NORGESMESTERSKAPET//

Selv ikke lyn og torden kunne stoppe Settemsdal

Med en gnistrende åpningsrunde, bare avbrutt av lyn og torden, tok Alexander Settemsdal (21) ledelsen i norgesmesterskapet på Bjaavann torsdag.

Alexander Settemsdal gikk fem under par på åpningsrunden – og leder NM med ett slag.
Publisert Sist oppdatert

BJAAVANN GK (Kristiansand): Med en utsøkt up-and-down på det siste hullet avsluttet Nøtterøy GK-spilleren som han startet den – med en positiv følelse.

Tidligere på ettermiddagen hadde han overtatt ledelsen i årets NM etter tre birdier på de første ni hullene, og to nye etter runding. Før uværet satte en midlertidig stopper for ungguttens birdiekjør.

– Jeg lå midt i fairway på det neste også, så det var litt kjedelig. Men jeg så de mørke skyene komme, skjønte hva som var i vente, og forstår godt at de var nødt til å blåse av, sier Alexander Settemsdal.

Tordenvær ga spillestopp

Hornet lød rett før 18.00. Utenfor var den blå sørlandsidyllen over Bjåvannet plutselig forvandlet til et mørkt, blinkende diskotek der sprinkelanlegget i taket plutselig hadde åpnet seg. Og mens spillere, caddier, publikum og frivillige løp for å søke ly i det lille klubbhuset, gjorde lederen i herreklassen absolutt ingenting.

– Jeg slapper bare av, og er mest opptatt av å holde utstyret tørt. Så er jeg klar for å dra i gang når de vurderer at vi kan spille igjen, forklarte Settemsdal.

Klokka 19.10 var han tilbake på banen. Fra midt i fairway gjorde Vestfold-gutten par. Og snart senket han også en ny birdie.

– Jeg har spilt turneringer i inn- og utland i år. Det har gått litt opp og ned. Men føler egentlig at spillet har vært bra ganske lenge. Det handler mer om få et moment, at alt skal klaffe. Og kanskje er det denne uka at det endelig skal falle på plass, sier Settemsdal.

Det gjenstår å se. For også Nøtterøy GK-spilleren, som vant junior-NM i Arendal i 2019, vet at et norgesmesterskap handler om fire gode runder, ikke én.

– Helt klart. Det er mye golf som skal spilles før noen stikker hjem med kongepokalen, forsikrer 21-åringen.

– Og på forhånd hadde jeg vært kjempefornøyd med en pallplass. Men når jeg først har fått denne starten, håper jeg selvfølgelig å være helt der oppe til slutt. Det er bare å holde koken.

Fra en vanskelig posisjon reddet Alexander Settemsdal par på dagens siste hull.

Krevende bane

Det var nok av spillere som kjente temperaturen stige torsdag. Og kanskje først og fremst i topplokket.

Bjaavann GK viser seg fra sin beste side i dette norgesmesterskapet. På forhånd var det mest diskusjon om hvilket mønster greenkeeperne skulle bruke for å klippe fairwayene. Striper? Ruter? Diamanter? Da vet du at banen er i god stand.

Men bak skjønnheten skjuler det seg skarpe klør og tenner som straffer dårlige slag, gode også. På scorekortene var det både åttere og niere.

– Det handler først og fremst om å holde ballen i spill fra tee her. Men samtidig er greenene lynraske. Så det er viktig å bomme på riktig sted også, forklarer Alexander Settemsdal.

– Banen setter krav til oss hele veien. Men du kan like gjerne gjøre bogey om du prøver å gå for det eller spiller safe. Så jeg kjører på med driveren. Det er ingen grunn til å holde tilbake.

Settemsdal har ingen andre planer enn å kjøre på videre. Bak ham er det tett på ledertavlen.

Nok av utfordrere

Så gjenstår det å se hvordan strategien slår ut for 21-åringen på toppen av ledertavlen. Bakfra er det nok av gode spillere som jakter Vestfold-gutten.

Tidlig på dagen satte Rune Bøkeid standarden med en sterk 68-runde etter seks birdier og to bogeyer. Med en førsterunde fire under par er collegestudenten ett slag foran hjemmespilleren Jonas Lønn og ytterligere slaget foran duoen Daniel Øverås (Ålesund GK) og Jørgen Winther (Gamle Fredrikstad GK), begge to under par.

PS! Shot-of-the-day går likevel til Alexander Idland. På banens 13. hull gjorde Sola GK-spilleren hole-in-one da han ikke bare fant greenen på andre siden av Bjåvannet, men også hullet. Idland endte dagen +1 og starter andrerunden på 11. plass.

Her er ledertavlen

Powered by Labrador CMS