Kofstad var i utgangspunktet påmeldt til NBO Golf Classic Grand Final, der han var avhengig av minst en andreplass for å kvalifisere seg direkte fra Challenge Tour til European Tour.

I stedet kommer han til å avslutte året rundt 25. plass på pengelisten, over 20 000 euro bak den viktige topp-15-plasseringen. Kofstad har ligget inne blant topp-15 store deler av sesongen, men har falt nedover listene i en høst som har blitt ødelagt av skader.

Etter OL ble han satt ut av spill på grunn av et vondt håndledd. Deretter ble han stoppet av en dobbel prolaps i nakken. Og denne gangen er det hans problematiske rygg som hindrer ham i å spille. 

– Ryggen er ikke 100 prosent, så Espen har valgt å stå over og i stedet reise hjem for å forberede seg til siste steg av European Tour-kvalet neste uke, heter det i en pressemelding fra Norges Golfforbund.

Kofstad er allerede sikret en plass i Q-School-finalen, der de 25 beste og like sikrer arbeidstillatelse på Europas øverste nivå i 2017.

Denne uken er Aksel K. Olsen, Christian Aronsen, Kristian Krogh Johannessen og Eirik Tage Johansen på plass i Spania, hvor de spiller det andre steget av kvalifiseringen. Her vil de 20 beste fra hvert av de fire startfeltene kvalifisere seg videre til neste ukes finale.

Espen Kofstad avslutter Challenge Tour-sesongen med fire topp-fem-plasseringer på 19 turneringer, inkludert karrierens tredje Challenge Tour-seier i Slovakia i juli. Den seieren sikret ham også en plass i OL i Rio.

29-åringen har både gode og dårlige minner fra tidligere Q-School-finaler. I 2014 imponerte han stort da han sikret europatour-kortet i Q-School etter å ha gått hele sesongen skadet. Tidligere sesonger har han misset kvalifiseringsgrensen med henholdsvis ett og to slag.

(Saken oppdateres)