Tekst: Erik Unaas

– Det skal bli kjempespennende å arbeide med Espen Kofstad og de andre talentene i Norges Golfforbund fram mot OL i Rio de Janeiro i 2016, sier toppidrettssjefen, som roser den store OL-satsingen som NGF introduserte i går.

5,8 millioner kroner er satt av i budsjettet for 2011. Kanskje kan det bli enda mer framover.

– En viktig og riktig investering, sier generalsekretær Geir Ove Berg. Han er overbevist om at dette gir gevinst i form av økte sponsorinntekter, økt medieomtale og igjen enda flere golfspillere. Olympiatoppen kommer også til å bidra med et sekssifret beløp.

 

Kamp om plassene

Berg og sportssjef Frode Scheie har fått det akkurat som de ønsker. Et eget og meget kvalifisert lederteam og støtteapparat for Team Norway 2016, ledet av tidligere toppspiller Øyvind Rojahn. Henrik Bjørnstad og Per Haugsrud skal ha sentrale funksjoner. Jarle Aambø henter inn noen av sine beste kapasiteter fra Olympiatoppen. Mathias Lilleheim, Tuttas fysiske trener på Olympiatoppen og, har allerede møtt noen av våre beste golfere i Sør-Afrika. Tutta er selvskreven, og resten handler om hvem som følger Tutta til OL. 

Og det har vært tøffe runder i uttak av ”Rio-laget”.

– Vi har vært opptatt av både tekniske, taktiske, mentale og fysiske egenskaper, men også alder, sier Frode Scheie, og understreker:

– Toppidretten ikke alltid rettferdig. Vi må sette en grense ved alle uttak, slik er det.

 

OL-satsingen består av tre elementer:

Gode anlegg: NGF arbeider med et forprosjekt for å finne faste steder å trene med OL-laget. Det er ingen ambisjon å bygge en ny bane, men laget trenger steder å trene innen- og utendørs. Både i Norge og utenlands. Noen ganger er det vanskelig å finne tilstrekkelig plass og tid til våre landslagsutøvere. Det har til og med vært episoder der de er blitt kastet ut på bekostning av ”mosjonsspillere”. Slikt blir det ikke OL-vinnere av.

Turneringsbit: Team Norway 206 trenger å spille – mye. Challenge-tourer, spesielt for gutta, får topp-prioritet. Norge får flere wild cards ettersom vi nå er et av landene som arrangerer challengetour i år.

Spilleroppfølginger: Både med økonomisk støtte og samlinger med golf- og idrettsfaglige personer. Dette vil skje i samarbeid med hver enkelt utøvers eget støtteapparat.

 

Disse ni er på laget:

Marianne Skarpnord (25), Moss & Rygge GK, spilte 100 profesjonelle turneringer, store ambisjoner, selv sagt at hun ønsker å være blant verdens beste.

Lene Krog (23), Drammen GK, blitt proff i 2010, spiller mye i USA, har spilt Solheim Cup jr.

Caroline Martens (24), Tyrifjord GK, juniornorgesmester, glimrende collegeresultater i USA, bronse EM-lag.

Marius Thorp (22), Bærum GK, EM-vinner individuelt, vunnet mye, kvalifisert for europatouren 2011, Norges beste herrespiller per dags dato.

Eirik Tage Johansen (28), Stavanger GK, kvalifisert seg for europatouren fire ganger.

Anders Kristiansen (20), Borregaard GK, flere ganger juniorverdensmester, slitt med ryggplager, men ganske sikre på at han vil rehabilitere seg.

Elias Bertheussen (20), Trondheim GK, meget lovende, nylig blitt proff.

Espen Kofstad (23), Losby GK, spilt universitetsgolf i Denver USA, var på Europa-laget som vant St. Andrews Trophy.

Knut Børsheim (23), Fana GK, mangler meritter, men er så lovende at han skal få mange invitasjoner.