baneBESØK//

Turneringen i det bratte dalføret var fulltegnet på få timer: – Litt mer enn bare golf

Årets utgave av Surnadal golfmaraton tiltrakk seg 60 golfere fra 14 klubber. Blant dem var flere B-kjendiser.

Surnadal golfpark ligger utenfor Surnadal sentrum, mellom dype daler og høye tinder i Møre og Romsdal fylke.
Publisert Sist oppdatert

Sist helg ble turneringen Surnadal golfmaraton spilt i golfparken som ligger mellom dype daler og høye tinder i Surnadal i Møre og Romsdal fylke. Surnadal GK ble stiftet allerede i år 2000, men sekshullsbanen åpnet først seks år etterpå etter at styret inngikk en førti år lang leieavtale med grunneierne Liv og Jon Oren.

Det er her, på garden Mo på Kvanne, halvannen mil fra Surnadal sentrum, at den populære parturneringen, som spilles over 54 hull på én dag, spilles. 18 hull fourball, 18 hull foursome, og 18 hull texas scramble.

– Denne turneringen er litt mer enn bare golf. Vi kunne enkelt arrangert ei vanlig turnering, men vi tenkte å arrangere noe som spillerne drar herfra og tenker «jøss, hva har vi vært med på nå, det var jaggu meg tøft», sier turneringsleder Knut Haugen.

Turneringsleder Knut Haugen.

Tøff turnering

Ideen er ikke Haugens egen, men ble til under en golftur på det norske østland.

– Det var litt tilfeldig. Jeg og Ronny, min spillepartner i dag, var innom Sorknes, og der spilte de Sorknes triatlon som er en 54 hulls parturnering. Den ideen tok vi med oss hjem og presenterte på høstmøtet i klubben der vi fikk positiv respons, sier Haugen.

- Hva er målet med turneringen?

– Det handler om å vise frem banen, om omdømmebygging og det å få enda flere til å komme å besøke oss. Vi holder jo til langt ute i distriktsnorge, så vi må finne på noe annerledes for å få folk hit, og det tror jeg vi har lyktes med, for dette syns de er tøft.

Hallvard Kvande er styreleder i Surnadal GK.

Ifølge styreleder Hallvard Kvande har turneringen ventelister som på en stor konsert, men seksti deltagere er maks.

– I noen av noen få timer så fyller vi påmeldingslisten. Turneringen har blitt såpass kjent. Brorparten som er med erkjenner nok at de ikke har mulighet til å vinne, så det er nok det sosiale, arrangementet, og alt det omkring. Det er nok det som trekker folk. Vi får mange positive tilbakemeldinger om turneringen og om banen, sier Kvande.

Førstepremien er en langweekend for to, inkludert golf, til Gdansk i Polen. I tillegg er det hole-in-one-premie på hull 7 på 5000 kroner.

Utbygging i 2006

Tre år etter åpningen i 2006 ble nihullsbanen ferdigstilt med tre ny hull. I 2020 ble det laget doble utslagssteder på alle hull slik at banen kan spilles som en 18-hullsbane.

– Det er en ganske bratt bane, og er ganske tung å gå selv om den ikke er så lang. Spesielt de små og ondulerte greenene er krevende, sier Kvande.

I dag er de to nihullssløyfene, avhengig av utslagssted, henholdsvis 1965 og 1971 meter lang, og består av seks par 4-hull og tre par 3-hull. Til sammen er 18-hullsbanen en par 66-bane på 3936 meter. Greenfee for 9 hull er 200 kroner, mens en hel dags spill koster 350. Barn under 13 år spiller gratis. Banerekorden på 63 slag (-3) holdes av 13-åringen Marius Kvande.

Den rekorden er ingen av turneringesdeltagerne i nærheten av å slå; ei heller de såkalte trekkplasterne, to fotballspillere fra forrige årtusen kjent fra henholdsvis Molde og Rosenborg

– Jeg behandler medspilleren min i dag som en Molde-spiller; med mange dårlige pasninger, sier Jahn Ivar «Mini» Jakobsen underveis i foursome-runden, der spillerne slår annet hvert slag i jakten på hullet.

Jahn Ivar «Mini» Jakobsen.

- Er det viktig å slå tidligere Molde-spiller Ole Erik Stavrum?

