To under par på en «middels» dag – det sier litt om hva man har begynt å forvente av Viktor Hovland.

For første gang i historien står en nordmann på startstreken i PGA Championship. Den første majorturneringen som spilles etter at viruset tok over verden, og gutten fra Ekeberg la et meget godt grunnlag for resten av turneringen med -2 på åpningsrunden.

Likt med Tiger

TPC Harding Park i San Francisco er en krevende test, med kun to par 5-hull og seig rough. På forhånd ble det spådd at den som treffer fairway her vil gjøre det bra, noe som normalt bør passe Hovland godt. Torsdag signerte han scorekortet uten å ha spilt sitt beste. 

– Jeg har slitt med driveren min de siste ukene, sa Hovland etter runden, der han medga at han var fornøyd med starten.

Det var ikke så mye vind i starten, det var absolutt overkommelig hvis man traff på slagene sine. Men så kom vi til hull 12-13, og vinden ble sterkere. Jeg var i roughen på hvert hull og måtte satse på å redde gode par. Det er en kamp der ute, sa Hovland etter fem birdies og to bogeys. -2 holder til en delt 20. plass, og er bare tre slag bak lederen.

En gammel mester leder

Ser man på den øverste del av leaderboardet, er det et par «gamle» storheter som skiller seg ut. For i tillegg til forhåndsfavoritt og regjerende dobbelmester Brooks Koepka (-4), har Martin Kaymer og ledende Jason Day startet sterkt i California. 

Jason Day har vært en skygge av seg selv den siste tiden, og før PGA Championship hadde australieren fått nok.

Jeg fikk nok av å synes synd på meg selv, sa Day etter runden og forteller at han tok et oppgjør med seg selv i speilet etter å ha sett noen gamle klipp på Youtube.

I 2015/16-sesongen vant Day 7 ganger på 17 starter, inkludert PGA Championship (hans første major) og The Players Championship. Han var ranket som nummer 1 i verden. Og så forsvant han plutselig.

Det er lett å skylde på alle andre enn deg selv når det går dårlig i denne sporten. 

Jason Day hentet fram vottene, holdt hendene varme, hodet kaldt og leder etter åpningsrunden. (Foto: Getty Images)

Da Day så på gamle klipp av seg selv, så han forskjell bare i måten han gikk på. 

– Momentum jeg har hatt i mine siste tre turneringer har fulgt meg inn i denne uken. Nå er jeg ivrig etter å komme meg ut på banen i motsetning til tidligere, da jeg slet med å motivere meg, sa Day etter runden.

Day leder på -5, ett slag foran spillere som Kaymer, Brooks Koepka, Xander Schauffele og Justin Rose.

Bak der følger blant andre Tony Finau (-3), Alex Norén (-3), Shane Lowry (-2), Tiger Woods (-2), Patrick Reed (-2) og en viss Viktor Hovland (-2). 

Turneringen vises på Viasat Golf og Viaplay. Viktor Hovland slår ut klokken 17.11 fredag, norsk tid. Nordmannen går i gruppe med Hideki Matsuyama og Tommy Fleetwood. 

LEADERBOARD