Alt du trenger å vite før NM på Losby

Torsdag starter årets norgesmesterskap på Losby Golfklubb. Her er ALT du trenger å vite før turneringen starter!

Publisert

Scroll nedover for finne:

*Turneringsinfo

* Analyse av feltet 

* Starttider 

* Forventede scorer og værmelding

* Vinn greenfeebilletter på Losby: gjett NM-vinnerne!

* Kampen om premiepengene

* Oversikt over best representerte klubber

* Espen Kofstads baneguide

* Andre happenings på Losby under NM

– – –

Norgesmesterskapet 2019

Hvor: Losby Golfklubb utenfor Lørenskog i Akershus, 20 minutter øst for Oslo sentrum, 40 minutter syd for Gardermoen.

Når: Torsdag 1. til søndag 4. august. Fire runder slagspill. Gratis inngang for alle. Turneringen er en del av Garmin Norgescup.

Bane: Østmork. Par 72. 5886 meter for damer. 6385 meter for herrer. Tegnet av Peter Nordwall. Klubben har 25-årsjubileum i år.

(Lenke til leaderboard)

– – –

Analyse av feltet

Det har vært en snakkis i forkant av NM de siste årene at så få av Norges beste spillere deltar i kampen om kongepokalen. Når årets mesterskap braker løs, er det imidlertid lite å utsette på feltet.

Europatour-spillerne Kristoffer Reitan og Espen Kofstad er blant de som stiller til start, ettersom de begge har en rolig periode på europatouren.

(Artikkelen fortsetter under)

Selv om det er liten tvil om hvilke to spillere som kommer til å være favoritter, mangler det ikke på spillere som kan gi dem tøff konkurranse. Nordic League-proff Jarand Ekeland Arnøy (Fana GK), Norges beste juniorspiller Bård B. Skogen (Haugaland GK), og formsterke Carl Didrik M. Fosaas (Miklagard GK), som har hatt et gjennombrudd på college i år, må også regnes blant forhåndsfavorittene. Miklagard-veteran Christian Aronsen, som la golfkøllene på hylla i fjor, er også med og kan fort finne på å bite fra seg. Det skal også bli spennende å se om forrige ukes vinner av U16-EM, Michael Alexander Mjaaseth fra Oslo GK, klarer å ta med seg storspillet fra Tsjekkia til Losby.

Les også: Sterkeste NM-startfelt på mange år: – NM er veldig stort

Blant damene er det de to LET Access-proffene Marita Engzelius (Oslo GK) og Mariell Bruun (Larvik GK) som må regnes som forhåndsfavoritter. Deres LET Access-kollega Madelene Stavnar (Vestfold GK) blir en av jokerene på Losby: tidenes yngste norske europatour-spiller har slitt med formen i en lengre periode, men viste positive tendenser med en 8.-plass i Moss & Rygge Open for noen uker siden.

(Artikkelen fortsetter under)

Flere av Norges beste amatør- og juniorspillere er også med i feltet og har gode muligheter til å utfordre om seieren, og kanskje først og fremst Dorthea Forbrigd (Oslo GK), som imponerte i damenes øverste collegedivisjon denne våren. Franziska Sliper (Sola GK) viste også god form i forrige ukes amatør-EM i England, der hun imponerte stort med en fjerdeplass.

(Klikk her for å se hele deltagerlisten)

(Artikkelen fortsetter under)

– – –

Starttider

(Klikk her for å se alle starttidene for torsdagens og fredagens runder)

Under er et utvalg av starttidene torsdag og fredag for noen av forhåndsfavorittene:

Kl.09.20/13.20: Marita Engzelius, Sandra Nordaas, Emilie Øverås

Kl.09.30/13.10: Dorthea Forbrigd, Madelene Stavnar, Mia Sandtorv Lussand

Kl.09.40/13.00: Mariell Bruun, Franziska Sliper, Silje Torvund Ohma

Kl.09.50/12.50: Espen Kofstad, Carl Didrik M. Fosaas, Sebasian Eidsæther Syr

Kl.10.00/12.40: Kristoffer Reitan, Bård B. Skogen, Markus Braadlie

Kl.10.10/12.30: Jarand Ekeland Arnøy, Michael Alexander Mjaaseth, Max Hartmann

– – –

Forventede scorer og værmelding

Som vanlig er det vær og vind som vil avgjøre hvor mange birdies som kommer til å bli gjort på Losby denne uken, men man kan likevel se tilbake på tidligere turneringer for å få et bilde av hva slags scorer vi kan forvente.