- Ja, nå ga du meg ny giv. Det er veldig viktig. Jeg kan ikke ha tapt for ham i noe som helst, med unntak av en semifinale i cupen på 90-tallet, men den husker jeg ikke, sier Jakobsen.

Stavrum lar seg ikke skremme av Jakobsens verbale slice.

– Det er viktig å slå Mini. Det er faktisk veldig viktig. Vi har pratet litt på forhånd og sendt noen meldinger. Men den konkurransen kjenner jeg litt på. Som Molde-mann er det alltid viktig å slå Rosenborg, og jeg kan ikke huske at jeg har tapt mot Rosenborg noen gang, sier Stavrum.

Stor dugnadsånd

Prosjektet var i sin tid kostnadsberegnet til om lag 2,8 millioner kroner, der sponsorer og kommunen bidro med penger, i tillegg til spillemidler fra Norsk tipping og dugnadsinnsats.

Surnadal golfpark ligger halvannen mil utenfor Surnadal sentrum.

Dugnadsånden som hele golfklubben er tuftet på, lever i beste velgående. For her fins ingen ansatte, og klubben har nesten ikke lønnsutgifter. 25 frivillige står på for å gjennomføre maratonarrangementet som starter med haglskudd (shotgunstart) klokken 7 lørdag morgen. De første frivillige, blant dem turneringsleder Haugen, var på plass 05.45. Mange av dem regner ikke med å gå hjem før førstepremien er mottatt på banketten, alle straffeshots er utdelt, og klokken er i ferd med å bikke to timer etter midnatt.

– Vi tror vi har den eneste turneringen med denne spilleformen mellom Sorknes og Narvik. Vi har faktisk fått telefoner fra både bergensområdet og trøndelagsområdet om vi har noen imot at de kopierer oss. Vi har kanskje ikke noe imot det, men det er artig å være den eneste i midt-Norge, sier Haugen, som selv er med som spiller.

I teltet ved klubbhuset har hovedsponsoren satt opp et stort telt. Inne i teltet serveres mat, musikk, livescore og den lokale spesialiteten græt og bakkels. Eller vaffel med grøt, om du vil. Langbord er pyntet til bankett der Jakobsen skal være festsjef og prisutdeler.

Mental test

Ifølge Kvande slår hver spiller rundt 250 slag i løpet av maratonturneringen, men bratte bakker og mange slag til tross, Haugen tror ikke det er det fysiske som er den største utfordringen.

– Det går egentlig bedre enn jeg hadde trodd. Det er nok like tøft mentalt. På de siste ni hullene begynner det å bli tøft å holde fokus. Men fysisk tror jeg ikke det er så hardt, det er i hvert fall ingen som har kastet inn håndkleet, sier Kvande.

Ole Erik Stavrum (til venstre) og spillepartner Svein Strandkleiv.

Dét er den tidligere toppidrettsutøvere Stavrum bare sånn delvis enig i.

– Det går bra, for banen er ikke lang, men det er noen bakker oppover her som man kunne spart seg for. Man får hjerteinfarkt på toppen av bakken på hull 8, sukker Stavrum.

- Det finnes jo elektrisk tralle?

– Nei, gamle er vi ikke ennå.

Overlegen vinner

Etter 18 hull fourball, 18 hull foursome og 18 hull med texas scramble skal vinnerne av maratonturneringen vise seg å være fullstendig overlegne til slutt. Etter mange timer spill, med start klokken 7, og premieutdeling klokka 00.30, fikk Irene Holm og Geir Ove Straumsheim (Ålesund GK) sin velfortjente førstepremie; en golfweekend ved Sand Valley golf resort i Gdansk i Polen.

Ledelsen var fjorten poeng da Norsk Golf hilste på ved midtspilt turnering, og er den samme etter summering før banketten lørdag kveld.

Vinnerne; Irene Holm og Geir Ove Straumsheim jubler for førsteplass.

Hvem som vant eller tapte kjendisduellen mellom Stavrum og Jakobsen? Der fikk Mini siste ordet etter en solid sisterunde. Jakobsen og spillepartner Jørgen Hagen endte på 9.-plass, fem poeng foran Stavrum og Svein Strandkleiv som endte på delt 16.-plass.

Turneringsleder Haugen måtte nøye seg med 4.-plass på egen hjemmebane.

Ledertavle

Powered by Labrador CMS