- Er så deilig å være best når det gjelder!

Elias Bertheussen var fra seg av begeistring etter å ha kvalifisert seg til finalen av Asian Tour-kvalet.

Publisert
Elias Bertheussen hadde kniven på strupen før den siste runden av ukens førstetrinn i Q-School-kvaliken. Med sin delte 15. plass før den fjerde og avsluttende runden var han den eneste nordmannen med et reelt håp om å avansere til finalen som spilles fra 23. til 26. januar. Lørdag skulle han vise at han i aller høyeste grad er en finaleplass verdig.

Takket være en mesterlig avslutningsrunde på 66 slag, seks under banens par klatret han til åtte under par for turneringen og en knallsterk 5. plass i det som var hans første proffturnering på asiatisk jord.

– Spilte fantastisk bra og satte noen fine putter etterhvert. Deilig å få til en bra runde med kniven litt på strupen, sa fjorårets NM-vinner til Norsk Golf etter runden.

– Er så deilig være best når det gjelder! Spilte fantastisk i dag og kom inn til en bogeyfri 6, og er videre til finalesteget. Utrolig gøy å se at så mange trøndere tok på seg birdiebuksene og kom ut og så på. Digg!, fortsetter han på sin Facebook-profil.

For Anders Engell sin del ble uken av det forglemmelige slaget. Med lite å spille for leverte han ukens svakeste runde på 83 slag, og endte nest sist av spillerne som klarte cuten på en 79. plass.

Ble dessverre en kjip avslutning på kvallet. Føler egentlig at jeg jobbet hardt for å holde ting sammen i dag, men 3 baller i vannet som resulterte i en 11-er på mitt 17. hull gjorde en tøff dag mye verre. Ikke spesielt høy i hatten nå. Skal bli bra med noen ukers trening før jeg skal ut og konkurrere igjen. Kult at Elias lekte seg gjennom!, skrev Engell på sin nettside etter runden.

Norsk Golf gratulerer Bertheussen med prestasjonen!

Resultater Imperial Lakeview

Runde 3

Elias Bertheussen og Anders Engell falt på leaderboardet mens Peter Kaensche misset cuten i en svak dag 3 for de norske gutta i Thailand.

I det som var en tung dag på jobb, falt Elias Bertheussen utenfor topp-10 på Imperial Lakeview. Etter å ha startet turneringen på imponerende vis, har han nå levert to runder på rad over par, og falt til en delt 14. plass på leaderboardet.

Fredag måtte han to over par (74), og 22-åringen ligger nå to under par sammenlagt. Til tross for at ingen i topp-30 leverte høyere score enn Bertheussen, ligger han fortsatt innenfor kvalgrensen der topp-20 avanserer til Q-School-finalen om snaue to uker.

– Jeg slo egentlig mange bra slag, men ble liksom ikke så mye ut av det. Fikk et slag i trynet med en vannball på hull 8 og utspillbar på 9. Så fikk liksom ingenting til å skje. 34 putter er vel heller ikke sånn kjempeimponerende, konstaterer en skuffet Bertheussen overfor Norsk Golf.

– Må bare prøve å fortsette å slå bra, og håpe på et bedre resultat. Litt frustrert at jeg skal gjøre det så vanskelig for meg selv, etter at jeg ga meg selv et så godt utgangspunkt. Men det gjelder å prøve og glemme det i morgen, og heller fokusere på at jeg alt i alt er bra med, fortsetter han.

Seks spillere deler 19. plassen slaget bak ham på en under par, mens thailenderen Spravee Phatam leder turneringen med ti under par.

For Anders Engell er alt håp om avansement ute, etter en svak 79-runde fredag – hans høyeste score denne uken. Med syv over for dagen falt han til 12 over par og delt 76. plass, to slag innenfor cutstreken. 

– Man kan med sikkerhet si at Asian Tour-kvalet ikke ble slik jeg hadde håpet på. Med en frustrerende 79-runde i dag er turneringen dessverre mer eller mindre over for min del, skriver Engell på sin hjemmeside etter runden, og fortsetter:

– Det er vel en ærlig sak at jeg rett og slett føler at jeg trenger å trene mer og bli bedre. Jeg har bevist flere ganger tidligere at jeg kan spille utrolig bra golf når jeg først er i form, men utfordringen min er å klare å heve det dårligste nivået mitt, slik at jeg fortsatt kan hevde meg i turneringer selv de ukene jeg ikke er i toppform. Heldigvis er dette kun min første av mange konkurranser i 2013, så jeg gleder meg til å se hva jeg kan få til utover sesongen!, fortsetter Grønmo-golferen.

