– Jeg var veldig fornøyd med opphentingen, men det var en ganske sur måte å avslutte på. Får jeg putteren litt i gang i morgen og blir enda varmere i trøya, så kan det bli bra, sier Hovland til Norsk Golf etter åpningsrunden på én over par.

Det lovet ikke godt da et par timer var unnagjort av Hovlands første PGA Tour-runde i 2019: Spillende i gruppe med José de Jesús Rodriguez (Mexico) og Joey Garber (USA) lå han tre over par etter å ha gjort bogeys på hull 2, 3 og 6, og på det tidspunktet var det ikke mange plasser ned til bunnen av leaderboardet for Miklagard-spilleren.

På det 18. par 5-hullet, hans niende for dagen, kom endelig vendepunktet han trengte.

Etter å ha prikket fairway med en knalldrive slo han treerwooden fra 250 meter inn på green. Der toputtet han for dagens første birdie, og da han klistret innspillet fra 135 meter på det påfølgende hullet helt inntil pinnen for en ny birdie, var han tilbake til +1 for dagen.

– Jeg hadde en tung start i dag. På hull 2 slo jeg et femmerjern over green som aldri skulle gått langt. bogey. Så en dårlig drive som førte til en ny bogey på hull 3, og deretter en saftig treputt på hull 6. Men etter det følte jeg at jeg spilte ganske bra, sier Hovland.

Mens spillet hans på de første ni hullene bar preg av litt rust etter den to måneder lange turneringspausen, ble de løse skruene virkelig strammet på back-nine. Etter birdien på hans 10. hull fulgte han opp med fire strake par før dagens store høydepunkt kom på hull 15: Liggende 225 meter unna hullet i semiroughen slo han seg til to og en halv meter fra flagget.

Eagleputten var sikker som banken, og vips var han plutselig under par!

– Det er helt rått av ham å komme seg under par. Det er rett og slett fantastisk imponerende etter å ha vært tre over på starten, kommenterte Eurosports Henrik Bjørnstad, som selv endte på 10.-plass på Torrey Pines i 2006.

For Hovland ble dessverre dagens høydepunkt etterfulgt av dagens lavpunkt to hull senere. 155 meter lange hull 8, hans nest siste hull, er et av de enkleste på banen, men han misset akkurat der han ikke skulle på utslaget: lang og venstre for green.

Han måtte bruke to chipper for å komme seg inn på dansegulvet, og med to putter i tillegg ble det en veldig kjip dobbelbogey som sendte ham rett tilbake til +1 igjen.

– Hull 8 (17) var sykt surt. Jeg tok feil kølle og slo over green og endte opp med en tullete dobbel når jeg trodde jeg hadde sjanse for birdie da ballen var i lufta, forklarer Hovland.

På det lange avsluttende par 5-hullet fikk han mulighet til revansj da han rappet ut nok en drive i fairway og deretter slo treerwooden fra 275 meter nesten hele veien opp til green. Pitchen endte imidlertid seks meter kort, og med to putter måtte 21-åringen ta til takke med par og en runde på 73 slag, én over par.

Selv om det bare holder til en delt 118.-plass, to slag bak den foreløpige cutstreken, kan Hovland trøste seg med at han spilte den soleklart vanskeligste av Torrey Pines sine to baner torsdag. Feltet hadde i snitt 2,6 slag høyere score på South Course enn North, og for øyeblikket er det bare 34 spillere fra South Course som ligger under par.

Hovlands runde er med andre ord ikke så dårlig som det ser ut som på leaderboardet.

(Hør Viktor Hovland gjeste Norsk Golf i første episode av vår nye podcast Mulligan her)

Fredag slår han ut klokken 19.50 norsk tid, én time senere enn torsdagens runde. Ettersom feltet er så stjernespekket og Hovland ligger langt bak i gruppe med to ukjente spillere, er det heller tvilsomt at det blir noe særlig TV-tid på ham før helgen. Torsdag ble han ikke vist et eneste sekund på skjermen.

Hovland tapte litt over ett slag til resten av greenene med putteren på torsdag. (Foto: Getty Images)

På toppen av leaderboardet leder Jon Rahm etter en monsterrunde på ti under par. Spanjolen vant sin første PGA Tour-turnering på nettopp Torrey Pines i 2016. Ett slag bak ham følger verdensener Justin Rose og den tidligere verdenseneren for amatører, Dough Ghim. Like bak følger C.T. Pan fra Taiwan og Jordan Spieth. Alle i topp-5 spilte North Course.

Tiger Woods er også i gang med sin første turnering for sesongen. Han endte to under par på vanskelige South Course og deler 53.-plassen.

Farmers Insurance Open er Hovlands andre PGA Tour-turnering i karrieren. I november misset cuten han i debuten i Mayakoba Golf Classic i Mexico med ett fattig slag, men han kunne likevel reise derfra med hevet hode etter en sterk 67-runde på andrerunden.

Uken etter fulgte han opp med en imponerende 13.-plass på den australske profftouren, i konkurranse mot en rekke garvede tour-veteraner og PGA Tour-spillere.

I tillegg til å være garantert plass i majorturneringene The Masters, U.S. Open og The Open Championship, kommer han til å spille minst syv «vanlige» PGA Tour-turneringer i 2019. Han har blant annet fått invitasjon til Arnold Palmer Invitational på Bay Hill i mars og Jack Nicklaus’ turnering The Memorial på Muirfield i Ohio i mai.

Dette skal han kombinere med vårsemesteret på Oklahoma State University, som ligger an til å bli hans siste halvår som collegespiller. Hovland har tidligere hintet om at han kanskje blir proff til sommeren, ett år før studiene er ferdig.

Leaderboard