THE OPEN CHAMPIONSHIP//

Stjernenes farvel: – Det var veldig tøft der ute

Etter to runder på Royal Liverpool, er de 20 beste gutta i verden 43 slag over par. Fem må reise hjem nå, tre andre klarte seg med et nødskrik, og bare fem kan vise til røde tall.

Etter bare to dager av The Open Championship må Justin Thomas si takk for seg. Han var ikke den eneste stjernen som fikk trøbbel.
Etter bare to dager av The Open Championship må Justin Thomas si takk for seg. Han var ikke den eneste stjernen som fikk trøbbel.
Publisert Sist oppdatert

HOYLAKE (England): Om du liker å satse penger på sport, og tror at du kan forutse hvem som vinner – ikke prøv deg på golf.

Før den 151. utgaven av The Open Championship, holdt de fleste eksperter Rory McIlroy som den største favoritten. To dager senere virker det mindre sannsynlig at han vinner. For golf er golf. Vanskelig å tippe, og enda vanskeligere å spille.

Verdenstoeren kjempet seg inn til -1 etter to strevsomme dager på Royal Liverpool torsdag. Og er ikke den eneste stjernen som har fått juling i 48 timer nå.

Ganske annerledes her

– Det var veldig, veldig tøft der ute, sier Justin Thomas, nummer 20 på verdenrankingen.

På mandag sjekket han inn i Hoylake med et helt Netflix-team i ryggen. Tirsdag og onsdag var han på rangen, nærspillsområdet, puttingreenen og banen, spiste godt og la seg tidlig.

Torsdag gikk han 11 over par, leverte et scorekort med kvadruppelbogey på hull 18.

Bak de høye tribunene sto kona hans og gråt. Nå står han selv i pressesonen, med kameraer og mikrofoner rettet mot seg. Han ser ut som en slagen mann, flere år eldre enn da han kom hit.

– Golf her i Liverpool er ganske annerledes enn hjemme i USA, forsikrer Thomas.

Han har nettopp fått spørsmål om han uroer seg for formen, for plassen i det amerikanske Ryder Cup-laget, for farens rolle som trener. Til og med spørsmål om Leeds må han svare på nå etter å ha kjøpt seg inn i den engelske fotballklubben. Som om «JT» ikke hadde nok av bekymringer fra før.

– Jeg spiller bra i dag, og selv i går slo jeg mange slag i verdensklasse. Og da føles det ganske absurd å ende opp med en 82-runde. Selvfølgelig gjør dette vondt for både meg og faren min som trener. Men vi skal takle det. Vi klarer oss bra. Men ja, jeg er bekymret for Ryder Cup, som jeg veldig gjerne vil være med på.

Senest i fjor vant han PGA-mesterskapet for andre gang, den første triumfen kom i 2017. Men etter to dager på Royal Liverpool er turneringen over for den doble majorvinneren.

– Jeg kan ikke gjøre så mange tullete feil, forklarer Justin Thomas.

– To doble og en kvadruppelbogey er golf for en åtte- eller niåring, ikke for en som prøver å vinne The Open. Og resten handler om at rare ting skjer her.

Fem må hjem nå

Rare ting skjer i Hoylake. Etter to runder på den tradisjonsrike linksbanen, som har arrangert The Open hele tolv ganger, er de 20 høyest rangerte spillerne på verdensrankingen hele 43 slag over par.

Mens Brian Harman, som ingen hadde som forhåndsfavoritt, og som aldri har vunnet en major, er solo på toppen av ledertavlen, ti slag under par.

Collin Morikawa (+4), som vant The Open på Royal St. George´s i 2021, er blant de fem Topp 20-spillerne som reiser hjem lørdag etter å ha misset cutgrensen med ett slag. På samme fly sitter Sam Burns (+6), Tony Finau (+6) og Keegan Bradley (+4).

Også verdensener Scottie Scheffler (+3) hørte oppropet til den avgangen. En av de aller største forhåndsfavorittene i Hoylake sto med begge føttene i grava på det 18. hullet fredag.

Ballen lå tett inntil den bratte bunkerveggen, og Scheffler visste hva som gjaldt. Han reddet helgespill med en utenkelig up-and-down.

Også verdensfirer Patrick Cantlay (+3) og Brooks Koepka (+3), som vant sin femte major så sent som i mai, klarte cuten med minst mulige margin.

På de første 36 hullene har det bare vært notert 12 eagler ute i vindkastene på Royal Liverpool. Men hele 592 bogeyer, 98 dobbeltbogeyer og 19 tripler eller verre.

Regjerende mester, Cameron Smith – som etter en 68-runde fredag morgen er -1 totalt og trolig må se langt etter Claret Jug, som han måtte levere tilbake før turneringen – klager ikke på utfordringen.

– Det er bare en tøff bane. Du må slå kvalitetsslag etter kvalitetsslag, og hvis du ikke gjør det, straffer den deg veldig raskt. Det kjennetegner en god golfbane, synes jeg.

Han trekker på skuldrene.

– Jeg vet ikke helt, kanskje alle er litt ute av form denne uken.

Det er bare å glede (eller grue) seg til fortsettelsen.

Powered by Labrador CMS