Gruppespillet i NM i matchplay, på Hakadal golfklubb, er avsluttet, og det er nå klart hvilke 48 spillere som går videre til sluttspillet.

– Alt har gått knirkefritt, så langt. Det ser ut som vi har full kontroll. Tidsmessig holder vi bra skjema, og alt går etter planen, sier turneringsansvarlig i Norges golfforbund, Thomas Vesteraas, til Norsk Golf.

LES OGSÅ: Europatour-damene imponerte

På samme tid i fjor, da matchplay-NM ble spilt i Drammen, rådet det fulle kaos, og ingen visste hvem som gikk videre til A- eller B-sluttspill i herreklassen. Også i dameklassen viste det seg etter hvert at det hadde blitt gjort feil i forbindelse med rangering av spillerne.

– Ut i fra kriteriene vi har satt, er dette klart og tydelig i år. Klarer vi ikke å skille spillere til syvende og sist, så er det loddtrekning som gjelder, sier Vesteraas.

Noen loddtrekning har det derimot ikke blitt – heldigvis.

«Proff» dameklasse

Av tjue deltagere i kvinneklassen, er fire av dem profesjonelle spillere fra damenes europatour og LET access. I gruppe A tok Tonje Daffinrud seg greit videre, etter å ha vunnet fire av fem matcher i strålende sommersol, 22,5 grader og det som skal være en ytterst flau vind.

– Det er perfekte spilleforhold, og banen er fantastisk, sier Vesteraas.

I gruppe B avanserte Celine Borge greit, etter å ha vunnet tre av fem matcher, og delt to.

Gruppe C, med blant andre proffene Mariell Bruun og Karoline Lund, i tillegg til tittelforsvarer Tina Mazarino, var utvilsomt den aller tøffeste gruppa. De tre vinnerkandidatene tok seg videre, der Lund tok hjem gruppeseieren etter å ha slått Bruun i dagens siste gruppespillsmatch.

Alle matcher i NM i matchplay spilles over ni hull. (Foto: Thomas Vesteraas/Norges golfforbund)

I gruppe D gjorde Marthe Wold rent bord, og vant alle sine fem matcher, som den eneste i dameklassen. Wold er dermed én av 16 kvinner som går videre til sluttspillet, som innledes med 1/8-finaler lørdag ettermiddag.

1/8-finalene spilles som følger, lørdag ettermiddag:

16:00 Oda Sofie Kilsti 2&0 Kristine Kloda
16:00 Julie Hovland 0&1 Anna Cathrine Krekling
16:08 Thea Bjerkelo 1&0 Maria Elizabeth Javery
16:08 Mariell Bruun 3&2 Rikke Nordvik
16:16 Marthe Wold 2&1 Tomine Bjerkelo
16:16 Karoline Lund 1&2 Julie Schøyen Reinertsen
16:24 Tonje Daffinrud 2&0 Malena Sævareid Austerslått
16:24 Celine Borge 0&1 Tina Mazarino

Jevnt i herreklassen

Som Norsk Golf tidligere har skrevet, er det ex-proff Øyvind Rojahn som er det mest kjente navnet blant deltagerne i herreklassen. 46 år gamle Rojahn, som er to ganger norgesmester i tradisjonell slaggolf, har på ingen måte gjort seg bort i møtet med 39 spillere som er yngre enn ham, og vant fire av sine fem matcher i gruppespillet.

– Jeg meldte meg på for å teste konseptet, og for å kjenne litt på hvordan det er å spille en slik type turnering. Jeg har aldri spilt det før, med puljespill og sluttspill over ni hull, og det er utrolig gøy å spille. Golf er gøy! sier Rojahn til Norsk Golf.

Hakadal golfklubb stråler om kapp med sola. På banen leverer spillerne god golf, og spenningen om hvem som blir ny norgesmester lever videre. (Foto: Thomas Vesteraas/Norges golfforbund)

Rojahn er dermed videre til 1/16-finalene. Derfra skal han kjempe med 31 andre spillere om norgesmestertittelen.