For Peter Kaensche sin del ble det kort prosess. Han må pakke sakene tidlig, etter at han havnet på feil side av cutgrensen på Royal Thai Army.

Leaderboard Imperial Lakeview

Leaderboard Royal Thai Army

Runde 2

Elias Bertheussens putter kjølnet, men ligger fortsatt godt innenfor kvalgrensen til Q-School-finalen om to uker.

Etter en knallstart på ukens kvalifisering i Thailand onsdag, hadde Elias Bertheussen andreplass og fem under par som utgangspunkt for torsdagens andrerunde på Imperial Lakeview. 

Der satte tøffe forhold og en kald putter stopper for birdieracet. Til slutt måtte trønderen ta til takke med en runde på 73 slag. 

– Jeg slet på greenen i dag, og kom aldri inn i flyten, og ble kanskje litt stresset og ville litt mye etterhvert. Forholdene og pinnene var litt tøffere i dag, så var greit med +1 på en dag hvor det ikke ville seg, sier Bertheussen til Norsk Golf etter runden.

Til tross for runden på en over par, falt han bare tre plasser ned leaderboardet. Nå deler han 5. plassen med japaneren Keishiro Nakata på fire under par, seks slag bak lederen Kittiroj Chantharothai.

Lenger ned på listen løftet Anders Engell spillet sitt betraktelig fra åpningsrunden. Hans 72-runde torsdag var en bedring på fem slag fra åpningsrunden. Dermed klatret han fra 86. til 59. plass, seks slag bak den viktige topp 20-plasseringen når to runder gjenstår.

– Forbedret meg med fem slag i dag, og endte dermed på banens par 72. Gjorde noen feil som kostet litt, men generelt føler jeg at spillet begynner å komme seg sakte men sikkert. Trenger å finne birdiemaskinen i meg de neste dagene, så kan dette gå bra!, skriver Engell på sin hjemmeside etter runden.

For Peter Kaensche sin del har hans turnering på Royal Thai Army-banen vært av det forglemmelige slaget. I dag fulgte han opp gårsdagens 75-runde med en svak score på 79, og falt med det tre slag utenfor cutstreken med ti over par sammenlagt.

Leaderboard Imperial Lakeview (Bertheussen og Engell)

Leaderboard Royal Thai Army (Kaensche)

Runde 1

Takket være en het putter kjemper Elias Bertheussen i toppen i det første trinnet av Q-School-kvalet til Asia-touren. Ti slag bak ham hadde Anders Engell en tung start.

Elias Bertheussen fikk akkurat den starten han ønsket seg, da han åpnet med en bunnsolid runde på fem under par i den første runden på Lakeview Golf Club i Hua Hin i Thailand. 

Sammen med Anders Engell og Peter Kaensche prøver de å komme gjennom det trange nåløyet av over 600 spillere, med mål om å bli tidenes første nordmann på Asia-touren.

Etter onsdagens åpning ser det i hvertfall lovende ut for Bertheussen, som var strålende fornøyd med det han presterte – spesielt på greenene.

– Er veldig fornøyd med runden. Spilte solid og fikk i de viktige puttene, og da skaffet jeg meg det momentumet som er så viktig i golf. En eagle, seks birdies og tre bogeys var fasiten, så det var litt farge på scorekortet. Nå er det bare å kjøre på videre!, sa 22-åringen til Norsk Golf etter runden.

Alle spillerne er nå ferdige med sine runder på Lakeview. Bertheussen ligger på en imponerende andreplass, kun to slag bak lederen Kittiroi Chantharothai.

Bertheussens fjorårssesong gikk ikke helt etter planen. En skade i ryggen hemmet han i flere turneringer, og han klarte bare en 145. plass på Challenge Tours pengeliste. Han har jobbet hardt for å hindre at skader også skal stikke kjepper i hjulene for 2013-sesongen.

