Tekst: Christian Furu


Cobras E9 teknologi har vi sett tidligere og den står sentral i AMP. Ved å analysere slagene – og ikke minst feiltreffene – til golfere på alle nivå har Cobra funnet et mønster. Dette mønsteret er ellipseformet fordi de vanligste feiltreffene er lavt på hælen (innerst mot skaftet) og høyt på tåen. E9 sonen skal gjøre AMP tilgivende på de stedene der vi oftest treffer. Den er justerbar i tre innstillinger – 2° åpen, nøytral og 2° lukket. Veldig enkelt og greit med en løsning som glir fint sammen med skaftet og knapt er synlig.

 

Sprekt utseende

Da jeg fikk driveren ble jeg veldig positivt overrasket. Det som på bilder kan virke som et litt ekstremt utseende med knallsterke farger er faktisk en ganske pen driver. Ja, den har karakter i detaljene men den er ikke så høylytt som jeg trodde. At Lamkin REL 3Gen grepet er oransje er på ingen måte noe spesielt i dag. Folk spiller med grep i alle tenkelige farger så her treffer de egentlig veldig godt. Skaftet heter Aldila RIP Speed Tuned. Det har den velkjente hodeskallen til RIP skaftene og en fin sølvgrå farge som passer veldig bra til helheten. Hodet er den virkelige overraskelsen. Gråfargen er behagelig og fin om enn kanskje litt for blank (jeg hadde allikevel ingen problemer med gjenskinn fra hodet).

 

Jeg er ingen tilhenger av at produsentene bruker merkenavn eller logo som siktelinje på toppen, jeg liker det litt enklere. Fasongen som helhet er det viktigste og der scorer den høyt, den får skryt fra stort sett alle som kaster et blikk eller tre på den. Fronten er svart, det passer fint til køllen og gir den et tøffere preg. Jeg sa at den ikke er så ekstrem som jeg forventet men sålen er og blir litt bråkete. Jeg har sett ekstremt lite på sålen når jeg har testet køllen – naturlig nok – så dette er et punkt jeg ikke henger meg opp i. Tilhengere av tradisjonelle drivere vil nok reagere men de absolutt aller fleste vil bli positivt overrasket over hvordan AMP ser ut i virkeligheten.

 

Litt mye om utseendet men på en så spesiell driver som AMP er det tross alt ganske viktig. Vi bruker jo øynene når vi handler. Det viktigste er selvsagt hva den presterer for oss. Førsteinntrykket var at AMP er veldig behagelig når man adresserer ballen. Den sitter pent bak ballen, gir deg selvtillit og innbyr til litt tøffhet. Noen drivere har du lyst til og bare la ligge på bakken, andre får du lyst til å svinge. Når du tar den svingen med AMP venter du på det velkjente Cobra-plinget. Stort sett alle moderne drivere fra Cobra har hatt en veldig spesiell lyd, det smeller godt. AMP har en solid lyd og ikke minst solid følelse. Gode treff i ‘sweetspot’ gir deg både bedre lyd og følelse enn hvis du misser. Dette er bra, man vil ha tilbakemelding ved feiltreff. Treffer du på tåen så kjenner du det og slik skal det være.

 

Presterer jevnt

Med et forholdsvis stort antall baller slått ute og på simulator fikk jeg et godt inntrykk av AMP og ikke minst konkrete tall. For meg var den ikke ekstrem på lengde. Den var jevnt bra og presterte slik den skulle på gode treff. Slicene ble litt stygge, de gikk til høyre og fortsatte enda et stykke. Tynne treff tapte veldig lite lengde, det samme gjorde treff inne ved hælen. Kanskje E9 sonen har noe for seg? Den er på ingen måte en vrien driver å slå med, jeg vil tro at den med riktig skaft og loft kan være en kølle for nærmest alle, men den ekstra hjelpen på de styggeste feiltreffene finner du ikke hos AMP. Er du ute etter en svært tilgivende driver er det mulig at Cobra S3 Max er et bedre valg.

 

Spinn er viktig med driver. Riktig spinn gir deg en fin ballbane som flyter og aldri vil ned. AMP med Aldila RIP gav meg ganske lite spinn, sammenlignet med Cobra ZL Encore var det 3-400 rpm lavere. For de som er opptatt av spinn så kan jeg si at den lå på 2200-2400. Såkalt ‘smash faktor’ – altså hvor effektiv køllen er i forhold til svinghastighet overført til ballhastighet – gav meg greie tall. Jeg kunne ønsket meg litt høyere ballhastighet, selv på de absolutt beste treffene fikk jeg ikke maks uttelling. Her kommer selvsagt den menneskelige faktoren inn i bildet men jeg har slått og registrert mange svinger med den så grunnlaget er bra. Å oppnå maksnivå er ikke alltid det vi bør strebe etter. Jevnt gode resultat er alltid å foretrekke framfor noen øyeblikks magi og der ligger AMPs styrke. 

 

Aldila RIP skaftet spiller selvsagt en viktig rolle. Det føles stabilt, det er enkelt å ‘lade opp’ når du spiller med riktig flex og du føler at du har god kontroll med køllehodet gjennom svingen. Jeg testet med stiff flex og likte skaftet veldig godt. Normalt ville jeg valgt et med litt mykere tupp men RIP Speed Tuned passer veldig godt til hodet og helheten er jo ekstremt viktig. For spesielt interesserte – RIP Speed Tuned 55 i stiff har mid flex og mid torque. Legg for øvrig merke til at skaftet blir lengre når man går opp i loft og har mykere flex. 11.5° i regular flex er 46 tommer langt mens 9.5° regular er 45.5 tommer. Vekten er lavere i mykere flex siden dette er en effektiv måte å øke svinghastigheten.

 

Bør passe alle

Det er ingen tvil om at AMP er en veldig solid driver. Min erfaring er at den ikke er like ekstrem som enkelte andre drivere fra Cobra. Jeg har brukt ordet stabil om den tidligere og det summerer egentlig prestasjonene på en god måte. Det kunne vært interessant å teste flere kombinasjoner av loft og flex, for denne med 9.5° og stiff flex viste at Cobras individuelle vektplasseringer og justeringer kan ha noe for seg. De har valgt en enkel og fin løsning for justering og skal ha skryt for det. Adapteren er knapt synlig og tre kombinasjoner gir spillere akkurat det de trenger. Grepet er behagelig og har fin tykkelse. Testdriveren kom uten headcover så det kan jeg dessverre ikke si noe om. 

 

Noen har sagt at AMP er en ungdomslinje men det er jeg uenig i. Dette er for alle aldre og typer, bare test og finn den kombinasjonen av skaft og hode som passer deg og din sving. AMP var et hyggelig og fargerikt bekjentskap, en god start på testsesongen 2012.

 

UTSEENDE, LYD og FØLELSE – 7 av 10

SKAFT – 9 av 10

LENGDE – 8 av 10

PRESISJON – 9 av 10

TILGIVENDE  –  7 av 10

 

 

Spørsmål om utstyr? Send meg en epost på chfuru@gmail.com eller skriv til meg på Twitter, @christianfuru.