Terje har spilt golf i over 60 år, men nå slutter han som daglig leder: – Det har vært en drømmejobb

Byneset Golfsenter AS søker ny daglig leder. Dette fordi Terje Gunvald Aasen (77), daglig leder gjennom mange år, har bestemt seg for å slutte.

Publisert

– Vår daglige leder slutter til våren etter eget ønske, og vi søker nå etter hans etterfølger.
Jobben som daglig leder dekker et bredt spekter av arbeidsoppgaver og ansvarsområder, skriver golfklubben i stillingsutslysningen.

Det er Byneset Golfsenter AS som eier og drifter golfanlegget på Spongdal noen få mil sør for Trondheim sentrum. Anlegget består av to golfbaner, en mesterskapsbane med 18 hull og en 9-hullsbane tilpasset nybegynnere. Byneset golfklubb er idrettsklubben som er tilknyttet anlegget, og klubben har i dag oppunder 1500 medlemmer. Klubben ble stiftet i 1995, har ansvar for den sportslige aktiviteten ved anlegget.

– Nå har jeg holdt på med dette i nitten sesonger. Det er det som er årsaken til at jeg slutter. Jeg kunne holdt på lenger, men dette har gått utover andre ting, kanskje mest det at jeg ikke har fått spilt så mye golf som jeg ønsker. Det har vært en bøyg. Før spilte jeg golf seks ganger i uka, men nå blir det kanskje maks én eller to ganger. Det er altfor lite til å opprettholde et handicap på 12,2. Jeg må komme meg ned på singelhandicap igjen, sier Aasen til Norsk Golf.

– Jeg vokste opp med golf på Sommerseter (Trondheim golfklubb, journ.anm.) på 50-tallet. Da var jeg 10 år. Det er ikke mange i Trondheim som har spilt golf lenger enn meg.

Har spilt golf i over 60 år

Historien om golfbanen på Byneset startet tilbake i 1995, og klubben het den gang Byneset golf & country club. Aasen var helt sentral i prosessen, og var klubbens første formann.

– Vi ble lei av å vente (på politikeren, journ.anm). Vi var en gjeng som brøt ut av Trondheim GK, og fant areal på Byneset. Vi begynte å bygge banen i 1999, og året etterpå, i 2000, åpnet de fem første hullene på Byneset syd, sa Aasen til Norsk Golf i 2018.

De første ni hullene på Byneset nord åpnet i 2001. At de siste ni hullene i det hele tatt åpnet i 2007, seks år senere, skal Aasen ha ære for.

– Jeg var med på å stifte klubben og var formann i de første årene. I 2004 så det ut til at de daværende eierne ga opp, og at det likevel ikke skulle ferdigbygges en 18-hullsbane. Det trigget meg. Da kjøpte jeg og noen andre ut gjengen som eide banen den gangen. Da bygde vi ut raskt, og både klubbhus og bane stod ferdig i 2007, sier Aasen.

Siden 2004, da selskapet ble opprettet, har han vært styreleder i Byneset Golfsenter AS. Det vil han fortsette med uavhengig av jobben som daglig leder.

– Jeg begynte som arbeidende styreformann i 2004, og ble daglig leder etter hvert. Frem til 2017 hadde jeg vanlig jobb i tillegg. Jeg har jobba inni hampen mye i alle år. Da jeg var ferdig med jobben som redaktør i bilbladet Amcar, så bar det rett ut på Byneset på ettermiddager og helger.

All time high

Aasen eier om lag en tredel av aksjene i Byneset golfsenter AS, ifølge regnskapstall.no. I 2021 hadde klubben en omsetning på drøyt 11 millioner kroner, som er all time high, samt et positivt driftsresultat på to millioner kroner.

– Jeg vil tro at fjoråret er det beste noen gang. 2022 tror jeg blir tilsvarende som i 2021. At resultatet ikke er enda bedre, skyldes det dårlige trønderværet. Vi har satt rekorder på greenfee på dager med godt vær. Det har vært en dårlig sesong, og hadde vi ville hatt tidenes high med normalt vær. Det er jo for så vidt et godt utgangspunkt, sier Aasen.

