I det regionale sluttspillet NCAA Austin Rouge Regional sikret Oklahoma State seg avansement til Nationals-sluttspillet. Oklahoma State vant turneringen sammenlagt, anført av Kristoffer Ventura (Oslo GK), Viktor Hovland (Miklagard GK) og Zachary Olsen, som delte femteplassen individuelt. Oklahoma State regnes for å være en av favorittene i NCAA-finalen.

I samme turnering ble det dessverre ikke avansement for Knud A. Krokeides (Asker GK) McNeese State. De endte på 10.-plass i lagkonkurransen, og dermed er sesongen over for denne gang.

I Regionals-sluttspillet i Lafayette sikret Jarle Voldens Purdue seg en plass i NCAA-finalen takket være en femteplass sammenlagt. Volden endte på en sterk 8.-plass i den individuelle konkurransen.

For norsk-amerikanske William Buhls Arkansas ble det 8.-plass og exit i Regionals. Buhl delte 58.-plassen individuelt.

Fra før av er tre norske jenter sikret en plass i NCAA-sluttspillet i den øverste collegedivisjonen. Det er Renate Grimstad (University of Miami), Marthe Wold (University of California) og Karoline Stormo (Kent State University).

Herrenes NCAA-mesterskap spilles på Rich Harvest Farms i Illinois 26. til 31. mai. Damene spiller sin finale på samme bane en uke tidligere fra 19. til 24. mai.

Slik fungerer collegesluttspillet

Tekst: Julie Loennechen, tidligere collegespiller

Det endelige målet for alle de beste collegelagene og spillerne i USA er NCAA-mesterskapet, The National Championship, der både årets beste lag og spiller skal kåres.

Skolelagene jobber hele året for å kvalifisere seg for Regionals*. Gjennom hele sesongen opparbeider hvert lag seg rankingpoeng, både som lag og individuelt.

Denne rankingen til hvert lag er grunnlaget for å komme seg inn i Regionals-finalene –det vil si det regionale mellomspillet før det nasjonale mesterskapet. Men herfra og inn betyr ikke rankingen noe – da er det bare prestasjonene i sluttspillet som gjelder.

Den tidligere collegespilleren Julie Loennechen forklarer hvordan college-sluttspillet fungerer. Hun driver også Facebook-siden «Norsk College-tracking», som følger nordmenn på college.

Lagets ranking blir regnet ut av en blanding av ulike faktorer gjennom sesongen: snittscore, antall seiere, nivå på turneringene man spiller og ikke minst hvem man slår «head-to-head». Det er viktig å ha en god «head-to-head»-ranking, ettersom det gir ekstra positivt utslag på lagets ranking hvis de slår andre gode spillere/lag.

Det er tøft å kvalifisere seg til Regionals som lag, men enda tøffere som individuell utøver. Her lener du deg på resultater du har gjort alene gjennom sesongen, og du konkurrer mot alle individuelle spillere som ikke er på et lag som har kvalifisert seg videre.

Systemene for damer og herrer er lagt opp litt forskjellig (se ordforklaringer nederst i artikkelen).

Jenter divisjon 1** (DI)

For å komme inn i Regionals kan man vinne sitt «conference»*** som lag og bli kvalifisert automatisk, eller bli valgt inn av en komité på bakgrunn av lagets ranking.

Grunnen til at mange lag blir valgt inn på ranking, er at nivået i hver conference er veldig varierende. Noen conference-avdelinger har skyhøyt nivå, mens andre er langt svakere. For å illustrere dette så kvalifiserte 10 av 11 skolelag i conferencen som heter «Pac-12» til Regional-sluttspillet. Dette er dermed den sterkeste av årets conferencer. Marthe Wold sitt lag, University of California, er en del av denne conferencen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Marthe Wold er en av ti norske spillerne som spilte Regionals i Division 1 denne våren. (Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

For jentene i divisjon 1 er det fire forskjellige Regionals-turneringer som skal spilles fra 8. til 10. mai. Det er 18 lag og seks individuelle spillere som er kvalifisert til hver turnering. Lagene blir fordelt etter et seeding-system****, så de antatt beste lagene ikke skal møte hverandre før det landsomfattende Nationals-sluttspillet senere på våren.

I hver av Regionals-turneringene går seks lag og de tre beste individuelle spillerne som ikke er på et av disse lagene, videre til Nationals.

