24-åringen har vært i toppen av leaderboardet helt siden HSBC Championship startet på torsdag. Meget sterkt spill under til tider svært krevende forhold, gjorde at Hovland hadde seieren innen rekkevidde da sisterunden startet på søndag.

Det ble en avslutningsrunde som ikke var egnet for de med dårlige nerver.

Ned,opp og ned

For det gikk jammen ned og opp og ned denne søndagen. Først kom en smell med en trippel bogey på hull tre. Dermed var Hovland plutselig litt ute av det. Men det varte ikke lenge. For på hull sju slo han tilbake – med et av dagens mest spektakulære slag.

Fra 200 meter la Hovland ballen til bare noen få meter for eagle, satte putten, og dermed var Oslo-gutten tilbake i tetkampen.

Der kjempet han med Thomas Pieters, Shubhankar Sharma, Adam Scott og Rafa Cabrera Bello om seieren.

Så kom hull 15, og moroa tok brått slutt.

Kritisk til køllevalg

En vanskelig pinneplassering på det 15. hullet bød på problemer for flere av spillerne søndag. Hovland landet innspillet sitt på en del av greenen som gjorde det vrient å komme til hullet. Onduleringer i forkant, nedoverbakke i bakkant: Hovland bestemte seg for å chippe fra greenen, for å ta vekk den store hellingen og forhåpentligvis få landet ballen så nærme hullet som mulig.

Men chippen ble for lang, og konsekvensene store. For ballen rullet lang av greenen, og på det påfølgende slaget fortsatte uflyten. Nok et slag som ble for langt. To putter senere var den doble bogeyen et faktum. Hovland gikk fra -9 til -7, og med bare tre hull igjen å spille var det i praksis over og ut for seiershåpet der og da.

I etterkant var Viaplay-kommentator Joakim Mikkelsen kritisk til avgjørelsen om å chippe fra greenen. «Hadde han gjort det det dersom hans faste caddie, Shay Knight, var på bagen? Jeg tror ikke det.»

Shay Knight er smittet av corona, og Hovland har hatt agenten sin som vikar denne turneringen.

«Svaret på det får vi aldri», konkluderte Mikkelsen i kommentatorboksen, i det spenningen gikk ut av turneringen som helium ut av en ballong på 18. mai.

Hovland avsluttet med birdie på hull 18, men klarte ikke helt å skjule at han var misfornøyd da han gikk av den attende greenen, vel vitende om at han fort kunne vunnet denne turneringen.

Det endte med en fjerdeplass – en meget sterk prestasjon i et meget sterkt startfelt. For ikke å miste helt gangsynet over hvor godt det resultatet er: det er kun fire ganger en nordmann har prestert bedre i en Europatour-turnering noensinne. To av dem er Viktor Hovland selv, de to andre er Øyvind Rojahn som ble nummer to i Frankrike i 1995, og Henrik Bjørnstad, som kom på andreplass i Hong Kong i 2002.

Fjerdeplassen gir Viktor 3.2 millioner kroner i pengepremie.

Pieters vant igjen

Etter å ha gått over to år uten å vinne en turnering, tok Thomas Pieters sin første seier i Portugal Masters i november. Den store belgieren er virkelig tilbake i verdenstoppen. Denne helgen tok han sin andre seier på på tre måneder, og hans sjette triumf på DP World Tour (Europatouren) totalt.

Thomas Pieters og caddie Adam Marrow gir hverandre en klem etter at seieren er i boks. (Foto: Getty Images)

For Hovlands del, og alle hans tilhengere, er det bare å glede seg til neste helg. For Norges store stjerne er i form, og garantert revansjelysten når han stiller til start i Dubai Desert Classic på torsdag.