Det var en tydelig emosjonell Fowler som møtte pressen etter å ha tapt turneringen på det fjerde omspillshullet mot japaneren.

– Den vanskelige biten er at alle vennene mine, familien min og bestefaren min var til stede og ikke har sett meg vinne ennå, sa Fowler i følge pgatour.com.

En drøy time tidligere ledet han turneringen med to slag med to hull igjen å spille. På det korte hull 17, et par-4 på 285 meter, dro han opp driveren i håp om å sette den siste spikeren i kista.

Eurosport-kommentatorene Per Haugsrud og Henrik Bjørnstad kommenterte umiddelbart at de syntes Fowler valgte for mye kølle. To hull tidligere hadde drive Fowler slått en drive på 320 meter, og med vann i bakkant av green på hull 17, fryktet kommentatorparet at amerikaneren tok en unødvendig stor risiko. Det fikk de rett i.

Vendepunkt

Driven til Fowler landet riktignok foran green, men tok en hard sprett, suste forbi flagget mot baksiden av green og ned i innsjøen.

– Jeg forventet ikke å treffe nedoverbakken og at driven skulle gå 330 meter. Det var litt uheldig. Jeg traff akkurat der jeg siktet. Det var uheldig å slå akkurat det slaget jeg prøvde, for så å se at det slo tilbake på meg, sier Fowler.

Fowler gjorde bogey, Matsuyama birdie, og plutselig var de likt da de ankom hull 18. Der satte Matsuyama ytterligere press på Fowler da han rullet i en birdieputt fra fem meter. Fowler viste imidlertid mental styrke da han kontret med å sette sin tremetersputt for birdie.

Mens store deler av den amerikanske befolkningen på dette tidspunktet hadde byttet kanal til Super Bowl, utspilte årets mest dramatiske omspill seg på PGA-touren:

På det første omspillshullet Fowler og Matsuyama hvert sitt par, før de igjen gjorde hver sin birdie på hull 18. Dermed bar det over til hull 10, der Fowler nok en gang senket et viktig putt, denne gang for par, for å holde matchen i live.

Tilbake på hull 17, hullet som ødela for Fowler tidligere på dagen, skulle avgjørelsen omsider komme.

Klok av skade valgte Fowler nå sin treerwood, men denne gang slo han for mye venstreskru og havnet i vannhinderet til venstre for green. Han maktet ikke å gjøre up-and-down, og Matsuyama kunne juble for sin andre seier på PGA-touren.

De 201 000 tilskuerene i Phoenix på lørdagen var historisk i både golfsammenheng og amerikansk sport forøvrig. (Foto: Golf Channel)

– Dette kommer til å gjøre vondt. Det føltes som jeg hadde turneringen, spesielt med tanke på hvordan jeg spilte, sier Fowler, som jaktet sin fjerde seier på PGA-touren. To av hans tidligere seiere kom forøvrig i omspill.

Historisk stort oppmøte

Waste Management Phoenix Open er den mest populære turneringen på PGA-touren, dersom man bruker publikumsoppmøte som målestokk.

Denne uken var turneringen ikke bare populær i golfsammenheng, men også historisk i amerikansk sportssammenheng. Totalt 618 000 tislkuere overværte turneringen over de fire dagene. På lørdag alene var det 201 003 tilskuere på TPC Scottsdale.

Kun ett idrettsarrangement i USA har trukket flere tilskuere over en dag tidligere, bilracet Indy 500, som sies å ha lokket 385 000 tilskuere på samme dag.

Høydepunkter