La det være sagt med en gang – disse produktene er ikke for alle. Slagsporing er et beskrivende ord for hva Arccos, CaddieON og Game Golf gjør. Alt du gjør på banen registreres og legges oppå et satelittbilde fra Google. 

Verdien i systemet ligger i hvor villig du er til å bruke det og være grundig. Det er litt for mye arbeid før du tar det i bruk, når du spiller og etter du har spilt. Brukervennligheten i alle tre er overraskende god. Det er moderne løsninger fra seriøse selskap. Alle tre imponerte, det er bare gode produkter her. Du vil bli fornøyd uansett hva du velger, men testvinneren er allikevel klar. Game Golf er vårt valg fordi den gjør alt den lover uten bekymring, og i tillegg har strålende kundeservice og online tilstedeværelse fra enormt mange brukere. At den er tilgjengelig på apple.no til meget god pris er ingen ulempe.

 

Game Golf

Alt startet her. Kampanjen med crowdfunding var en enorm suksess, og har gitt Game Golf et fundament de andre garantert misunner dem. Brikkene er små og sitter godt fast. De er nummerert og du får ekstrabrikker som kan brukes slik du ønsker. En boks som festes i beltet er hjertet i systemet. Game Golf må nemlig tagges. Før slaget ditt fører du enden av grepet, der brikken er festet, mot boksen. Da har du fortalt systemet hvilken kølle den måler. Produsenten argumenterer med at denne rutinen blir en del av spillet ditt. At det faktisk hjelper. Vi er solgt på den teorien. Det er virkelig sannhet i det. For spillere som står for lenge over ballen og ellers er ubesluttsomme, vil rutinen med å tagge brikken kunne gi ro og selvtillit.

Satelittfoto fra Google og GPS enheter er ikke ufeilbarlige. Noen ganger plasseres du litt feil i forhold til hvor du faktisk var. Allikevel vil vi si at påliteligheten fra tee og fairway er svært god. På korte slag og på green oppfører Game Golf seg litt spesielt. Korte chipper og slag som åpenbart ikke er det normale for en kølle, vil etter hvert ikke telle i forhold til snittet for den aktuelle køllen. Chip med 7er jern blir registrert som slag, men lengden avviker i forhold til din normale prestasjon og regnes derfor ikke med. Putter er også litt spesielt. Systemet vet jo ikke hvor hullet står akkurat når du spiller. Det registreres antall putter, men ikke hvor lange de er. I det hele tatt krever Game Golf at du tar deg tid til å justere og finpusse på runden. Gjør du det får du betalt med statistikk som er gull verdt.

Game Golf er et fabelaktig system. Allikevel er det bare så bra som du gjør det selv. Det gjelder de to andre systemene også. Du må være ærlig og villig til å bruke tid for å dra nytte av dem.

 

Vår vurdering

+ Små brikker

+ Supert miljø for Game Golf på internett

+ Redigering er enkelt

+ Å tagge kan bli en fin del av rutinen

+ Pris og tilgjengelighet gjennom apple.no

+ Sensor registrerer hoftebevegelser som igjen betyr at slag du glemmer å tagge blir registrert

+ Beste kundeservice og organisasjon

+ Beste online tilstedeværelse

 

– Unøyaktigheter må redigeres

– Boksen som festes i beltet er litt stor

– Lagrer 10 runder, må kobles til PC/Mac og overføre runder via programmet deres

 

Veiledende pris 1595,-.

 

Vekt hovedenhet: 56.7 gram (boks)

Vekt brikke: 1.66 gram

Eget batteri i brikken: Nei

Antall brikker i pakken: 18

USGA og R&A tillatt: Ja

 

CaddieON

Finnene i CaddieON, selvsagt med bakgrunn i Nokia, har hatt produktet sitt på markedet ganske lenge. De har brukt tiden godt, og utvikler det stadig. Løsningen er litt spesiell, da det kreves både klokke og mobil for å registrere slagene. Brikkene er små, og kan best sammenlignes med Game Golf. Faktisk er de andre mindre. Kvaliteten er bra, men vi er ikke sikker på om klokkeløsningen faller i smak hos alle. Nå er riktig nok GPS klokker blitt allemanseie, men CaddieONs klokke er jo egentlig ikke en ekte klokke heller. Det er en registreringsboks formet som en klokke. Siden CaddieON inneholder GPS funksjon og kart på mobilen, kan du i utgangspunktet legge igjen GPS klokken hjemme. Men da må du stadig ned i lommen og sjekke mobilen. Og bruke batteriet. Det er jammen ikke lett når det blir litt for mange gadgets å holde styr på.

