Vel, for det første trenger du ikke stappfull bag når du begynner med golf. For det andre, det er helt greit å sikte litt lavere på prislisten enn toppdriveren med det dyreste skaftet.

 

Så hvor mange køller bør du ha?

Her er det ingen fasit. Noen sier at nybegynnere skal styre unna driver. De er ikke god nok til å beherske den. Det vet de sikkert godt selv, men hvis de har lyst på en skal man ikke hindre dem.

Er ikke et halvsett mer enn godt nok? Den har sikkert mange fått høre selv, eller sagt til andre. Liker du å stå uten åtterjernet på par 3-hullet der det hadde vært den perfekte køllen? Et halvsett skaper ikke alltid den gleden man er ute etter. Ja, det holder til å spille god golf, men ikke alle liker tanken på halv bag.

Så hvor mange køller må du egentlig ha? Alle råd på dette området blir bare velmente tips. Hver og en må ta sin egen vurdering basert på ambisjoner og økonomi. Ingenting er mer riktig eller mer feil enn det andre.

 

Helsettet

Prisen på golfkøller er i ferd med å gå litt opp på grunn av valutakursen mot euro, dollar og britisk pund. Golfutstyr er allikevel forholdsvis lavt priset her i Norge hvis vi sammenligner historisk og med andre europeiske land. Spesielt helsettene gir deg veldig mye for pengene.

Helsettet gir deg nesten full eller helt full bag. Og ikke minst – det gir deg en bag. Den kostnaden er det mange som glemmer, og da er det greit at produsentene putter alt i en helt grei en for deg. Når vi snakker om bag, kan vi trekke fram en merkelig ting ved helsett. Damene får av og til kun trallebag. Skal ikke damer bære? Håpløs beslutning fra produsenter som gjør denne tabben.

Vi må nevne den savnede køllen – wedgen. Helsett kommer ikke med en skikkelig wedge. Noen har SW av samme type som jernkøllene, men en ordentlig wedge får du ikke.

 

Wilson

Wilson har to merker – Wilson og Wilson Staff. Førstnevnte er billigmerket, det andre er de virkelig gode køllene. Forbrukere klarer ikke å skille dem fra hverandre, og det er ikke til å komme unna at billige Wilson påvirker folks oppfatning av seriøse Wilson Staff. Samtidig har Wilson fått en svært sterk posisjon på helsett her i Norge.

Du har sikkert sett dem. De gule/sorte eller røde/sorte bagene. Kamerater som ikke spiller golf kjøper dem på deling for å ha det gøy på rangen. Sportskjeden XXL står trolig for en svært stor andel av salget. VTG-golfere har dem stadig som sitt førstevalg.

Putteren er ekstremt svak. Den føles altfor lett og har svært dårlig kvalitetsinntrykk.

Wilson opererer med en rekke helsett i det norske markedet. Det er rett og slett forvirrende. XLS. X31. 1200. Alle har sine svakheter, og det er vanskelig å se hva som er forskjellene.

 

Strata

Opp med hånden de som visste at dette er Callaways billigmerke. Det er smart å gi den delen av utstyrssalget et helt annet navn. Da forringer man ikke den opplevde kvaliteten og ryktet man har bygget opp.

Årets sett matcher ikke helt det vi har sett fra dem tidligere. Alt er helt greit nok, men spesielt skaftkvaliteten har nok gått ned et hakk eller to. Vi klarer ikke helt å sette fingeren på det, og skulle gjerne hatt enda mer tid med settet for å finne ut hvorfor skaftene virker mykere og mindre stabile. Til rett pris er Strata et godt kjøp, men til full pris er vi tvilende.

Callaways helsett gikk før under navnet Top-Flite. Dette merket ble solgt til butikkjeden Dick’s Sporting Goods.

 

Olyo

Merket har etablert seg ganske bra i markedet for helsett, rimelige køller og småvarer. Både på design og kvalitet mener vi Olyo er en vinner.

Alt i settet virker å være hakket bedre enn konkurrentene. Bagen er god. Utseendet på køllene treffer veldig bra. Skaftene er ikke av topp kvalitet slik man finner i dyrere køller, men de presterer bedre enn vi forventet etter å ha prøvd de andre settene.

Gjennomgående best kvalitet. Føles og spiller som et bedre kjøp enn konkurrentene.

 

Royal Golf

Det norskeide merket har valgt en litt spesiell retning med køllene sine. De selger kloner, altså køller som er svært lik mer kjente merker men holder seg innenfor lovlige grenser. Det er ikke kopier.

Vår erfaring med Royal Golf er at merket er helt ok. Spesielt for nybegynnere som vil fylle opp bagen framfor å kjøpe brukt eller halvsett, kan det være et bra valg. Skaftene er også her et svakt punkt. De er veldig myke og litt ustabile. Regular flex er nok mer en light flex. Senior og damer kan fint kjøpe dem. Sterke herrespillere bør styre unna.

Royal Golf er ikke et dårligere valg enn for eksempel Strata og Wilson.

 

Callaway Solaire damesett

Dette er køller og bag i en helt annen klasse, noe prisen også viser. Her får du super kvalitet, som ikke er langt unna de dyrere køllene som selges i løs vekt.

Målgruppen er nok eldre damer og damer som spiller forholdsvis lite. Stilen og at alt i pakken matcher er et salgsargument man ikke finner hos mange menn.

Knuser de andre på kvalitet, men koster så mye mer at det skal være stor forskjell. Vi kan ikke ta Solaire med i beregningen når vi velger hva som er best.

 

Vår rangering

  1. Olyo
  2. Strata
  3. Royal Golf
  4. Wilson

 

Ville vi spilt med helsett?

Svaret er helt klart ja. Hvis en nybegynner setter sammen en bag med langt dyrere køller, er det i stor grad forfengelighet. Når du får bedre teknikk, svinger raskere og slår lengre trenger du bedre skaft. Vi ser ingen ulemper for en nybegynner, dame, herre med rolig tempo eller seniorgolfer. Vel, kanskje én ulempe. Invester i en skikkelig putter. Det er et gjennomgående svakt punkt i settene.

 

Alternativet – finn.no

Du kan gjøre gode kjøp på finn.no. Lite brukte sett går til svært lav pris, siden markedet for brukte golfkøller her i Norge er ekstremt lite og dårlig. Du kan også være uheldig og få køller som ser dårligere ut enn på bildene eller har annen flex på skaftene enn lovet.

Hvis du er nybegynner og skal handle brukte køller, bør du rådføre deg med en venn eller bekjent som kan mer om golf og utstyr.

 

Hvor skal du heller spare inn hvis du vil kjøpe dyrere køller?

Ikke vær kresen på golfballer. I dag kan du få  kjøpt 12-15 baller for 79-99,-. Det er veldig billig for nye baller. Etterhvert som ferdighetsnivået ditt øker, vil du imidlertid merke behov for bedre baller.

Dersom klubben din tillater at du ikke bruker golfsko, kan du bruke tursko. Vanntette, lave sko med litt grov såle kan være helt fine for golfbanen. Sjekk at de ikke lager store merker på greenen, og ikke bruk høye turstøvler.