Så langt har årets utgave av US Open vært like unik som spådd på forhånd, og det er Jordan Spieth og Patrick Reed som har håndtert de krevende forholdene best.

Den unge amerikanske duoen er fem under par etter to runder, og leder med ett slag på landsmannen Dustin Johnson.

Mens en del av spillerne har brukt mye energi på å kritisere greenene på Chambers Bay, har de unge amerikanerne klart å holde fokus så langt. Turneringen er fremdeles helt åpen, men det er ingen tvil om at de unge kometene har sikret seg et godt utgangspunkt før helgens spill.

Både Spieth og Reed spilte US Amateur på denne banen i 2010, og ser ut til å ha dratt nytte av denne erfaringen i årets andre major. 

Hele 15 spillere er innenfor fire slags rekkevidde av de to i tet, og vi har allerede sett at mye kan skje på svært kort tid på denne banen.

Blant de fremste utfordrerne finner vi blant andre Henrik Stenson på en sterk niendeplass, og den iskalde skåningen er på ingen måte hektet av i kampen om å sikre Sveriges første majorseier.

Verdensener Rory Mcilroy har på sin side en stor jobb å gjøre for å ta igjen lederne. Med fire over totalt klarte han cutten på slaget, og er nok avhengig av to superrunder for å blande seg inn i toppen.

Tiger Woods var nok en gang helt sjanseløs denne uken. Den tidligere verdenseneren har vært et trist syn på golfbanen så langt i år, og i årets utgave av US Open nådde han et nytt bunnivå. Med 16 over par totalt misset han cutten med soleklar margin, og endte helt nede på en delt 150. plass.

Bortsett fra ledernes solide spill, Jason Days skumle kollaps på andrerunden og Tigers stadig nedadgående spiral, er det banen som har stjålet overskriftene denne uken.

USGA har høstet eksepsjonelt mye kritikk for spilleforholdene under årets US Open, og det er tydelig at greenene ikke holder den samme høye standarden som disse verdensstjernene er vant til. Mange putter har hoppet ut av linjen i løpet av de to første dagene, og flere av spillerne gått lenger enn vanlig i å kritisere turneringsarrangøren.

Veteranen Ernie Els, som deler 29. plassen etter halvspilt turnering, mener USGA bør ta spillernes kritikk på alvor.

– Vi går utpå her foran millioner av mennesker og må putte på disse greiene de kaller greener. Det er pinlig og USGA må ta ansvar, sa en frustrert Els etter fredagens runde.

Sergio Garcia uttalte på sin side at et mesterskap som US Open fortjener langt bedre forhold enn dette, og at greenene var nøyaktig like dårlig som de så ut på TV-bildene.

USGA har ofte fått kritikk for sine spesielle banseoppsett, men i år har det altså vært spesielt mye prat om spilleforholdene. Med en uttalt ambisjon om å holde vinnerscoren rundt banens par har de bevisst tørket ut greenene, men det kan altså se ut til at dette har hatt en svært negativ effekt på gressveksten.

Amerikanske golfspillere er vant til perfekte forhold, spesielt i slike sammenhenger, og som et resultat av dette har mediene vært unådige i sin kritikk av USGA og Chambers Bay.

Spesielt denne videoen, hvor Darren Clarkes tilsynelatende perfekte putt styrer ut av linjen, har vært brukt som «bevis» i kritikken av baneforholdene:

LEADERBOARD