Sist gang Losby GK arrangerte turnering på øverste nivå i Norge, var under Srixon Tour i 2017. Den gang endte vinnerscoren på par for damene og åtte under par for gutta, men den turneringen ble kun spilt over tre runder.

I 2014 arrangerte klubben Ladies Norwegian Challenge på LET Access Tour. Her ble vinnerscoren etter to runder på tre under par.

Året før var klubben vertskap for Challenge Tour-turneringen Norwegian Challenge. Her endte vinnerscoren etter fire runder på solide 19 under par. Vinneren Jens Fahrbring sin tredjerunde på ti under par (62 slag) er fortsatt banerekord på Losby.

Ifølge værmeldingen til yr.no ligger det godt til rette for lave scorer. Under torsdagens åpningsrunde er det meldt opptil 23 varmegrader, klarvær og nesten vindstille. Fredag er det ventet lignende forhold, men enda litt varmere. I helgen vil det bare meldt delvis skyet, det samme varme været og nesten ingen vind.

(Artikkelen fortsetter under)

– – –

Facebook-konkurranse: Vinn greenfeebilletter på Losby

Gjett-NM-vinnerne i begge klasser og delta i trekningen av greenfeebilletter til deg og tre venner på Losby GK.

(Klikk her for å delta i konkurransen!)

– – –

Kampen om premiepengene

NM er i år en del av nyoppstartede Garmin Norgescup Minitour, sammen med NM match som var i juni, med totalt 330 000 kroner i premiepotten fordelt på de to turneringene.

Målet med å innføre premiepenger har vært å øke interessen for de hjemlige turneringene også blant profesjonelle norske utøvere.

Ettersom proffene Are Friestad (Stavanger GK) og Marita Engzelius (Oslo GK) var de eneste som innkasserte premiesjekker under NM match, har de resterende premiepengene blitt overført til NM på Losby GK som en egen bonuspott.

Fordelingen av premiepenger under NM ser slik ut:

Damer:

1.-plass: 25 000 kroner

2.-plass: 15 000 kroner

3.-plass: 10 000 kroner

4.-plass: 9 000 kroner

5.-plass: 8 500 kroner

Herrer:

1.-plass: 25 000 kroner

2.-plass: 15 000 kroner

3.-plass: 10 000 kroner

4.-plass: 9 000 kroner

5.-plass: 8 500 kroner

6.-plass: 8 000 kroner

7.-plass: 7 500 kroner

8.-plass: 7 000 kroner

9.-plass: 6 500 kroner

10.-plass: 6 000 kroner

I tillegg til disse premiepengene skal det altså spilles om bonuspotten som er overført fra forrige måneds NM i matchspill.

Bonusen er for øyeblikket på 50 000 kroner for damene og 82 250 kroner for herrene, men denne summen vil øke til helgen hvis de beste amatørspillerne gjør det bra. Hvis en amatørspiller for eksempel vinner NM på Losby, vil seierssummen på 25 000 kroner legges til bonuspotten, ettersom amatørspillere ikke kan få premiepenger.

Bonuspottene fordeles likt på proffspillerne som oppfyller disse to kriteriene:

1. Vedkommende må ha deltatt i både NM og NM match.

2. Spilleren må ha en topp-10-plassering (herrer) eller topp-5-plassering (damer) i minst én av disse to turneringene.

(Artikkelen fortsetter under)

For øyeblikket er det kun Marita Engzelius, Are Friestad og Vetle Marøy (Bergen GK) som oppfyller disse kriteriene og dermed allerede er garantert hver sin del av bonusen.

