Hensby hadde spilt åtte hull av ukens turnering på PGA-touren; Palmetto championship, som også Kristoffer Ventura deltok i, men misset cuten.

Turneringen var Hensbys andre på touren på 3,5 år, og 49-åringen fra Australia var i ferd med å kjempe seg tilbake etter en tøff start med trippel bogey på det tredje. Etter birdier på hull 5 og 7, gjorde australieren par på det åttende hullet.

Prikk på ballen

Da la han merke til noe rart.

– Jeg spurte caddien min; «hei, hva er den prikken på ballen. Jeg har aldri sett den før, har de gjort noe spesielt med de nye pro V1-ballen?», sier Hensby til pgatour.com.

Caddien visste ikke, så Hensby spurte spillepartnerne sine.

– De sa det var en ball med lite spinn (low spin). Jeg spiller ikke med slike baller, så det var forvirring om hvor den kom fra. Ingen av de andre ballene mine hadde en slik prikk, men vi visste at jeg hadde spilt på feil ball.

Hensby kontaktet selv dommeren for å fortelle om hva som hadde skjedd.

Ti slag straff

Straffen ble to slag straff på hvert av de fem hullene han hadde brukt ballen.

Feilen skjedde på hullet han fikk trippelbogey på. Etter å ha slått én ball i vannet, hadde Hensby funnet en ny ball i bagen, som han satte i spill. Det viste seg etterpå at ballen tilhører Pat Perez, som Hensby hadde varmet opp samtidig som.

– På en eller annen måte har jeg plukket opp en av Pat sine baller, og han har plukket opp en av mine. Det er ikke lett å se forskjell, men hvis du studerer dem nøye, ser du at den ene har en liten prikk. Jeg la ikke merke til det. Heldigvis brukte ikke han min ball.

Regelen

Ifølge regelen, den såkalte «one ball rule», kan ikke en spiller bytte balltype i løpet av en runde. Spilleren kan bruke en ny ball, men den må i så fall være av samme type. Poenget er at spilleren ikke skal velge en annen type ball for forskjellige hull.

Hensby fullførte runden på 84 slag (+13), men trakk seg deretter fra turneringen.

– Da dette skjedde var jeg to over par, og jeg følte meg ganske bra etter å ha kjempet meg tilbake. Jeg spilte faktisk ganske bra. Men etter at jeg fikk straffen, ble det tøft. Da visste jeg at turneringen var over for min del, sier han ifølge pgatour.com.