– Har jobbet bra med forebygging siden sesongen i fjor var ferdig, og jeg kjenner ingenting til det akkurat nå, bank i bordet. Sammen med en fysio og Olympiatoppen hjemme i Trondheim satser jeg på at jeg klarer å få kontroll på det, forklarer fjorårets norgesmester til Norsk Golf.

Les også: – Ønsker å se oss lykkes, uavhengig av hvor i verden

Mens Bertheussen hadde grunn til å smile etter åpningen, har Anders Engell fortsatt mye å gå på. Han klarte aldri å bygge opp noe momentum, og oppskriften ble til slutt fem over par, ti slag Bertheussen. Det gir delt 86. plass så langt.

– Det ble dessverre ikke den starten på kvalet som jeg hadde håpet på. Det er vel ikke til å legge skjul på at jeg var rimelig skuffet da jeg gikk av 18. green og måtte signere for 77 slag. Spilte egentlig tidvis bra i dag, men kom aldri helt inn i flyten. Litt rustent nærspill gjorde at jeg ikke klarte å redde de nødvendige parene da jeg var ute av posisjon, og scoren ble naturligvis deretter. Det er ikke noe annet å gjøre enn å trene på og gå ut med hevet hode igjen i morgen tidlig!, skriver Engell på sin hjemmeside etter runden. 

Mens Engell og Bertheussen spiller Lakeview Golf Club, er Peter Kaensche i gang på Royal Thai Army Sports Center. I likhet med Engell fikk heller ikke han noen knallstart.

Med 75 slag, tre over par deler han 74. plassen med 14 andre spillere, ni bak teten.

Det er foreløpig uklart nøyaktig hvor mange som avanserer fra det første trinnet til Q-School-finalen som spilles fra 23. til 26. januar. I utgangspunktet vil de 15 prosent beste spillerne fra hvert felt avansere. Det tilsvarer en topp 20-plassering.

Leaderboard Imperial Lakeview (Bertheussen og Engell)

Leaderboard Royal Thai Army (Kaensche)

Før turneringen

Om en uke begynner Anders Engell, Elias Bertheussen og Peter Kaensche jakten på en fast arbeidsplass Asia-touren.

Etter at Q-School-kvalifiseringen i Europa i høst ikke gikk etter planen for Anders Engell og Elias Bertheussen, vender de nå blikket mot Thailand og det første steget av Asian Tours Q-Scool-kvalifisering. Med er også Peter Kaensche, som er i full sving igjen etter å ha gjennomgått to operasjoner for å fjerne ondartet hudkreft i fjor sommer.

Årets kvalifisering er fulltegnet, og med over 650 påmeldte blir det den største Q-School-turneringen i Asia noensinne. Til sammenligning var det i fjor 426 spillere som slo ut i de fire turneringene som førstetrinnet fordeles mellom.

Det første steget spilles fra 9. til 12. og 16. til 19. januar i Hua Hin i Thailand, fordelt på banene Imperial Lakeview Golf Club, Royal Thai Army Sports Center og Springfield Royal Country Club. 

Mens Kaensche skal spille på Royal Thai Army Sports Center, vil Engell og Bertheussen pegge opp på Lakeview Golf Club. Alle tre slår i gang neste onsdag.

De 20 prosent beste spillerne i hvert felt etter fire runder vil avansere til Q-School-finalen som spilles fra 23. til 26. januar.

– De rekordstore tallene sier sitt om Asian Tours stadig økende popularitet, sier tourens styreleder, Kyi Hla Han i en pressemelding.

I finalen vil de 40 beste sikre seg kortet til Asia-touren. De resterende spillerne får spillerett på Asian Development Tour, tilsvarende Challenge Tour her i Europa.

Sist gang en nordmann forsøkte å kvalifisere seg til Asia Tour var i 2011, da bergenseren Øystein Engevik falt utenfor kvalgrensen. Dette er første gang tre nordmenn stiller til start. Skulle en av dem klare å kvalifisere seg vil vedkommende gjøre det som første norske noensinne.

Norsk Golf kommer tilbake med mer fra turneringen og kommentarer fra spillerne gjennom uken.

Powered by Labrador CMS