I år var det seks norske jenter som var på lag som kvalifiserte seg til Regionals i divisjon 1. Regionals i D1 for damer ble ferdigspilt onsdag, og det resulterte i avansement til Nationals for Renate Grimstad, Marthe Wold og Karoline Stormo. Se resultater under.

 

Albuquerque Regionals

Renate Grimstad (University of Miami) – Grimstad endte på 8.-plass (+2) individuelt. Laget delte 5.-plassen og er dermed klare for Nationals.

Marthe Wold (University of California, Berkeley) – Wold endte på 11.-plass (+3) individuelt. Laget delte 4.-plassen og er dermed klare for Nationals.

Mariell Bruun (University of Denver) – Bruun delte 27.-plassen individuelt (+8) og laget endte på 12.-plass. Sesongen er dermed over for laget hennes.

Resultater

 

Columbus Regionals

Stine Pettersen (Missouri State University) – Pettersen fullførte ikke turneringen. Laget endte på 17.-plass og sesongen er dermed over.

Resultater

 

Lubbock Regionals

Karoline Stormo (Kent State University) – Stormo endte på 8.-plass individuelt (-2), og laget hennes endte på den sjette og siste kvalifiseringsplassen som sikrer avansement til Nationals.

Resultater

NB! Sandra Nordaas sitt University of Arizona var også kvalifisert til Regionals, men Nordaas kvalifiserte seg ikke til sitt lag. Laget endte på 10.-plass og klarte ikke avansement.

 

Gutter divisjon 1 (DI)

For å komme inn i Regional-sluttspillet på herresiden må man vinne sitt Conference som lag og bli kvalifisert automatisk, eller bli valgt inn av en komité på bakgrunn av lagets ranking.

Akkurat som på damesiden er årsaken til at man også blir valgt inn på ranking at nivået på hver conference er veldig varierende. For guttene er SEC navnet på den sterkeste conferencen i år. Her kvalifiserte 11 av 14 lag  seg til Regionals. Arkansas med William Buhl spiller her. Buhl er født i USA, men har foreldre fra Norge.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Viktor Hovland og Kristoffer Ventura er Norges høyest rangerte collegespillere. Laget deres, Oklahoma State, er som vanlig en av favorittene til å gå hele veien denne våren. (Foto: Getty Images)

For guttene i DI er det seks forskjellige Regional-turneringer som skal spilles fra 15. til 17. mai. Det er 13 lag og ti individuelle spillere i tre av Regionals-turneringene, og i de tre andre er det 14 lag og fem individuelle spillere.

Lagene blir fordelt etter et seeding-system, slik at de antatt beste lagene ikke skal møte hverandre før Nationals. Det er topp-fem av 13/14 lag og den beste individuelle som ikke er på et av disse lagene, som går videre til Nationals-finalen.

Det er fem norske gutter på lag som kvalifiserte seg til Regionals i divisjon 1. 

 

Baton Rouge, Louisiana

William Buhl (University of Arkansas, Fayetteville) – Buhl ble nummer 58 sammenlagt. Laget delte 8.-plassen og sesongen deres er dermed over.

Resultater

 

West Lafayette, Indiana

Jarle Volden (Purdue University) – Volden endte på 8.-plass individuelt, og laget ble nummer 5. De er dermed klare for NCAA-mesterskapet.

Resultater

 

Austin, Texas

Viktor Hovland og Kristoffer Ventura (Oklahoma State University) – Hovland og Ventura delte 5.-plassen individuelt. Oklahoma State vant lagkonkurransen og er klare for NCAA Championship.

Knud Andreas Krokeide (McNeese State University) – Krokeide delte 35.-plassen individuelt, mens laget ble nummer 10. Dermed er sesongen over.

Livescore

 

Jenter divisjon II (DII)

Jentelag i divisjon 2 kan bare kvalifisere seg til Regionals gjennom ranking. Lagene som blir kvalifisert, er valgt av en komité basert på ranking og komiteens formening om hvem som er best der og da.

Det er ofte kun de lagene som er helt på grensen til å kvalifisere seg, som blir diskutert.

Det spilles fire forskjellige Regionals, og lagene er delt inn etter geografisk plassering. «South Region» (lag på østkysten fra rundt North-Carolina og ned til Florida) er den klart sterkeste. Siden 2000-sesongen har lag fra denne regionen vunnet alle National Championships utenom ett.

