GARMIN NORGESCUP//
Vant årets første norgescup på «ny» bane: - Det var mentalt krevende
Årets første Garmin norgescup ble spilt på «nye» Meland golfklubb nord for Bergen.
Ole Berge Ramsnes (Stavanger GK) vant årets første Garmin norgescup med fire slags margin etter runder på 73, 70 og 73 slag. Nærmeste utfordrer var Jonas Lønn (Bjaavann GK -Kristiansand) fire slag bak.
31 år gamle Ramsnes, som også vant norgescup på Meland i 2019, var eneste spiller - i både herre- og kvinneklassen - med en totalscore på under par (-3). Faktisk er det kun Ramsnes (+1), Lønn og Joachim Larsen Tegner (Asker GK) som kan vise til enkeltrunder under par. Det sier litt, for det ble spilt 246 runder i begge klasser denne helgen.
– Jeg er rimelig sliten nå. Det er mentalt krevende å spille Meland på grunn av alt trøbbelet fra tee, og det er spesielt krevende å forsvare en ledelse fordi hver hull har potensiale for katastrofe. Men heldigvis ble det en stabil sisterunde hvor jeg spilte relativt safe og laget mange par, sier Ramsnes til Norsk Golf.
Til sammen 84 spillere stilte til start i årets første norgescup; 70 i herreklassen og 14 i kvinneklassen.
Vant for første gang
I kvinneklassen vant Henriette Spilling Gjelten (Losby GK) to slag foran Karen Klubben (Fana GK). Runder på 82, 78 og 78 slag ga vinneren en totalscore på +18. Seierens var 16 år gamle Gjeltens første i Garmin norgescup.
– Det var en morsom opplevelse. Jeg følte egentlig ikke spillet var på topp, men det gikk jo bra. Utslagene var ganske stabile, og jeg klarte å redde meg inn når jeg var i trøbbel. Jeg puttet ganske dårlig hele helgen, så det er noe jeg må jobbe med fremover, sier Gjelten til Norsk Golf.
- Hva er hovedmålet for sesongen?
– Det er å senke snittscoren og utvikle meg på alle deler av spillet.
Nye Meland golfklubb
Som andre Norsk Golf har snakket med, skryter Gjelten av golfbanens nye look.
– Jeg synes banen er veldig fin og litt lettere nå som de har hugget en del trær. Det er jo en del vanskelig hull, sier vinneren.
Ramsnes sier at «nye Meland» har noen utslag som er visuelt mindre fryktinngytende, og sånn sett spilles noe lettere enn før.
– Det er en bane hvor det er viktigere å unngå de store smellene enn å lage mange birdies, noe jeg synes er gøy. . Det er likevel ikke så veldig stor forskjell spillemessig fordi områdene hvor de har fjernet skog fortsatt er kriseområder hvor man stort sett ikke finner ballen. Meland har fått veldig fine utsiktspunkter på grunn av trærne som er fjernet og generelt sett tror jeg det er lurt at de fjerner noe skog og forsøker gjøre «skauen» noe mer spillbar slik at man finner ballen utenfor fairway og kan spille seg tilbake i posisjon, sier Ramsnes.
Hyller dugnadsånd
På sin egen hjemmeside skriver klubben at 3500 kubikkmeter med skog hugget vekk, hovedsakelig sitkagran, som i mange år har skygget tett og gjort det utfordrende for banen å tørke opp etter tunge regnværsdager. I tillegg er golfbanen omkranset med ny vei for å belaste golfbanen mindre.
- I vinter ble det lagt til 4500 meter med vei, så i dag har vi rundt 8500 meter med grusveier på Meland, forteller daglig leder Kai Olav Kvamme.
Kvamme hyller dugnadsånden som medlemmer og lokale ildsjeler har vist i forbindelse med oppussingen.
- Det har vært rundt hundre frivillige med på dugnad for å gjøre alt klart, helt ekstremt bra engasjement.