Elias Bertheussen legger opp//

Elias legger idretten han elsker til side: – Er litt vettskremt

I hele sitt voksne liv har golf vært hovedfokuset til Elias Bertheussen (33). Når han nå lukker døren til profflivet, håper han flere åpner seg.

Trønderen Elias Bertheussen (33) legger proffgolfskoene på hylla. Her fra Norgesmesterskapet i 2022.
Publisert Sist oppdatert

8. oktober 2023. Elias Bertheussen (Byneset GK) går av 18. green på Golf International de Pont Royal i franske Mallemort, en time nord for kyststorbyen Marseille. Han har nettopp spilt sisterunden på én under i par i Open de Provence på Challenge Tour. 

Lite visste han om at det var siste gang han gikk av green i en internasjonal turnering som satsende proffspiller. 

Siden da har han vært i tenkeboksen. Fortsette videre proffsatsing eller bytte beite?

– Det har vært mye tenking de siste månedene. Både om selve avgjørelsen og om hvilke premisser den skal komme på, sier Bertheussen til Norsk Golf. 

Vurderingene har vært mange. Et av hovedspørsmålene har vært om golfen er verdt det lengre. 

– Jeg elsker fortsatt golf, men nå hadde jeg kommet til et punkt hvor det begynte å gå utover andre ting i livet. Å alltid måtte sette en selv og golfen foran alt og alle, er tøft. Det er mange små og store øyeblikk man går glipp av i løpet av år, forteller han. 

Når drømmen om å komme seg til DP World Tour i 2024 heller ikke gikk i oppfyllelse, kom enda en grunn for å legge satsingen på hylla. 

– Det var målet jeg satte meg i 2020/2021. At jeg i løpet av noen år skulle kjempe meg til kort på Europatouren. Da det ikke gikk, måtte jeg i tenkeboksen. 

2023-sesongen bestod av 28 turneringer på tre forskjellige kontinenter, og på to forskjellige tourer. Majoriteten av turneringene var Challenge Tour, men det ble en håndfull starter på DP World Tour.  Den beste plasseringen kom i Black Bull Challenge (CT) i India, da trønderen endte på 11. plass. 

På Challenge Tourens sammenlagtliste fikk han 109. plass. Men selv om forrige sesong ikke nødvendigvis gikk som ønsket, har Bertheussen mange høydepunkt i karrieren å se tilbake på.

Bertheussen i aksjon under NM i 2022.

Mange høydepunkter

I 2007 bestemte 17 år gamle Elias Bertheussen seg for alvor at det var golf som var veien å gå. Allerede året etter skulle han få sin første smakebit av suksess. Med Anders Kristiansen, Are Friestad og Frederik F. Kollevold var han med på laget som vant junior-VM i Japan. 

16 år etterpå er dette fremdeles et av hans beste minner fra golfkarrieren. 

– Akkurat der og da følte vi oss som hovedpersonene som skulle ta over verden. Det var en kul og gøy opplevelse på alle måter, forteller Bertheussen. 

I junior-karrieren kom det i tillegg sølvmedalje i lag-EM og NM-gull individuelt. I 2011 meldte han «overgang» til proffgolfen. 

Det neste drøye tiåret spilte han turneringer på Nordic Golf League, Challenge Tour, Asian Tour og DP World Tour. I dette tidsrommet kom det fire proffseire, samt tre Norgesmestertitler. 

På verdenskartet kan Elias krysse av 42 land på fem forskjellige kontinenter. 

– Det har vært alt fra 5-stjerners til 1-stjerners hoteller, for å si det sånn. Og selv med mange år i Asia har magen holdt seg hele veien, sier han spøkefullt. 

– Det har vært en unik og spesiell reise. En jeg er veldig takknemlig for å ha vært på, konstaterer trønderen. 

Friplass i skisporet

Selv om Bertheussen er en bereist mann, liker han seg nesten aller best i noe av det mest norske som finnes: i skisporet. 

Denne vinteren har han brukt mye tid i Bymarka i Trondheim og i skogene på Østlandet. 

– Det har vært en veldig god friplass. Et sted jeg kan dra uten distraksjoner som mobil, og bare tenke. 

Avgjørelsen om å legge proffskoene på hylla har vært langt fremme i pannebrasken mens han har sust forbi snøkledde trær og DNT-skilt. 

Skiløypa har en vært friplass for Elias - særlig de siste månedene.

– En av de tingene jeg liker aller mest med langrenn og kondisjonstrening er det er «så lett» å bli god. Om man trener bra og jevnlig ser man utvikling med en gang, og det er lett å forutse hvor fort man går. 

– Det er rake motsetningen til golf, hvor det er så mange X-faktorer som spiller inn og er vanskelig å forutse, forteller han. 

Selv om Bertheussens neste konkurranse er skirennet Birkebeinerløpet i mars, utelukker han ikke golfturneringer i år. Både Challenge Tour og Norgesmesterskap er på radaren. 

– Jeg har fortsatt enorm kjærlighet til golf, og jeg kommer absolutt til å spille, det faller bare noe nedover på prioriteringslisten. 

Bertheussen gleder seg til selskapsrunder, golfturer med vennegjengen og generelt en mindre seriøs tilnærming til idretten. 

– Jeg håper bare at jeg ikke plutselig begynner å spille bra nå! Tenk om det er nå jeg endelig klarer å spille Miklagard på 59 slag, eller får en topplassering i en av turneringene jeg stiller opp i, sier han lattermildt. 

Rørt av responsen

Mandag denne uken tok trønderen til Instagram for å dele nyheten om avgjørelsen. 

«Kjære venner og støttespillere. Jeg har bestemt meg for å avslutte/trappe ned satsningen min som profesjonell golfspiller.»

Slik begynner innlegget som har blitt møtt med mange reaksjoner fra flere hold. 

– Det var skikkelig vanskelig å publisere den. Og jeg er så takknemlig for responsen som har kommet. Det virker som at folk setter pris på den jeg er og det jeg står for. Det er fint å se, sier han. 

Venner og familie har visst om avgjørelsen en stund. Det samme har tidligere Team Norway-kamerater og bransjekolleger gjort. 

– De jeg har reist mest med (Kristoffer Reitan, Kristian Krogh Johannessen, Espen Kofstad og Jarand Ekeland Arnøy) fikk vite at jeg gikk i tenkeboksen tidligere i vinter. Å reise verden rundt med dem har vært en fornøyelse.

Hva nå?

Hva som er neste steg for Elias Bertheussen vet ingen. Ikke en gang han selv. Det var viktig at avgjørelsen om å legge opp ikke kom som et resultat av en annen mulighet eller jobb. 

Derfor står han nå på bar bakke. 

– Nå håper jeg det er noe sannhet i uttrykket «når én dør lukkes, åpnes to nye», sier 33-åringen. 

– For å være ærlig er jeg litt vettskremt om fremtiden. Det er skummelt å prøve og finne ut hva man har lyst til å gjøre, og ikke minst kan gjøre.

Selv om fremtiden er usikker, gleder han seg til å begi seg ut på neste eventyr.

Han legger ikke skjul på at det er mange oppgaver i Golf-Norge som virker interessante. 

– Jeg føler jeg kan bidra med mye. Det blir spennende å se hva fremtiden bringer. Proffkapitlet i denne boken er over, men jeg gleder meg til å skrive det neste. 

Powered by Labrador CMS