Jernkølleguiden 2020

Jernkøllene er presisjonsverktøyene i bagen din. Hvilke av årets modeller har imponert oss? Hvilke av dem passer for deg? La kjærligheten flomme!

Publisert

Slik testet vi

Vi har testet 47 jernkøller som finnes på det norske markedet. Disse har vårt testpanel slått både inne og ute. Vi har samlet masse data og oppsummert testernes egne inntrykk.

(Scroll til bunnen av artikkelen for å lese testene av hver kølle)

HOLDER DET Å LESE TESTEN, ELLER BØR JEG TESTE KØLLENE SELV? 

Vi anbefaler alltid å teste før du kjøper. Den største grunnen til det er at vi alle er ulike, og tester du selv, slipper du å gjøre en dårlig investering. Da er mulighetene til å skreddersy noe som passer til nettopp deg og din unike sving, bedre i dag enn det noen gang har vært. La vår test være et utgangspunkt som guider deg gjennom det som finnes i butikkene i år.

SLIK LESER DU TESTEN

På hver kølle oppsummerer vi kort den mest interessante, nye teknologien som ligger bak. Deretter får du testredaksjonens samlede oppsummering om køllen. Dette er basert på innsikt fra testpanelet samt TrackMan-data vi har analysert. Til slutt kommer “Til Hvem?”. Dette er en veiledning om hvilke spillere driveren kommer til å passe best til.

VI HAR DELT KØLLENE INN I FIRE KATEGORIER: 

SUPERLETTSPILTE: Jernene som hjelper deg mest. Store køllehoder med tynne slagflater for å gi høyest mulig ballhastighet over en så stor del av slagflaten som mulig. Lavt tyngdepunkt for høy ballbane. Høyt treghetsmoment (MOI) som hjelper spillere med inkonsekvente balltreff, slik at de ikke blir straffet så hardt. Passer best ferske golfere eller alle som vil ha maksimalt med hjelp.

LETTSPILTE: Litt mindre hoder enn de superlettspilte, men fortsatt store. Disse skal hjelpe deg med å få mer høyde og lengde samtidig som de minimerer skaden ved dårlige treff. Noen av modellene i denne kategorien passer til nye golfere, mens noen av dem fungerer også helt ned til singelhandicap.

MIDDELS VANSKELIGE: En bred kategori der halvparten av køllene har kompakte hoder med teknologi som hjelper deg. Den andre halvparten har mer klassisk “cavity back”- konstruksjon. Disse jernene er laget for å gi en del hjelp, men det meste er opp til spilleren selv. Til gjengjeld får man et mykere, mer presist balltreff og større muligheter til å forme ballbanen. Køllene passer gjerne for folk med god teknikk og solide balltreff. Handicap fra 0 til 18.

VANSKELIGE: Små hoder, minimalt med hjelp. Ofte smidd for en mykere følelse. Noen er rene bladkøller, mens andre har en “cavity back”. Jernene stiller store krav til spilleren som trenger god teknikk, nesten perfekt balltreff og et handicap som ikke er over 5.

HARDE FAKTA MED TRACKMAN

Når du tester nye køller, finnes det et helt uunnværlig verktøy. En bra launch monitor. Uten å måle resultatene kommer du aldri til å kunne avgjøre hvilken driver som faktisk går lengst. Vi har benyttet oss av den markedsledende TrackMan 4. Du har sikkert sett mange proffer på drivingrangen som bruker nettopp denne. Over 1000 av verdens beste spillere har kjøpt en egen TrackMan til bruk under trening. Alle de store kølleprodusentene er også flittige brukere av TrackMan-teknologi. Men hjelp av avansert radarteknologi, opprinnelig fra det militære, kombinert med høyhastighetskamera måler den hvordan køllen svinges og hele ballens flukt. Ut av dette får vi mer enn 30 interessante verdier. Ballhastighet, spinn, utgangsvinkel, landingsvinkel, carry og totallengde er noen av dem. Vi har brukt skikkelige baller under testing for å få mest mulig riktige tall. Vi har benyttet oss av TaylorMade TP5. En femdelt ball med uretanskall.

Årets panel

Vi bruker ikke en svingrobot, men lar ekte golfere teste køllene. Det mener vi er det mest interessante for deg. Å vite hvordan køllene føles i hendene på vanlige golfere. Til årets test satt vi sammen et panel bestående av spillere med varierende handicap, svinghastighet og type sving. Panelet besto av elleve deltagere med et handicapspenn fra 0 til 23. I panelet finner du en god blanding av utstyrseksperter, med flere års erfaring på gjennomføring av tester, PGA-trenere med over 40 års samlet erfaring og et par ivrige, “vanlige” amatørgolfere.

Johan Sundqvist: hcp 12

Olof Åsgård: hcp 9

Eric Franzén: hcp 9

Jesper Johansson: hcp 9

Emma-Mathilda Steen: hcp 23

Oskar Åsgård: hcp 3

Sofia Edman: hcp 0

Martin Brännström: hcp 0

Marlene Hedblom: hcp 0

Elina Hagberg: hcp 3

Niklas Friberg: hcp 10

– – –

NB! Handicap-kategoriene vi har sortert de ulike køllene i, er grove inndelinger og generaliseringer. Det finnes ikke noe fasitsvar på hva slags kølletype som passer for deg. «Try before you buy!»

– – –

Jernkølleguiden 2020

Powered by Labrador CMS