Stegersbach, i Burgenland er et østeriksk eldorado for sunnhet og velvære. Beliggende 135 kilometer syd for Wien. 300 kilometer vest for Budapest, 77 kilometer øst for Graz, 210 kilometer sydvest for Bratislava, og nok utenfor alfarvei til at vi ikke har hørt om stedet før, lang mindre tenkt på at dette er en mulig golfdestinasjon. Men så dumper det inn en invitasjon epostkassen, og nysgjerrigheten er vekket.

Regnskyene ligger tungt over åsene i og rundt Stegersbach, og det bøtter ned.

Burgenland

Burgenland er den østligste delstaten i Østerrike. Grenser til Slovakia (Bratislavsky kraj), Ungarn (Gyor-Moson-Sopron og Vas) og Slovenia, foruten til nabodelstatene Niederösterreich og Steiermark.

Golfresorten – Die Golfschaukel – kan ikke skilte med noen panoramautsikt –”genauso prächtig” – som brosjyrene skal ha det til, men vår gemyttelige hotellvert lover bedre vær i morgen.

Vi kjører de ni første hullene (av 50) uten å spille, det er både vått og kaldt, og proshopen får fart på salget av så vel luer som votter.

Etter en velsmakende lunch blir det imidlertid oppholdsvær, og vi bestemmer oss for å spille de siste ni av ”Panoramakurs”. 

Selv om vi ikke befinner oss direkte i Alpene, så er det definitivt berg- og dal-landskap.

Selv om vi ikke befinner oss direkte i Alpene, så er det definitivt berg- og dal-landskap.  

Første hull er par-5 dogleg høyre i en bratt nedoverbakke. Det er vått og sleipt, og det er nærmest ekstremsport å kjøre golfbil her. Med et godt utslag er det midlertid mulig å nå greenen på to, uten at noen av oss får vist det.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Stegersbach flyfoto

Flyfoto over vakre Stegersbach. (Foto: Stegersbach GC) 

Par 3-hullet som følger, understreker behovet for presisjon på denne banen. Det er generelt trangt, med mange blinde hull og fairwayer som heller i bratte skråninger. Ondulerte greener gjør sitt til at puttingen krever sitt. Hull 7 er banens vanskeligste hull, om enn ganske morsomt. Dobbel dogleg med et relativt stort vannhinder foran green  og out of bounds langs hele høyresiden tilsier at mye kan gå galt her. Hull 9 er et relativt kort par 4, dogleg venstre med en relativt liten green. Er du langtslående, er greenen innen rekkevidde hvis du tar sjansen på å kutte doglegen.

Hotel & Spa Larimar er et eldorado for sunnhet og velvære. (Foto: Maxum)

Helsebot og harmoni

I så vått og kaldt vær er det vel så fristende å trekke innendørs. Kjernen i destinasjonen Stegersbach er et 1500 kvadratmeter stort offentlig termisk bad/badeland med utspring i to termiske kilder.  Her kan man pleie eventuelle reumatiske plager, drive motstrømstrening, kose seg i boblebad og more seg i vannsklier – med andre ord litt for en hver smak. De fem hotellene som omkranser badelandet, tilbyr særegne spa- og treningsmuligheter til sine gjester.

Det mest spektakulære er kanskje Hotel & Spa Larimar, som har fått sitt navn etter en blå krystall som skal ha helende egenskaper. Larimar finnes i den Dominikanske republikk, og er sentral i hotellets profil. Hotelleier Johann Haberl har basert hotellets  arkitektur på det gylne snitt (1 : 1,618) som var kjent blant de gamle grekere.

– Det er ovalt ­– formet som et egg – som er opprinnelsen til alt liv, og som skal gi gjestene en følelse av beskyttelse, forklarer hotellets eier. De 111 rommene er designet i henhold til de fire elementene, jord, ild, vann og luft, så gjestene kan selv velge i hvilket element de føler seg mest hjemme.

