Med hele åtte spillere som hadde arbeidstillatelse på Ladies European Tour denne sesongen, har 2018 vært et historisk år sett med norske øyne.

Nå er det allerede ved veis ende, og etter nok en sesong med et glissent turneringsprogram er det dags for å finne ut av hvilke spillere som får lov til å fortsette på touren også neste år.

Mens Marianne Skarpnord (Moss & Rygge GK), Tonje Daffinrud (Vestfold GK), Celine Borge (Vestfold GK), Marita Engzelius (Oslo GK) og Karoline Lund (Losby GK) er allerede garantert spillerettigheter på touren i 2019, er Caroline Martens (Haga GK) avhengig av en god plassering i Spania for å ha håp om fortsette på touren.

For øyeblikket ligger Martens på 100.-plass på Order of Merit-rankingen. Det er topp-80 etter ukens turnering som fornyer Ladies European Tour-kortet for neste sesong.

– Martens er avhengig av en bra plassering i Spania. Vi er foreløpig usikre på hvor bra plassering hun trenger, men ettersom hun ikke har meldt seg på q-school-finalen i Marokko i desember, er det spillet hennes denne uken som kommer til å avgjøre hvor hun spiller neste år, opplyser Team Norway-trener Jonas Lilja-Tverdal til Norsk Golf.

Det har vært noen tøffe sesonger for Caroline Martens som har slitt med flere alvorlige skader og sykdommer. I 2016 ble store deler av sesongen ødelagt av en skade i ankelen, og i fjor ble hun satt ut av spill med et alvorlig tilfelle av kronisk hjernehinnebetennelse.

Denne sesongen har hun endelig fått spilt et fullt turneringsprogram på Ladies European Tour, men på grunn av de helsemessige utfordringene har hun ikke hatt mulighet til å trene mye mellom turneringene. Det er også grunnen til at hun ikke er påmeldt til den tøffe q-school-kvalifiseringen, som spilles over fem runder.

(Første runde i Spania har kommet tregt i gang på grunn av utsettelser etter mye regnvær. Caroline Martens har fått en tøff start og er fire over par etter fire hull.)

(Følg utviklingen i Spania her!)

Ladies European Tour er i disse dager i ferd med å spikre turneringsprogrammet for den kommende sesongen. Oates Vic Open i Australia har de siste sesongene vært sesongstarten i starten av februar, men utgår nå fra LET-programmet og blir heller en LPGA-turnering.

Etter det Norsk Golf kjenner til, skal det også være noen nye turneringer på kalenderen, men flere av disse turneringene ser ut til å få begrensede startfelt.

– Det ser ut til at spillerne som ender topp-50 på Order of Merit etter denne uken i Spania, får spilt flere turneringer enn de som ender fra 51.- til 80.-plass, sier Jonas Lilja-Tverdal.

Slik er de norske spillerne plassert på Order of Merit for øyeblikket:

14.-plass – Marianne Skarpnord

39.-plass – Tonje Daffinrud

47.-plass – Celine Borge

57.-plass – Marita Engzelius

65.-plass – Karoline Lund

100.-plass – Caroline Martens

NB! 18 år gamle Madelene Stavnar (Vestfold GK) har mistet statusen sin på touren etter å ha misset cuten i alle turneringene hun har spilt i år, og deretter ikke kom seg videre i europatour-kvalifiseringen. Mariell Bruun, Stina Resen, Rachel Raastad og amatøren Tina Mazarino er på sin side klare til start.