Ryder Cup: nytt poengsystem for å kvalifisere seg

Europas ny poengberegning vil sørge for at formsterke spillere har større sjanse til å komme med på laget i september. Akkurat nå er Viktor Hovland ute av laget...

Publisert

Ryder Cup skulle egentlig vært spilt i høst, men av grunner som ikke trenger noen nærmere forklaring ble publikumsfesten utsatt ett år. Det betyr at den tradisjonsrike turneringen avholdes på Whistling Straits i september 2021, og denne gang er med stor sannsynlighet en nordmann med på laget for aller første gang.

Men sikret plass er han ikke. I tillegg har europeerne nå innført et nytt poengsystem for å sørge for at de mest formsterke spillerne på tiden turneringen spilles, skal ha en mulighet til å kvalifisere seg for laget.

Hovland nummer 89 på listen

Tidligere har man ofte sett at spillere som er i kjempeform blir utelatt fra laget. Dette er fordi kvalifiseringsperioden har strukket seg over lang tid, og at Ryder Cup-poengene man tilegner seg ett år før turneringen, er like mye verdt som de poengene man får en uke før turneringen. Det er det nå slutt på.

De nye kriteriene er som følger:

  • Hvert poeng fra Race to Dubai fra 19. september 2019 – 8. mars 2020 gir ett Ryder Cup-poeng, altså én til én.
  • Fra 1. januar 2021 til 9. mai 2021 gir hvert Race to Dubai-poeng 1,5 Ryder Cup-poeng.
  • Fra 12. mai til 12. september gir hvert Race to Dubai-poeng 2,0 Ryder Cup-poeng.

Man kan også komme seg med som følge av god plassering på verdensrankingen, men også her vil spillerne som er i best form i tiden før Ryder Cup ha størst sjanse til å være med.

  • Hvert poeng på verdensrankingen fra 19. september 2019 – 8. mars 2020 gir ett poeng.
  • Hvert OWGR-poeng fra 1. janiar 2021 – 9. mai 2021 gir 1,5 poeng.
  • Hvert OWGR-poeng fra 12. mai 2021 – 12 september 2021 gir 2,0 poeng.

Europas kaptein, Padraig Harrington, sier i en pressemelding at han er fornøyd med det nye systemet.

Det kommer formsterke spillere til gode, od det kommer til å øke interessen for sesongen som allerede nå ser spennende ut. Jeg har fulgt med på alle europeiske spillere på begge sider av atlanteren og liker det jeg har sett. Nå ser jeg frem til at spillernes gode form skal overføres til poeng de kommende månedene. 

Harrington skal plukke ut et lag bestående av de fire som har tatt flest Europa-poeng, de fem som ligger høyest på verdensrankingen ut i fra det nye poengsystemet, i tillegg til tre wild cards som han velger helt selv.

De ni som akkurat nå er direkte kvalifisert til Europas lag er:

Tommy Fleetwood
Jon Rahm
Rory McIlroy
Victor Perez
Tyrell Hatton
Danny Willett
Matthew Fitzpatrick
Lee Westwood
Bernd Wiesberger

I følge Ryder Cup sin egen ranking, ligger Viktor Hovland i skrivende stund helt nede på en 89. plass. Men i og med at nordmannen er den europeeren som ligger fjerde høyest på rankingen, og i og med at han regnes for å være en ekstremt god matchplay-spiller, vil det være en stor overraskelse om han ikke blir tatt ut på laget.

Men det skal spilles mye golf før den tid, og fra og med nyttår er altså poengsystemet rigget slik at de som er i best form når Ryder Cup nærmer seg, har best mulighet til å komme med på laget. Det er bare å glede seg.

Powered by Labrador CMS