EN GOLFENTUSIAST ER BORTE//

Tor Eia til minne: – Vi har mye å takke ham for

Banearkitekt og idémaker Tor Eia (86) døde 21. april etter kort tids sykeleie.

Tor Eia står bak en rekke baner i Norge, og spilte en viktig rolle under den forrige golfboomen på 90-tallet.
Publisert

Tor Eia var bygningsingeniør, takstmann, utbygger og golfbanearkitekt. Og mye mer, skriver avisa Varden i sitt minneord.

Som ung hoppet Tor Eia i Holmenkollen, drev militær mangekamp og friidrett, gikk langrenn og spilte fotball. Han var født i Ramnes utenfor Tønsberg, og flyttet til Skien for over 60 år siden.

Han var helt sentral da golfen kom til Grenland. Og lidenskapen førte til at Eia designet mange golfbaner i Norge.

Fikk i gang mye

– Golf-Norge har mye å takke Tor for. Han fikk satt i gang en rekke prosesser som neppe hadde blitt dratt i gang uten hans store entusiasme og pågangsmot, sier Svein Drange Olsnes til Norsk Golf.

Det var Eia som dro med Olsnes inn i den svenske organisasjonen for golfbanearkitekter. Etter hvert skulle de reise mye sammen, dele interesse og tittel.

– Tor var jo i utgangspunktet ingen banedesigner, men kunne veldig mye om det å bygge, om prosjektering og gjennomføring. Det gjorde at han fikk stor respekt i miljøet. Svenskene så på ham som en svært kunnskapsrik person. En alltid positiv og løsningsorientert energibunt som brant for faget, forklarer Drange Olsnes.

Det Tor Eia manglet av formingskompetanse, tok han igjen med engasjement og drivkraft. Spesielt viktig ble han under utbyggingen av baner under den første golfboomen mot slutten av 80-tallet og i det neste tiåret.

– Han fikk i gang aktivitet over hele landet, sier kollegaen.

«Tor skal med»

Grenland & Omegn, Sunnmøre, Mandal, Tønsberg, Kvinesdal, Vrådal og Stord var bare noen av banene som Tor Eia sto bak.

Han har også navnet sitt knyttet til Kragerø, Tyrifjord og Bjaavann – de sistnevnte i samarbeid med mer anerkjente designere: Jan Sederholm og Robert Trent Jones.

– Jeg husker godt Tyrifjord-prosjektet hvor bare den ene var nevnt som arkitekt da banen lå klar. Da tok Jan Sederholm selv kontakt med klubben. «Tor skal med. Han har en stor del av æren,» forklarte svensken.

– Jeg vil alltid tenke tilbake på Tor med stor glede, understreker Svein Drange Olsnes.

Andre påskedag ble Tor Eia rammet av hjerneblødning og fikk et kort sykeleie før han døde 86 år gammel. Han etterlater seg to døtre, fire barnebarn og seks oldebarn. Begravelsen blir i Borgestad kirke 4. mai.

Powered by Labrador CMS