Neste sommer er golf tilbake på OL-programmet for første gang på over 100 år. Mens Suzann Pettersen har definert turneringen som en av sine viktigste turneringer i karrieren, uttalte PGA Tour-profil Adam Scott i vår at golf ikke bør være en del av OL.

– Uavhengig av om jeg vinner en OL-medalje eller ikke, kommer det ikke til å definere min karrere eller endre min oppfatning av hvor fornøyd jeg er med min karriere. Turneringen er aldri noe jeg har strukket meg etter, og det tror jeg at jeg aldri kommer til å gjøre. Alt handler om majorene, og jeg mener det er slik det bør forbli i golfen, sa Scott tidligere i år.

Å vinne en gullmedalje i OL er etter min mening på høyde med å vinne en majorturnering

Jordan Spieth

En annen Masters-vinner, verdensener Jordan Spieth, tilhører imidlertid den samme leiren som Tutta. 

– Å vinne en gullmedalje i OL er etter min mening på høyde med å vinne en majorturnering, uttalte Spieth i pressekonferansen før denne ukens Australian Open. 

Han sier det er vanskelig å stille de ulike majorene opp mot hverandre og OL.

– Jeg tror vi kommer til å forberede oss til OL som om det er den femte major. Jeg skal dra ned ditt og gjøre mitt beste, sier Spieth.

Selv om han plasserer OL på høyde med majorene, er det ingen tvil om at det blir lettere for Spieth å nå toppen av pallen i OL enn i majorene. Feltet i både herrenes og damenes turnering i Rio består av bare 60 spillere, med maks to spillere fra hver nasjon. Det betyr at store deler av verdenseliten ikke får anledning til å delta.

Kofstad: – Ingen som vet hva turneringen kommer til å bety i fremtiden

Per dags dato er det bare Suzann Pettersen og Marianne Skarpnord som oppfyller kriteriene for å kvalifisere seg til OL av de norske spillerne. Espen Kofstad, som denne uken tar fatt på en ny europatour-sesong, representerer kanskje vårt største håp på herresiden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Espen Kofstad var nummer 180 i verden da han vant Challenge-touren i 2013. Nå har han falt til 1414. plass. (Foto: European Tour)

Kofstad uttalte til Norsk Golf i sommer at OL er et av hans viktigste mål for 2016. For å klare det må han klatre til topp-300 på verdensrankingen. Etter to sesonger ødelagt av ryggskade har han falt til 1414. plass.

Vi kommer fra et land som er mer opptatt av OL enn mange andre nasjoner. Det betyr mye for den norske folkesjelen, og jeg har veldig lyst til å være en del av den idrettskulturen.

Espen Kofstad

– OL bringer en annen dimensjon til det å være golfspiller. Ja, per i dag er det en ubetydelig turnering, men det er fordi ingen har spilt den ennå. Det er ingen som vet hva turneringen potensielt kommer til å bety i fremtiden. Om noen år blir den kanskje sett på som en av de viktigste turneringene. Tiden får vise hvor stor turneringen blir, men for meg hadde det betydd enormt mye å kvalifisere meg, sier Kofstad.

Kofstad har tilbragt mer tid på Olympiatoppen enn noen annen golfer de to siste årene mens han har vært ute med skade. Miljøet der har gjort ham ekstra gira på å bli en olympier.

– Vi kommer fra et land som er mer opptatt av OL enn mange andre nasjoner. Det betyr mye for den norske folkesjelen, og jeg har veldig lyst til å være en del av den idrettskulturen. Når jeg er på Olympiatoppen omgir jeg meg med utøvere som trener mot OL hver eneste dag. Det er veldig inspirerende. Jeg tror det er viktig for den generelle aksepten av golf som idrett at vi nå endelig er en del av OL.

Herrenes golfturnering i OL i Rio varer fra 11. til 14. august 2016. Kvinnene spiller 17. til 20. august.​ For å få kabalen til å gå opp, har PGA Tour flyttet årets siste major, PGA Championship til siste uken i juli. Turneringen spilles vanligvis andre uken i august.