-Urintester like grundig metode som blodprøver
I kjølvannet av Vijay Singhs dopingavsløring, har mange reagert på at det ikke tas blodprøver i golf. Antidoping Norge forklarer til Norsk Golf at slik testing ikke ville vært hensiktsmessig

Singhs dopingavsløring har vekket mye oppsikt, og Norsk Golf har mottatt mange kommentarer og innspill i dopingsaken de siste dagene. Flere har reagert på at det kun tas urinprøver i golf, ikke blodprøver, og argumentert for at dette er en mindre grundig analysemetode enn blodprøver.
Det avfeier Antidoping Norge blankt.
– Det er overhodet ikke slik at urinprøver er noe mindre grundig enn blodprøver. Valg av analysemetode baserer seg på en grundig risikovurdering som er gjort av hver idrett. Her kartlegger vi hvilke substanser som kan ha en prestasjonsfremmende gevinst. Ut fra det bestemmer vi hva slags analysemetode som lønner seg. I golf kan de stoffene som vi har kartlagt som prestasjonsfremmende avdekkes gjennom urinprøver. Bruk av anabole steroider er blant stoffene som avdekkes gjennom urinprøver, oppklarer fagansvarlig i Antidoping Norge, Anne Cappelen til Norsk Golf.
Cappelen sammenligner med høyintensitetsidretter der visse substanser har en vitenskapelig bevist effekt, i motsetning til golf. Der kan det være hensiktsmessig å teste både blod og urin.
– Ser man for eksempel på friidrett eller ski så vet vi at det er en prestasjonsfremmende gevinst med å ta EPO. EPO kan spores i både urin- og blodprøver. Da er det mer relevant å teste begge deler, sier Cappelen.
På det seriøse diskusjonsforumet golfsnakk.no har det utviklet seg en lang diskusjonstråd rundt Singhs dopingavsløring og doping i golf generelt. En av forumets debattanter hevder at det er relativt enkelt å jukse med urinprøver for å kamuflere stoffene som oppdages. I følge Cappelen skal det likevel veldig mye til for å lure dopingkontrollørene i forbindelse med en urinprøve.
– Vi er godt kjent med de ulike manipulasjonsmetodene. Vi har utviklet strenge og veldig spesielle rutiner for urinprøver som gjør at vi avslører juks, fastslår hun.
Antidopingsavtalen mellom de store tourene fra 2008 har følgende substanser på sin liste over forbudte stoffer. (Klikk på linkene for å lese mer om dem – eksterne lenker)
Vekstfaktor, veksthormoner og relaterte substanser
Hormon- og metabolske modulatorer
Diuretikum og andre maskerende midler
(Kilder: Wikipedia/Nada/Store Norske Leksikon)
Se den detaljerte listen over forbudte substanser i punkt 4 av PGA Tours anti-dopingsmanual.

Det som kompliserte saken i Barrons tilfelle var hans helsetilstand. Barron hadde som tenåring blitt diagnostisert med en prolaps i mitralklaffen i hjertet, noe som tvang ham til å bruke betablokkere.
I 2006 fant leger ut at hans testosteronnivå var langt under normalen for en mann i hans alder. Han ble foreskrevet steroider for å få nivået tilbake til normalen. To år senere innførte touren sin antidopingpolicy. Barron søkte unntak for å kunne fortsette og bruke medisinene, men ble nektet av touren.
Barron fortsatte med propranolol (betablokkerne), men sluttet med steroidene. Han følte seg apatisk som følge av betablokker-inntaket, og begynte snart med testosteron igjen for å takle apatien. Kort tid etter fikk han beskjed om at han hadde testet positivt, og ble utestengt i ett år.
Les også: – Ser ikke noe likhetstegn mellom muskler og birdies
Henrik Bjørnstad har tidligere uttalt til Norsk Golf at han ser på betablokkere som det eneste dopingmiddelet som kan gi golfere økt prestasjon på golfbanen, men at den medfølgende apatien vil være en ødeleggende bivirkning for mange.
– Det finnes jo ingenting som jeg kan se gjør deg til en bedre golfer. Det må i så fall være betablokker som jeg har hørt får deg til å føle deg rolig og får ned pulsen. Men det kan også slå andre veien. Jeg husker jeg selv presterte best med en rolig følelse i kroppen og var fokusert, men med et høyt spenningsnivå. Lav puls og høy spenning var det ideelle. Det er sjelden man klarer å oppnå den tilstanden, og jeg kan se for meg det blir vanskeligere med betablogger. Jeg ville tro at man kan bli litt «likegyldig», uten at jeg vet noe mer om det, sa Bjørnstad i et intervju med Norsk Golf etter at Vijay Singh hadde blitt avslørt for bruk av ulovlige preparater.
NB! Vijay Singh testet aldri positivt for doping. Han ble avslørt i en Sports Illustrated-artikkel. Singh har siden innrømmet dopingbruken, men forsvarer seg med at han ikke var klar over at substansene han har brukt var forbudte.
Hvor utbredt tror du doping er i internasjonal toppgolf? Tror du vi bare har sett toppen av isfjellet, eller er gevinsten for doping i golf så liten at det aldri vil være et problem?