På damesiden er Rachel Raastad (Haga GK) den eneste spilleren som har mulighet til å gi Engzelius kamp om bonusen, så her ligger spenningen i om potten skal fordeles på én eller to spillere.

Blant herrene er det Petter Mikalsen (Stavanger GK), Eirik Grønhaug (Haugaland GK), Kevin André Wright (Miklagard GK), Jonas Lønn (Bjaavann GK) og Jakob Stølan Malvik (Byneset GK) som fortsatt har mulighet til å ta del i bonusen.

– – –

Best representerte klubber i NM

(Artikkelen fortsetter under)

1. Oslo GK: 20 spillere (8 damer, 12 herrer)

2. Losby GK: 14 spillere (5 damer, 9 herrer)

2. Miklagard Golf: 14 spillere (1 dame, 13 herrer)

4. Stavanger GK: 10 spillere (2 damer, 8 herrer)

5. Nøtterøy GK: 9 spillere (3 damer, 6 herrer)

6. Fana GK: 6 spillere (4 damer, 2 herrer)

6. Sola GK: 6 spillere (6 damer)

6. Ålesund GK: 6 spillere (2 damer, 4 herrer)

9. Haga GK: 5 spillere (2 damer, 3 herrer)

10. Drøbak GK: 4 spillere (1 dame, 3 herrer)

10. Grønmo GK: 4 spillere (4 herrer)

10. Moss & Rygge GK: 4 spillere (4 herrer)

10. Oppegård GK: 4 spillere (1 dame, 3 herrer)

– – –

Espen Kofstads baneguide

Få kjenner Losby GK bedre enn klubbens tidligere medlem Espen Kofstad. Hvor mener han birdiemulighetene vil komme? Hvor skal man være fornøyd med par? Slik vurderer han banen, hull for hull.

Tekst: Espen Kofstad

Hull 1

Par 5: 454 (damer) /478 (herrer) meter 

Dette er et godt åpningshull. Utslaget er krevende, og du må bestemme deg for om du ønsker å angripe eller ikke. Greenen er vanskelig, så det er viktig å finne en god avstand å spille inn til greenen fra en skrånende fairway.

Hull 2

Par 3: 107/117 meter

Dette er et enkelt hull. Finn en kølle du føler deg komfortabel med, og sikt på flagget. Når flagget står til høyre, kan du få hjelp av platået til venstre som geleider ballen ned mot hullet.

Hull 3

Par 5: 455/486 meter

Her kan du gi gass! Dette hullet er bredt, og det er store muligheter for birdie hvis du får utslaget godt avgårde og i banen! Det andre slaget er blindt, men greenen er stor og sjenerøs! Vanskelig up-and-down hvis du bommer innspillet kort og flagget står i forkant.

Hull 4

Par 4: 350/377 meter

Det første virkelig tøffe hullet på banen. Du spiller kun for posisjon fra utslaget her. Prøv å holde deg unna venstresiden, fordi du vil kunne bli blokkert av haugen på venstre side. Par er en god score her, siden du sannsynligvis vil ha så mye som et femmer- eller sekserjern inn mot greenen, avhengig av utslaget.

Hull 5

Par 4: 387/410 meter

Dette er et veldig bra hull! Du har bekken til venstre og trærne på venstre side, 
og dette hullet er langt fra back-tee. Hvis hullet spilles inn i vinden, er det spesielt tøft, fordi det er vanskelig å komme frem til den bredeste delen av fairway. Hvis du kommer deg gjennom hull 4 og 5 med to par, har du gjort det veldig bra!

Hull 6

Par 3: 151/173 meter

Et solid par-3 hull. Greenen er stor, men du ønsker å holde deg unna venstresiden der greenen heller av. Sikt midt på greenen, og gå for par.

Hull 7

Par 4: 311/382 meter

Vanligvis et hull jeg spiller på sikkerhet fra tee. Legg deg kort av den midterste bunkeren og slå et middels til langt jern inn mot greenen. Du kan ikke se bunnen av flagget fra fairway, men du kan bruke skråningen i midten av greenen for å få innspillet nær de bakre flaggplasseringene.