– Nå er vi i en situasjon der vi i løpet av tre sesonger har gått fra 1080 medlemmer til 1484 medlemmer, det er 37 prosent økning. Det er helt enormt, og greenfeeinntektene har doblet seg. Det har gjort oss i stand til å ta tak i klare mangler på banen. For vi slet økonomisk etter finanskrisen i 2008. Etterpå gikk nedover frem til korona kom, men vi har greid å gå med et lite overskudd. I dag har vi i prinsippet ingen gjeld, og vi ligger veldig godt an til å møte dårlige tider, og det er veldig viktig.

– Det har også vært snakk om du og de andre aksjonærer har vært interessert i å selge golfbanen, hva er ståa der?

– Det har nok gått en del rykter. Først var Byneset golfklubb interessert, men der strandet det på en politisk behandling, så det ble ikke noe av. Så har vi vurdert å gå ut i markedet, men det er ikke mange av oss (Det er fem aksjonærer som kontrollerer selskapet, journ.anm.) som ønsker å selge. Det kan være snakk om noen interne salg, men det er uaktuelt å selge golfbanen som helhet.

Press fra mange hold

Ifølge Aasen er det en spennende og variert, men krevende jobb for den som overtar.

– Den krever en del kvalifikasjoner. Jeg er høyt økonomisk utdannet, og det er prioritet nummer én; å sørge for økonomisk kontroll. Man blir presset fra mange hold om å investere i ditt og datt, og det kan man gjøre når man har penger. Men man må være knallhard i å vurdere i om enhver investering er lønnsom eller ikke.

– Hva blir den nye lederens fremste og viktigste oppgaver i tiden fremover?

– Det er å få den i tipp topp stand. Det er en voldsom forbedring i år, og medlemmene sier at banen aldri har vært så bra. Grønn avdeling, som vi kaller den, har planer for å utvikle banen videre. Det blir ikke endring av banen, men det blir en rekke nye grep av vedlikeholdet med nye maskiner som skal gjøre greener og fairwayer enda bedre. Vi er på 70 prosent av det vi ønsker. Vi investerer også i robotplukker på rangen som går på strøm, som skal lønne seg økonomisk. Vi skal også investere i robotklipper på rangen, men vi har ikke planer om robotklippere ute på banen. Jeg syns en golfbane skal klippes på en slik måte at spillerne ser at gresset er klipt. Det vil ikke en robotklipper kunne gjøre.

Før 2022-sesongen ble Agne Strøm (57) ansatt som ny greenkeeper. Da hadde organisasjonen jaktet ny greenkeeper i flere år, noe korona må ta mye av skylden for, ifølge Aasen.

– Vi hadde søkere fra britiske øyer og Sverige, men vi kunne ikke ta sjansen på å intervjue disse under korona. Da har det gått to år som har vært katastrofale for banen. Da styrte økonomien alt, men vi kom oss over kneika. Jeg tror ikke korona forklarer hele veksten, jeg tror også Viktor Hovland og andre norsk spillere som har slått gjennom, har spilt en stor betydning, og bidratt til at flere og enda større kanaler enn før viser golf. Vi har hatt kurs der folk pleide å være mellom 40 og 60 år, nå er de mellom 25 og 40 år. Det er en enorm økning i medlemstallet når det gjelder juniorer og ungdommer opp til 21. Vi snakker helt sikkert om en økning på mange hundre prosent.

Fortsetter inntil videre

Søknadsfristen på stillingen er satt til 10. november. Planen er at Aasen skal fortsette som daglig leder frem til 1. mars, men at han kan holde på enda lenger om det er nødvendig for å finne den rette etterfølgeren.

– Jeg vil helst at han eller hun som skal overta denne jobben, kan å spille golf, og kan mye om golf. Dét er en forutsetning, men jeg ønsker en person som kan stå på like mye som meg, og ikke bare en som hopper på jobben for å kunne spille så mye golf man ønsker. Jobben må prioriteres. Man kan ha 36 i handicap også, det viktigste er at man har relevant erfaring, økonomisk kompetanse og styring, og har kunnskap om personalledelse. Man må være en figur som gjerne har et nettverk med tanke på sponsorer, og man må i hvert fall kunne opparbeide seg et, og har erfaring fra salg og markedsføring. For meg har dette vært en drømmejobb, sier Aasen.

Da klubben arrangerte Challenge Tour i 2012, endte Brooks Koepka, en av verdens beste golfspillere, på delt 21. plass. Klubbhuset er tegnet av Erling Mylius, kjent fra «The Julekalender».

Powered by Labrador CMS