Etter første spilledag i Lag-NM for herrer er Oslo GK seks slag foran Stavanger, med Miklagard på tredjeplass. I kvinneklassen er rollene byttet om. Der er Stavanger i front, fire slag foran Oslo.

– Vi spilte steady hele dagen, spesielt på morgenen da det blåste litt. Vi gjorde det enkelt, holdt ballen mellom trærne og ga oss selv noen skikkelig fine birdie-muligheter, sier Espen Kofstad.

Han har nettopp levert dagens første scorekort på Vestfold GK. Sammen med 13 år yngre Sander Akeren endte foursome-runden på 68 slag, best i feltet.

– Det er bare å ringe Reitan nå, og fortelle at jeg fått meg en ny makker, smiler Kofstad.

Digger det

For Kristoffer Reitan er ikke med i årets Lag-NM, uten at det ser ut til å ødelegge Oslos vinnersjanser. Fredag var det college-studenten Sander Akeren som fikk gå med læremesteren.

– Jeg elsker Lag-NM, sier Espen Kofstad.

– Jeg er en sosial type, klarer jo ikke å holde kjeft. Og derfor står denne turneringen på planen min hvert eneste år. Har jeg en ledig uke der jeg kan ta litt fri og hvile, så kan jeg like godt spille Lag-NM. Jeg bare digger det.

Etter en sterk sesongstart er han på vei tilbake til Europatouren. Sjetteplassen i Tsjekkia var hans tredje topp-6 plassering på seks starter. Allerede søndag drar han videre til Italia.

– Turneringene på Challenge Tour kommer tett nå, så det var perfekt for meg å ta en friuke hjemme og lade opp her. Det holder meg skjerpet, forteller han.

– Hva er hovedgrunnen til at du spiller så bra nå?

– Jeg pøtter som et svin, svarer Kofstad og fortsetter:

– Ting har falt på plass, kroppen funker. Jeg slår veldig mye lenger, og har en frihet og trygghet på utslagene som jeg ikke har kjent på lenge. I tillegg startet jeg å lese greener med aim point-metoden i år, og det virker altså så bra.

En lærerik runde

Bredbent, med to og tre fingre foran sikteøyet, skjøt Kofstad blink også på Vestfold fredag. Men det er ikke bare hans ferdigheter som Oslo nyter godt av. Like viktig er hans sosiale egenskaper, hans personlighet og evne til å dele av sin kunnskap og erfaring.

– Vi er jo et lag, og jeg prøver bare å bidra så mye jeg kan. Være hyggelig, åpen og tilgjengelig hvis noen vil ha mine råd. Det er bare teit å komme hjem og oppføre seg som ei stjerne, sier han.

Da unge Sander Akeren gjorde en sjelden feil på hull 11, fikk han oppmuntrende ord av sin partner.

– Espen var like rolig. Han sa til meg: «Ikke stress, vi løser det med en birdie på neste.»

Slik blir foursome-runder også til skoletimer for en ambisiøs college-student.

– Jeg har jo selv et mål om å bli proff, og lærer mye av hvordan Espen tenker og spiller. Jeg forsøker å plukke opp det jeg kan, små ting her og der. Espen vet hva som kreves. Samtidig er det veldig lett å være rundt ham. Jeg setter stor pris på at han er med , sier Sander Akeren.

For selv om Akeren allerede er god nok til å slå Kofstad i enkeltturnering, som under klubbmesterskapet på Bogstad i fjor, skal det mer til for å etablere seg som profesjonell spiller.

Uredd med putteren

– Det er utrolig behagelig å spille med én som ikke misser en fairway, sier Kofstad når han blir bedt om å si noe pent om sin makker.

– Han er bare kjempe-steady, og så uredd med putteren. Jeg har jo alltid puttet for kort, og det tar jeg med meg fra Sander, at jeg kan være mer offensiv der, også fra sju-åtte meter.

– Hva er det beste rådet du kan gi en ung spiller som Sander?

Espen Kofstad tar seg tid til å tenke. Så ser han den unge Oslo-golferen i øynene.

– Positiv selvsnakk, sier han.

– Uansett hvor utfordrende slaget er, så øker du sjansene dine hvis du fyller hodet med at innspillet skal danse ved pinnen eller at putten skal falle i hullet.

– Når du har alle numrene, har valgt kølle og vet hvor vinden kommer fra, handler det bare om å snakke positivt til deg selv.

– Når i karrieren gikk det opp for deg at slike tankeprosesser er så virkningsfulle?

– I vår, svarer Espen Kofstad og ler en hjertelig latter.

Min egen bestevenn

– Det er sant. Før sesongen byttet jeg både sving og trener, alt mulig rart. Da bestemte jeg meg: Uansett hvordan det går, skal jeg være min aller beste venn. Om jeg går på 82 eller 61, spiller ingen rolle. Jeg ønsker å ha det samme tankesettet, og fortsatt prøve på alle slag.

Sander Akeren har ørene åpne og nikker.

– Jeg har veldig tro på det med et positivt mindset, sier han.

– Og vi fikk jo et lite bevis på det her i dag. Vi samarbeidet bra, og ga hverandre den tryggheten som trengs. I hvert fall følte jeg det sånn.

Espen Kofstad innrømmer at han føler seg som «gammer´n» på laget.

– Det er sånn det er. Jeg er eldre enn de andre. Det skjønner du fort når den ene lagkameraten din, Oscar Bach, er født i 2006. Jeg vant vel NM her i 2008.

Lørdag venter nye foursome- og fourball-runder før Lag-NM avsluttes med singler søndag.

– Det er bare én ting som teller. Vi må ta gull, sier Espen Kofstad og utroper sitt eget lag til favoritter, alle andre til utfordrere.

– Det er vel de vanlige: Stavanger, Miklagard og de andre som pleier å være med i toppen. Men hvis vi spiller som vi vil, skal vi bli vanskelige å ha med å gjøre.

Her er leaderboard for Lag-NM herrer
Her er leaderboard for Lag-NM kvinner