De kontroversielle hendelsene kommer stadig tettere. Noen mener at golf er i ferd med å grave sin egen grav. 

 

De siste årene har episoder med Harrington, Tiger og Dustin Johnson fått mye oppmerksomhet. Problemstillingen er ikke ny, som dere ser i denne oversikten:

 

 

Tiger Woods – Masters 2013

Tiger treffer flagget på innspillet. Ballen spretter ned i vannet. Dropper feil, står i fare for å bli disket men ender opp med straffeslag.

 

Tianlang Guan – Masters 2013

Det kinesiske golfvidunderbarnet får straffeslag for sakte spill. Umulig for tv-seere og utenforstående å dømme. Bare dommerne har faktisk tatt tiden på ham og vet dette. Men det virker ekstremt urettferdig med tanke på andre som spiller veldig sakte.

 

Padraig Harrington – Abu Dhabi Championship 2011

Harringtons ball beveger seg ørlite på greenen. Han legger ikke merke til det. En tv-seer ringer inn og rapporterer hendelsen. Harrington blir disket.

 

Camilo Villegas – Tournament of Champions 2011

Colombianeren misser på en pitch som ruller ned igjen der han står. Mens ballen er i bevegelse fjerner han litt løst gress. Villegas blir disket etter at en tv-seer ringer inn og rapporterer hendelsen.

 

Dustin Johnson – PGA Championship 2010

Whistling Straits er en spesiell bane. Alle sandområder er regnet som bunkere og derfor må vanlige bunkerregler følges selv på de merkeligste steder. Da DJ slo ut blant tilskuerne på hull 18 tenkte hverken han, caddien eller noen andre på dette. DJ grunnet køllen, fikk to straffeslag etter å ha fullført hullet og gikk glipp av playoff.

 

Michelle Wie – State Farm Classic 2008

Etter tre runder er Wie kun ett slag bak lederen. Da får hun beskjed om at hun har glemt å signere scorekortet for andrerunden! Hun blir disket.

 

Ian Woosnam – The Open 2001

Waliserens caddie oppdager at de har to drivere i bagen. 15 køller er en mer enn tillatt. Woosnam hadde vinnersjanser men de forsvant med straffeslagene. 

 

Mark Roe og Jesper Parnevik – The Open 2003

Begge spillerne blir disket fordi de ikke har byttet scorekort før start. De har signert for riktig score men på feil kort. Denne regelen ble senere endret.

 

Paul Azinger – Doral Ryder Open 1991

En tv-seer rapporterer at Azinger har flyttet på en liten sten med foten sin da han stod i et vannhinder. Siden scorekortet var signert ble han disket.

 

Craig Stadler – Andy Williams Open 1987

Stadlers ball ligger ved et tre. Han legger ned et håndkle og går ned på kne for å slå. Siden det er mot reglene å forbedre oppstillingen sin på den måten blir han disket for å ha signert feil scorekort. Han endte egentlig på 2.plass.

 

 

 

Alle disse regelavgjørelsene kan virke negativt for sporten. Golf oppfattes som vanskelig å spille men enda vanskeligere å forstå. Også i utstyrsverden er det trøbbel i paradis. Forslaget om forbud mot forankring av puttere engasjerer mange. TaylorMades sjef Mark King gikk langt i sine uttalelser.

 

– Det jeg tror må skje er at industrien slår seg sammen uten USGA. Hvis vi styrte PGA of America ville jeg laget mitt eget regelverk. Sammen med PGA Tour. 

 

Han har ikke så mye til overs for USGA og R&A.

 

– Her en spådom: Om 10 år er USGA en ubetydelig instans. Vi regner ikke med dem. De er utdatert, konkluderer King.

 

Les også: Montgomerie frykter ulike spilleregler

 

Et pressende spørsmål er om vi nå går mot en deling av regelverket. Både på regler for selve spillet på banen og utstyret. King gjorde det klart at TaylorMade ikke har til hensikt å stoppe produksjonen av dagens golfballer dersom USGA setter nye krav. Flere mener at dagens baller flyr for langt og spinner for lite.

 

– Hvis de setter ny standard for baller kommer ikke vi til å følge den. For en turneringsball ja, men kommer fremdeles til å selge den ballen vanlige golfere bruker. Som sagt, det kommer til å bli to regelverk. 

 

Les også: Leserne splittet i regeldebatten

 

Vi kan se for oss at også selskap som Nike og Cobra Puma vil tenke i samme baner. Sammen er de sterke nok til å skape en ny form for golf. Enklere regler. Lettere å ha det gøy på banen. Færre bekymringer og kontroversielle hendelser. Et regelverk basert på dagens golferegler må ligge til grunn, men den ekstreme detaljstyringen må bort. Nå tenker sikkert noen at det bare er de moderne multiselskapene som tenker slik. Det er kanskje ikke så langt unna sannheten.

 

Wally Uihlein, leder for Acushnet (Titleist), har skrevet om hvorfor golf bør være enhetlig.

 

– Golf er en verdenssport. Noe av sjarmen ved det er at uansett hvor du er, om det er i Amerika, Asia, Afrika, Australia eller Europa, så er spillet det samme med noen få nødvendige regler for lokale forhold.

 

De kommersielle kreftene i utstyrsprodusenter og TV-selskap er sterke. Hvis noen går sammen og bestemmer seg for at det er tid for endring, da blir det endring. Respekt for spillet og tradisjoner står sterkt.

 

Å sikre golfsportens fremtid må stå like sterkt.