Fryktløse Hovland imponerte i Masters-debuten: – Jeg var så rolig at jeg trodde det var noe galt med meg

Viktor Hovland viste absolutt ingen tegn til nerver i historiens første Masters-runde av en norsk spiller.

Publisert

Hva er denne gutten egentlig lagd av?

The Masters-eventyret er endelig i gang for Viktor Hovland, og i første runde på Augusta var det ingenting som tydet på at 21-åringen deltar i verdens største golfturnering for første gang.

Hovland startet med en runde på par, bestående av fire birdies og like mange bogeys. Det holder til en solid 29.-plass, seks slag bak lederne Brooks Koepka og Bryson DeChambeau.

For et øyeblikk – da Viktor Hovland entret utslaget på hull 1 for sin #TheMasters -debut … bare å nyte!#ESNgolf #NorskGolf pic.twitter.com/IJ0I45kMMv — Eurosport Golf (@ESN_golf) April 11, 2019

Det var ett slag bedre enn spillepartner og regjerende mester Patrick Reed, og like mange slag som Webb Simpson, som han også gikk i gruppe med.

– Jeg er fornøyd, men det var litt bob-bob. Jeg hadde to treputter og slo en del putter som var senkbare som jeg ikke fikk i. Men så kom jeg meg også litt unna et par andre steder. Det er jo en grei score, men det kunne fort ha blitt mye bedre, sier han.

(Artikkelen forstetter under)

Bra jernslag – svak putting

Hovland var bunnsolid fra tee til green store deler av runden, noe som også er mye av nøkkelen til å lykkes på Augusta National.

Han gjorde dagens første birdie på det andre par 5-hullet etter å ha slått andreslaget helt opp til greenkanten. Det slaget tapte han imidlertid ti minutter senere etter en unødvendig treputt fra syv meter.

På hull 7 tapte han nok et slag etter å ha misset utslaget litt for langt til høyre. Han kunne bare spille seg opp til 20 meter kort av green, og derfra slo han et utsøkt lobbslag til en halvannen meter. Putten strøk dessverre hullkanten for bogey, og på det påfølgende par 5-hullet føltes det nok som enda et tapt slag da han bommet en enkel birdieputt fra to meter.

Dagens første ordentlig store blemme fra Hovland kom på innspillet på hull 11, starten av Amen Corner.

Mens rutinerte Webb Simpson og Patrick Reed siktet godt ut til høyre, vel vitende om at vannet på venstresiden har nesten magnetiske krefter, valgte Hovland en langt mer vågal linje.

Det skulle han ikke gjort, for ballen gikk rett i vannet, og plutselig lyste det dobbelbogey lang vei.

– Jeg var midt imellom et sekser- og syverjern, så jeg tenkte at jeg tar et sekserjern og slår den litt rolig. Men jeg gjorde for mye ut av det, så jeg «chunket» slaget littegrann, slik at den ble akkurat ikke lang nok, sier Hovland.

(Artikkelen fortsetter under)

Ironisk nok ble hull 11 vendepunktet Hovland trengte. Etter å ha sluppet ned ballen i droppesonen slo han en fin pitch fire meter forbi hullet. Da bogeyputten akkurat snek seg inn via hullkanten, fikk vi endelig se dagens første knyttneve.

– Det var digg. Da jeg så den ballen gå i vannet, tenkte jeg at jeg plutselig kunne være tre over par. Det setter mye press på par 5-hullene som kommer etterpå. Den var fin slik at jeg kunne holde meg to over. Jeg visste at hull 13 og 15 ventet, sier Hovland.

Og akkurat som bestilt kom det birdies på de to par 5-hullene. Birdien på hull 13 var oppskriftsmessig etter at han slo seg inn på to slag og toputtet fra tolv meter. Birdien på hull 15 måtte han derimot jobbe litt hardere for.

Les også: Golf Channel-ekspert: – Jeg kan bare tenke meg hvor stort det er for Norge å få frem en slik spiller

«Faen, er det noe galt med meg?»

Hovland slo utslaget helt til venstrekanten av fairway og hadde noen høye furutrær som blokkerte utsikten mot green. De fleste andre spillere legger seg opp fra denne posisjonen, men Hovland dro opp et langt jern og sendte en kraftig draw opp i stratosfæren.

Ballen landet rett over green til stor jubel fra publikum, og derfra gjorde Hovland en enkel up-and-down for dagens tredje birdie for å komme seg tilbake til par.