CaddieON står ikke tilbake for Game Golf i funksjoner og nøyaktighet. Vår eneste negative opplevelse er den nevnte mobilen. Du må nemlig ha CaddieON appen på hele tiden. Du kan ikke bytte til andre apper. Nå spiller vi lite Candy Crush i løpet av en runde, men dette er og blir et moment som føles unødvendig. Putteprofilen må også nevnes. For å fungere optimalt må du gjennomføre rutinen din slik at CaddieON får registrert hva du gjør når du putter. Dette må også følges hver gang du putter. Du kan lage ny profil dersom du vil endre rutinen, men vi følte at dette systemet presset oss inn i et pålagt mønster. Vi hadde selv valgt det før runden, men liker bedre å ha frihet.

 

Vår vurdering

+ Små brikker

+ Bra app med GPS og kart

+ God nettportal for redigering

+ Jobber seriøst med statistikk for klubb og banedrift

+ Du kan kartlegge baner selv

 

– Både klokke og mobil må brukes under runden

– Litt irriterende å måtte opprette en putteprofil og følge den så godt som mulig hver gang

– Må jobbe med å få kartlagt flere norske baner

– Betaling for nedlasting av baner

 

Veiledende pris på caddieon.no er 2593,- for settet, og 204,- for full pakke med ekstra brikker.

 

Vekt hovedenhet: 34.3 gram (klokke)

Vekt brikke: Ikke oppgitt

Eget batteri i brikken: Nei

Antall brikker i pakken: 15

USGA og R&A tillatt: Ikke oppgitt

 

 

Arccos

Dette systemet skiller seg klart fra de andre. Med Arccos må du ikke tagge. Alt skjer automatisk. En fantastisk lettvint løsning, som dessverre skaper litt trøbbel. Hvis du bærer med deg en kølle bør den holdes med grepet ned for å ikke aktivere sensoren i brikken. Hvis du bærer med deg for eksempel putter og to wedger opp til greenen må du holde alle med grepet ned mot bakken og passe på at de ikke slår mot hverandre. Også dette kan starte en falsk aktivering. Du må ikke bekymre deg for prøvesvingen. Når den etterfølges av den “ekte” svingen vil systemet automatisk slette den fra minnet.

Brikkene er veldig mye større enn Game Golf og CaddieON. Årsaken er at de er et system i seg selv, med eget batteri. Arccos oppgir at det skal vare omtrent 50 runder, og sier dette tilsvarer “noen år med golf”. Da tror jeg de undervurderer målgruppen. Det er nok langt ivrigere golfere som investerer i et av disse tre systemene. Vi har ikke prøvd å skifte batteri, men det skal være en enkel jobb ifølge selskapet. Allikevel står dette som et svakt punkt for oss etter testen.

 

Vår vurdering

+ Ingen tagging

+ Ingen klokke eller ekstra boks å bære med seg

+ Du kan bruke andre apper siden Arccos jobber i bakgrunnen

+ Sensor registrerer putter – Arccos er suverent best her

+ Har det største potensialet av de tre, vil sikkert vokse med tiden

+ Noen vil kanskje foretrekke å skifte batteri, framfor å lade en boks hver andre runde

 

– Store brikker

– Eget batteri i brikkene

– Følsom sensor fører til spesielle rutiner

– Omstendelig behandling av køllene for å hindre falsk aktivering

– Kun til iOS

 

Veiledende pris: Ikke klar – lanseres snart for Europa

 

Vekt hovedenhet:  —–

Vekt brikke: 12 gram

Eget batteri i brikken: Ja

Antall brikker i pakken: 14

USGA og R&A tillatt: Ikke for øyeblikket