Hull 8

Par 3: 136/159 meter

Stol på avstanden, og ikke slå for kort! Dersom vinden blåser, er dette et tøft hull. Det er ikke så langt, men det krever et godt slag til de fremre flaggplasseringene. Vannet er nær kanten av greenen, så jeg pleier å spille for midten.

Hull 9

Par 4: 376/376 meter

Dette utslaget er ganske lett, fordi det er bredt. Greenen 
er veldig stor, men det er mye oppoverbakke til de bakre flaggplasseringene, så det å velge riktig kølle er ikke det enkleste.

Hull 10

Par 3: 191/211 meter

For et hull! Hvis det spilles fra back-tee, er dette et krevende hull. Det er vanligvis en hybrid til en enorm green. Det vil være nok av lange putter fra venstresiden av greenen, da dette er den sikre siden å slå til.

Hull 11

Par 5: 487/501 meter

Dette er en flott sjanse til å gjøre en birdie. Det er god plass over bunkeren til venstre og gode muligheter til å nå greenen på to slag hvis utslaget er bra.

Hull 12

Par 4: 301/304 meter

Hvis utslaget er flyttet frem, kan du slå over vannet og gå for greenen! Hvis ikke, slår jeg vanligvis et langt jern eller en hybrid for posisjon og har derfra kun en wedge inn til greenen.

Hull 13

Par 3: 160/183 meter

Et godt par 3-hull! Her ser jeg kun en fade inn til hver flaggplassering. Det er ganske langt, og fire par her vil gjøre jobben denne uken!

Hull 14

Par 5: 516/539 meter

Du slår over vannet og til fairway. Siden du ikke kan slå driver her på grunn av vannhinderet som ligger rundt 260 meter fra utslaget, er det et tre-slagshull. En kort til middels jernkølle venter inn mot en sjenerøs green.

Hull 15

Par 4: 338/359 meter

Mitt favoritthull på Losby! Angriper du med driver fra tee og misser, må du slå en ny eller droppe langt tilbake. Andreslaget er krevende. Velger du å gå for trygghet fra tee, slår du mot den smaleste delen av fairway og må regne med å ha et 6- eller 7-jern inn til en tøff green som er beskyttet av vann i front.

Hull 16

Par 4: 381/434 meter

Enda et hull hvor du ønsker å slå driveren så langt du kan. Det er langt og rett, og krever et godt andreslag med en lang jernkølle for å havne på det riktige nivået på greenen.

Hull 17

Par 5: 460/505 meter

Avhengig av hvilken tee-boks som brukes, kan dette hullet være en god mulighet for en birdie eller eagle! Den venstre tee-boksen gjør hullet litt kortere, og et godt utslag er nødvendig for å nå greenen, men hvis du treffer fairway, gir det en stor sjanse for en birdie eller eagle. Pass på å holde deg unna vannet til høyre for greenen!

Hull 18

Par 4: 325/391 meter

Fra back-tee slår jeg vanligvis en treerwood eller driver og prøver å holde meg unna bunkerne. Andreslaget er i oppoverbakke, og det er tøft å angripe et flagg som sitter kort inn på greenen, siden ballen ender opp kort i bunkeren hvis du ikke treffer slaget perfekt.

– – –

Andre arrangementer under NM-helgen

Det er mye annet som skjer på Losby under NM. For tilskuere som ønsker å holde seg nær klubbhusområdet, vil det bli satt opp en Trackman-radar med skjerm ved utslaget på hull 1, hvor man kan følge med på hvem som slår lengst.

Samtidig med NM skal det arrangeres NM i paragolf (døve og funksjonshemmede) lørdag og søndag. Fredag blir det også uoffisielt NM i «unified foursome» på Losbys 9-hullsbane Vestmork, hvor det settes sammen lag bestående av én spiller med utviklingshemming og én spiller uten utviklingshemming.

Lørdag og søndag blir det også arrangert Narvesen Stjernejakt for de minste juniorene og norgesmesterskap i footgolf (kombinert fotball og golf). På slutten av søndagen er det i tillegg duket for Narvesen Tour, som er en turneringsserie for juniorer på breddenivå.

Powered by Labrador CMS