De fire forskjellige Regional-turneringene skal spilles fra 8. til 10. mai. Det er tolv lag i hver region og seks individuelle spillere. Fra Regionals kvalifiserer topp-tre lag og de tre beste individuelle spillerne som ikke er på noen av disse lagene, seg til Nationals-finalen.

Det er to norske jenter på lag i divisjon 2 som har kvalifisert seg til Regionals.

South Super Regional

Vilde Eriksen (Saint Leo) – Eriksen delte 53.-plassen individuelt (+27). Laget endte på 5.-plass og er dermed slått ut.

Guro Rambjør (Florida Institute of Technology) –  Rambjør endte på 43.-plass individuelt (+23). Laget endte på 6.-plass og er slått ut.

Resultater 

 

Gutter divisjon II (DII)

For guttene er det samme kvalifikasjonssystem i divisjon 2 som i divisjon 1 – man kan kvalifisere seg til Regionals i DII enten ved å vinne sitt conference eller etter ranking. Regionals blir ikke delt inn etter et seeding-system som i DI, men etter geografisk plassering. Det er åtte geografiske regioner, men de slås sammen, slik at det blir spilt fire Regionals fra 8. til 10. mai.

Det er opprinnelig ti lag fra hver region og fire individuelle spillere, så derfor blir det 20 lag og 8 individuelle spillere i hver av de fire Regionals-turneringene. Det er topp-fem lag og de to beste individuelle spillerne som ikke er på noen av disse lagene, som kvalifiserer seg til Nationals-sluttspillet.

Det er én norsk spiller på lag som kvalifiserte seg til Regionals i DII. Han har ikke nødvendigvis kvalifisert seg til laget sitt ennå:

South Central/West Regional

Henning Høgmoen (Chico State) – Høgmoen delte 101.-plassen individuelt (+12), mens laget kom på 6.-plass. Det var akkurat ikke nok til avansement.

Resultater

– – –

Slik fungerer Nationals/NCAA Championship

Årets siste turnering begynner med Medal Championship, der den individuelle nasjonale mesteren skal kåres, og her skal det også avgjøres hvilke lag som kan kjempe om lagseieren. Det er 24 lag og 12 individuelle spillere som først skal spille 54 hulls slagsspill, der topp-15 lag og 9 individuelle (ikke på et av disse lagene) går videre til en ekstra runde for å avgjøre hvem som blir den individuelle National Champion. Etter 72 hull går de 8 beste lagene videre til matchspill, der det beste laget skal kåres. Det kan altså hende at den individuelle vinneren ikke går videre til match spill med laget sitt.

– – –

Ordforklaringer

*Regionals: Kvalifiseringsturneringen for The National Championship, der det beste laget for sesongen og den beste spilleren skal kåres.

**Divisjon: Alle de forskjellige idrettslagene på et college/universitet er i samme divisjon (noen unntak), og de er delt inn i de forskjellige divisjonene mer etter økonomi enn nivå. Det kan være et godt fotball- eller basketballag som skaper høye inntekter til skolen, og alle de andre lagene drar derfor fordel av dette. Derfor er ikke divisjon-systemet på college som divisjonsystemer i andre idretter; man kan ikke rykke opp eller ned. Divisjon 1 har ofte bedre lag fordi de har mer penger til å dele ut til stipender og bruke på fasiliteter. Det er strenge og forskjellige regler i hver divisjon for å prøve å skape like vilkår for alle skolene, og man kan for eksempel ikke gi ut mer enn et bestemt antall stipender. Et lag som spiller i divisjon 1 kan spille turneringer som er arrangert av et lag i divisjon II og motsatt, men ikke under Conference-, Regionals- eller Nationals-sluttspillet. Det er flere eksempler på lag i divisjon 2 som er bedre enn lag i divisjon 1, men når det er sagt, så er nivået i divisjon 1 jevnt over høyere enn i divisjon 2.

***Conference: Alle lagene er delt inn i flere conferences, og det er lagene i hvert conference som man vanligvis spillet mot uke etter uke gjennom sesongen. I en idrett som fotball så spiller laget mot de forskjellige lagene i sin conference gjennom hele sesongen og opparbeider seg en ranking. Når Conference Championship spilles, møter det laget med flest poeng det laget som har færrest poeng. Conference Championship i golf spilles i slutten av april hvert år og er for mange den siste turneringen for året.

****Seeding: Brukes for å rangere lagene etter nivå, der 1 er best. 

 

Les mer om collegegolf på Norsk College-tracking på Facebook