Hver morgen kan man starte dagen med tai chi eller yoga, og behandlingstilbudene for øvrig er en meny av metoder fra det fjerne Østen og Hawaii, og selvfølgelig også Larimar steinmassasje med utspring i Karibien.

 

Ulike stiler

Hvis man ønsker en mer tradisjonell stil – mer tyroleraktig – er Thermenhotel Puchasplus et godt valg.  Også fra dette hotellet har man adgang til de helsebringende kildene samtidig som man kan bestille ulike spa-behandlinger. Hotellverten, Josef Puchas snakker for øvrig norsk, og det gjør tilværelsen enklere for alle som har en litt rusten tysk.

Det mest eksklusive, femstjerners hotellet Falkensteiner Balance Resort, er holdt i en minimalistisk harmonisk stil. Maten i hotellrestauranten er utsøkt, både hva frokost og middag angår.

Skal man på familietur med smått og stort, kan Reiters Allegriahotel være det beste alternativet. Hotellene utfyller hverandre, og alle samarbeider for å gi et variert tilbud til en bred målguppe. Så vel golfbanene som spafasiliteter er lett tilgjengelig fra alle hoteller.

 

Out of Bounds

Stegersbach påberoper seg å ha 300 soldager, og regnet har gitt seg når vi spiller Südburgenlandkurs. Denne banen har ikke fullt så mange blinde hull, men til gjengjeld så er det trangt og mye out of bounds. Det starter ganske oppløftende med et enkelt par 3, men så smalner det til, og det forsvinner noen baller både til skogs og i vannhindere som ligger strategisk plassert. Det er lettere å gjøre god score på de siste ni, også med noen morsomme risk and reward-hull. Når man etter hvert har tråklet seg opp til greenen på hull 18, forhåpentlig uten å misse til høyre på et blind andreslag, er det godt å vite at det er belønning i et hull 19, ikke langt unna.

Sydburgenland
Sydburgenland ligger i et av Østerrikes minste vindistrikter. (Foto: Kristin Moe Krohn)

Velvære og vinsmaking

Sydburgenland strekker seg over 32km fra Rechnitz i nord til Gussing i syd og utgjør et av de minste vindistriktene i Østerrike.

Uhudler er en egen spesialitet for nettopp dette distriktet, og du kommer knapt nok innenfor døren før du blir tilbudt et glass av denne særegne vinen.

Den finnes i både hvit, rød og rosé med og uten spruddel og har en uventet og  umiskjennelig smak av villjordbær.

Men det lokale vinkartet omfatter mye mer en Uhudler, eksempelvis røde DAC-viner  (Districtus Austria Controllatus) fra Eisenberg (jernfjellet), der  den dyp blå druen blaufränkisch blir til viner med fyldig og god smak, takket være gunstige vekstforhold i jernrik grunn.  Hvite viner produseres også lokalt i distriktet. 

Organisk mat fra lokale leverandører preger menyene på samtlige hoteller, og det serveres både raw food, fettfattige supper og salater dersom man skulle foretrekke å ta den sunne linjen helt ut.

Organisk mat fra lokale leverandører preger menyene på samtlige hoteller, og det serveres både raw food, fettfattige supper og salater dersom man skulle foretrekke å ta den sunne linjen helt ut.

Et paradoks er imidlertid at det fortsatt er lov å røyke innendørs, både i barer og på restauranten i klubbhuset. Men med så mye velsmakende helsekost blir det muligens balanse likevel?

Wiesbergers hjemmebane

Hvis du først har tatt turen til Stegersbach, bør du unne deg å spille Bad Tatzmannsdorf ca en halvtimes kjøretur fra Die Golfschaukel.  Dette er hjemmebanen til europatourspiller Bernd Wiesberger som i skrivende stund ligger på 31 plass på Race to Dubai. Familien Wiesberger driver proshopen i denne eksklusive klubben, og med en golfbane i mesterskapsklasse som lekeplass, er det ikke til undres over at den 29-årige Bernd Wiesenberger har blitt en så habil golfspiller.