Grafittskaft i jernkøllene har i mange år vært forbeholdt hobbyspillere som har ønsket å få litt gratis på lengden. I år kommer også Tutta med grafitt.

– Det er en ny type grafitt, omtrent like hardt som stål. Skaftet er det viktigste når du skal velge nye køller, forteller Oslo-jenta, som kom rett fra testing i Miami da Norsk Golf traff henne på hjemmebanen Bay Hill i Orlando.

Tutta i godt humør før den nye sesongen braker løs for fullt. (Foto: Torbjørn Pedersen) 

Men også køllehodene blir nye i år – og den nyeste teknologien har forbløffet Tutta.

– Det var nesten ikke til å tro at jeg slo ti yards (ni meter) lenger med nytt skaft og nytt hode da jeg prøvde sekserjernet.

Står fritt i utstyrsvalget

Tutta har kontrakt med Nike, men etter at den amerikanske utstyrsgiganten bestemte seg for å slutte å produsere køller og baller, ble hun og alle de andre med Nike-kontrakt fristilt i utstyrsvalget.

– Putteren var det første de fleste kvittet seg med, forteller veteranen, som byttet ut Nike-ballene med Titleist og også kommer til å stille med ny putter.

– Jeg har fått tilsendt 30 puttere fra forskjellige produsenter, men det er en annen jeg har falt for. Den plukket jeg bare ned fra en vegg, testet med 3D-teknologi og falt for den med en gang – selv om den ikke er den nyeste på markedet. Han som har laget den, har til og med sluttet å designe puttere.

Puttingen har i alle år vært den svakeste delen av Tuttas spill. Med ny putter og ny puttetrener i David Orr har Norges beste golfspiller tro på fremgang på greenene.  

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tutta har brukt vinteren til omfattende testing av nytt utstyr. (Foto: Torbjørn Pedersen)

Nyter friheten

At «jerna» går lenger enn før, gir Tutta et mer avslappet forhold til lengde på drivene. 

– Det betyr at jeg ikke trenger så massiv lengde. Og når du ikke trenger å ta i så mye, blir også sikkerheten bedre, forklarer 36-åringen, som slo drivene 269 yards (242 meter) i snitt i fjor. Det ga 12.-plass på statistikken over dem som slår lengst, men på treffsikkerhet var hun bare nummer 124 med 68 prosent fairwaytreff – uten at den statistikken må tas helt bokstavelig. Du kan ligge fint uten å være på fairway. 

–  Har proffene ofte samstemt oppfatning av hvilke køller som er best?

– Når det gjelder drivere, får noen køller noen år ry på seg for å gå langt, som Taylormade hadde for noen år siden. Jeg spilte med Callaway i fjor, og det ligger an til det også i år – med nytt skaft, sier Tutta.

Jeg nyter friheten ved å kunne velge akkurat de køllene jeg vil

– Jeg nyter friheten ved å kunne velge akkurat de køllene jeg vil, røper Tutta, som sier at det kan komme til å bli en pen bukett forskjellige merker i bagen denne sesongen. Kanskje blir det også Callaway-jern.

– Vi har en ny produktlinje i 2018 som heter Rogue, mottakelsen så langt både fra PGA-messen i USA og her hjemme i Norge har vært veldig bra. Det er positivt for oss hvis Tutta velger Callaway, men det tør jeg ikke håpe på før avtalen eventuelt er i boks. Og den avtalen skriver i så fall Tutta med Callaway i USA, sier daglig leder av Callaway Norge, Marius Dahlen.

Suzann Pettersen sesongåpner på Siam Old Course i Thailand 22. februar. Tør vi håpe på en ny vår med ny teknologi?