– Jeg hadde ikke trodd at han skulle våge seg på det slaget. Jeg tenkte at han bare skulle slå seg nedover fairway med en lay-up, men han er totalt fryktløs. Og det er jo også derfor han er så god, sa Hovlands trener Denny Lucas, som fulgte spent med fra sidelinjen.

På korte hull 16 tente Hovland liv i publikum på nytt. Innrammet av store publikumsgallerier slo han et nydelig kort jern til pin high på høyresiden, før ballen begynte å rulle sakte ned mot hullet.

Stemningen ble elektrisk idet ballen satte kurs mot koppen, men den strøk hullkanten, bare noen centimetere unna hole-in-one.

Viktor Hovland på hull 16 i dag. Rett og slett nydelig!#TheMasters #ESNgolf #GOLFTV pic.twitter.com/obHHuz286c — Eurosport Golf (@ESN_golf) April 11, 2019

Hovland sier han ikke følte særlig til noe spenningsnivå tidligere i runden, men mot slutten av back-nine begynte det å bruse litt.

– Det var overraskende hvor rolig jeg var utpå der. Jeg følte nesten: «Faen, er det noe galt med meg?». Men da jeg måtte hooke den rundt på hull 15, begynte det å banke litt. Og da jeg slo den nærme hull 16, begynte det også å banke. Jeg merket det også på hull 6 på putten nedover bakken da jeg skulle justere linja. Da ristet hendene. Jeg fikk ikke justert linjen skikkelig, forklarer Hovland.

På hull 17 ble det enda litt mer Hovland-magi da utslaget nok en gang havnet litt for langt venstre blant furutrærne. Igjen skulle man tro at han ville bare slå en wedge tilbake i fairway, men i stedet fant han et lite vindu med luft oppe blant greinene. Det traff han med laserpresisjon, og det spektakulære jernslaget landet seg bare fire meter unna hullet – og nok en gang var tilskuerne i fyr og flamme.

Dessverre ble han ikke belønnet med birdie, og med en treputt på hull 18 etter å ha slått seg frem til midten av green fra fairwaybunkeren, ble det til slutt en 72-runde.

– Det er ikke så dårlig, det. Jeg blir jo aldri fornøyd. Det er en kul start. Jeg har litt å bygge på, konstaterer Hovland, som ligger komfortabelt innenfor cutstreken.

(Artikkelen fortsetter under)

Ingen lave scorer

Hovland er utvilsomt i rute til å bli den andre norske herrespilleren som klarer cuten i en major, etter at Marius Thorp ble førstemann i The Open Championship i 2006.

Vi minner om at de fem siste årene har cutgrensen i The Masters i snitt ligget på nesten fem over par. Det er de 50 beste og like som klarer cuten, eller alle som er innenfor ti slag bak teten etter at fredagen er ferdigspilt.

Ifølge Adam Scott, som ligger i delt ledelse med Jon Rahm, var det flaggplasseringene som var hovedårsaken til at det ikke har vært noen veldig lave scorer så langt.

– Jeg synes flaggplasseringene var veldig vanskelige i dag, og en del flaggplasseringer jeg ikke kan huske å ha sett tidligere. De gjorde det vanskelig å gå for pinnene, selv når man lå bra til i fairway, sa australieren etter sin 69-runde.

Viktor Hovland er for øyeblikket den beste amatøren, ett slag foran 

Og bak seg på leaderboardet har Hovland navn som Rory McIlroy, Justin Thomas, Sergio Garcia, Hideki Matsuyama, Justin Rose, Jordan Spieth, Paul Casey og Xander Schauffele.

Hovland har med andre ord ingen grunn til å bli skremt av nivået.

Stjernespekket i toppen

Selv om flere av forhåndsfavorittene sviktet i åpningsrunden på Augusta, er det likevel fullt av stjerner i toppen.

Bryson DeChambeau og major-kongen Brooks Koepka deler ledelsen på seks under par, etterfulgt av den triple Masters-vinneren Phil Mickelson, mens navn som Dustin Johnson, Ian Poulter, Adam Scott og Jon Rahm også er blant de ti beste.

Og rett utenfor ligger Tiger Woods, Rickie Fowler, Francesco Molinari og Jason Day med åpningsrunder på to under par.

Leaderboard The Masters

Powered by Labrador CMS