– Jeg har ikke hatt så mange tanker om å vinne til slutt, men jeg liker ikke å tape. Når jeg stiller meg på tee er det for å vinne. Svingen har vært overraskende bra faktisk. Det mest overraskende er kanskje nærspillet, det har jo vært dritbra. Det har jeg ikke trent på på mange år. Så det var kanskje litt flaks.

Det er 27 år siden Rojahn ble norgesmester for første gang. Han ble norgesmester for andre gang i 2005.

Blant de som har imponert mest, er Carl Didrik M. Fosaas (ubeseiret i gruppe A), Kristen Andresen Vahr (ubeseiret i gruppe B), Sebastian Eidsæther Syr (vant fire av fem matcher i gruppe C).

LES OGSÅ: Har lært av fjorårets flause. Endrer formatet i matchplay-NM

Det var kun én herrespiller som vant samtlige fem dueller i gruppespillet, og således må bære med seg favorittstempelet inn i sluttspillet. Magnus Bolland Haugen vant alle sine matcher i gruppe F.

Nest flest poeng hadde Anders Baumann, som vant fire, og delte én match, i gruppe D, Max T. Hartmann, som kopierte bedriften i gruppe E og Jakob Stavang Stubhaug, i gruppe G.

Sola skinner, det er 22,5 grader varmt, vinden er flau, og Hakadal golfklubb har gjort en strålende jobb med å preppe banen. (Foto: Thomas Vesteraas, Norges golfforbund)

Avgjøres på «siste ni»

I motsetning til fjorårets farse, der «ingen» visste hvem som gikk videre til A-sluttspillet, og hvem som ikke gjorde det, er det i årets turnering kun ett sluttspill.

– Hakadal golfklubb er en fantastisk bane å spille matchplay på. Man kan spille forskjellig på alle hull, og alle hull kan vise seg å være avgjørende. Med bare ni hull, i motsetning til vanlige atten, har man ingen avslapningsmuligheter. Så det er spenning helt fra start, i det som er et utrolig kult konsept, sier Rojahn, før han haster videre til 1/16-finale.

1/16-finalene i herreklassen spilles som følger (spillere i uthevet tekst går videre til 1/8-finalene):

15:00 Carl Fredrik M. Fosaas 3&2 Jakob Stølan Malvik
15:00 Kristen Andresen Vahr 3&2 Herman Wibe Sekne
15:08 Gøran Sømme Haglund 4&5 Casper Bjurhult Kennedy
15:08 Rune Bøkeid 2&0 Øyvind Rojahn
15:16 Anders Engelsen 1&0 Jakob Stavang Stubhaug
15:16 Mika Kraass 1&0 Philip Lindberg Bondestad
15:24 Einar Westreng Pettersen 2&0 Jens Håkon Middborg Bendiksen
15:24 Markus Wilhelmsen 2&1 Christian Bjørk Ingul
15:32 Sebastian Eidsæther Syr 1&0 Magnus Kreken Randsted
15:32 Anders Baumann 3&2 Marius Bye Karlsen
15:40 Jonas Sellæg Aulie 2&1 Christian Kahrs Skaale
15:40 Daniel Barth Aas 1&0 Sander Akeren
15:48 Jørgen Lie Viken 0&2 Magnus Boland Haugen
15:48 Anders Kareliussen 1&3 Max T. Hartmann
15:56 Fredrik Skår Spørck 1&0 Fredrik Bjørk Ingul
15:56 Elias Hustad Birkeland 1&0 Thomas Tollefsen

I både kvinne- og herreklassen skal det senere lørdag ettermiddag spilles 1/8-finaler før spillerne kan ta kveld etter en lang dag i sola, og forberede seg til søndagens kvartfinaler.

Det avsluttende finalespillet starter på søndag, med kvartfinaler, semifinaler og finale som – til slutt – fører til én norgesmester i hver klasse.

Alle matcher i matchplay-NM spilles over ni hull, dette gjelder både i gruppespillet og i sluttspillet. I gruppespillet ble matchene fordelt mellom banens første og siste ni hull, slik at spillerne fikk prøve begge deler. Fra kvartfinalen og ut vil alle matcher spilles på banens siste ni hull.

NM i matchplay inngår som fjerde turnering i Garmin norgescup.

Resultattavle NM matchplay