Varme italienere byr på iskald Prosecco

Veneto-regionen i Italia gjør kur til norske golfere.

Publisert

I tillegg til klimaet og historiske baner har de mange andre forlokkende argumenter, blant annet Prosecco, Amarone, Aperol, Valpollicella, Soave, Bellini og grappa. Gjør som Constantino Rocca – nyt.

Hvordan kan man raskest glemme alle feilslagene på golfbanen? Spiller du golf i Italia er det ikke noe problem. Med en gang du kommer i klubbhuset blir du tatt vare på av sympatiske italienere med mat og drikke som utdanker selv den beste vaffelen du får i klubbhuset hjemme på berget. Når gode og dårlige slag skylles bort i bobler, og gildet på klubbhuset avsluttes med tiramisu, da er det umulig ikke å la seg overbevise av Veneto og deres talsmann, Ryder Cup-helten Constantino Rocca.

Andreas Hoellerl representerer Golf in Veneto, og har tatt turen til Norge flere ganger for å lokke nordmenn til Veneto. Han forteller om en sponset golfturnering på en norsk klubb.

– Vi satt opp teltet med småretter og Prosecco, så spillerne kunne få seg en forfriskning etter ni hull, sier han. Men nordmennene koste seg sånn ved teltet at de ikke ville spille videre! Turneringen ble aldri spilt ferdig for spillerne kom seg ikke forbi Prosecco-teltet. 

Han ler entusiastisk når han forteller historien. Han har aldri opplevd det i noe annet land – bare i Norge. Ja, vi nordmenn er glad i å nyte det meste. Så hvorfor drar vi da ikke oftere ned til Italia, hvor man har perfeksjonert livsnytelse til en kunstform? Norwegian flyr direkte til Venezia.

Varme kilder og Dolomitter

Veneto-regionen har 43 golfbaner inndelt i åtte golfregioner, blant annet Verona og Gardasjøen, Padua og de varme kildene, Treviso og Prosecco-bakkene, og Dolomittene. Turen vår starter i middelalderbyen Treviso, en halvtime nord for Venezia. Før vi slår et eneste slag golf blir standarden satt i Ristorante Le Beccherie, som er verdenskjent. Det var på denne restauranten at desserten tiramisu ble født: en himmelsk kreasjon med mascarpone-ost, krem, savoiardi-kjeks, kaffe og sjokolade. Mamma mia.

I umiddelbar nærhet av Venezia finner vi klubbene Villa Condulmer og Golf della Montecchia. Golf er fra gammelt av et tidsfordriv for fiffen i Italia. Det ser man ikke minst i klubbhusene, ofte historiske bygninger og villaer. Men sporten er i ferd med å utvikle seg i mer folkelig retning. I år ble det bestemt at Ryder Cup skal spilles ved Marco Simone i Roma i 2022.

Vi spilte noen av de beste banene i Veneto-regionen, og prisen lå på cirka 70-75 euro for å spille på hverdager. Prisene for mat og vin er en god del lavere enn i europeiske naboland, spesielt Sveits.

Villa Condulmer er et femstjernershotell i imponerende rokokko-stil, bygget i 1743. Kjente gjester har vært komponisten Guiseppe Verdi og USAs president, Ronald Reagan. Golf Club Villa Condulmer er i den staselige parken rundt villaen. Dette er en bane (par 71) på 5900m fra gull og 5185m fra rød – behagelig å gå, i flatt terreng. Golfbanen har to litt forskjellige nihullssløyfer. Første ni ble tegnet av John Harris i 1960, og siste ni ble tegnet senere av Marco Croze, som hadde mer plass å bruke. Resultatet er at første halvdel er meget kort og kompakt, mens siste ni er lengre, med bredere fairways. Golfbiler kan kun benyttes på siste ni. Vann er i spill på flere av hullene, og store trær vokter svingene på hullene med dogleg. Restauranten på Golf Club Villa Condulmer er en opplevelse.

Challenge Tour på Montecchia

Golf della Montecchia er også en av de fremste Veneto-banene, og har arrangert store turneringer som Challenge Tour, senest i mai i år. Montecchia ligger bare 10 minutters kjøretur fra Abano Terme i Paduaprovinsen, kjent siden romertiden for sine varme kilder. Anlegget har totalt 27 hull, bygd rundt grev Emo Capodilistas villa og slottet fra 1500-tallet. Emo Capodilista er også kjent for vinproduksjonen, og restauranten i klubbhusets andreetasje har en michelinstjerne.

Golf della Montecchia er fra 1988, tegnet av irske Tom Macaulay, som plasserte vannhindre og bunkere for å gjøre den til en teknisk utfordring og variere de flate hullene. Hovedbanen er de to sløyfene ‘bianco’ (hvit) og ‘rosso’ (rød) som blir til en par 72 bane på 6053m fra gul og 5328m fra rød. Golf-akademiet på Montecchia er kjent som en av Europas fremste fasiliteter for opplæring.

Nordvestover mot ytre grense av Veneto-området er Golf Club Verona, like ved Gardasjøen. Her møter vi Italias største golfer Constantino Rocca, som har spilt i Ryder Cup tre ganger (han slo Tiger Woods i singelmatch da Europa vant i 1997). Han er Golf i Venetos talsmann, og prater varmt om hvorfor vi skal velge denne regionen.

Romeo og Julie

Verona har Unesco-status som verdensarvby, og er kjent for romantikk siden Shakespeare skrev om byens unge elskere Romeo og Julie. Golf Club Verona (par 72, 6054 fra gul) er opprinnelig en 9-hullsbane designet av John Harris og åpnet i 1963. Det tok bare 10 år før klubben fikk ni hull til, og i 2003 kunne man skilte med en redesign gjort av Baldovino Dassù og Alvise Rossi Fioravanti.

De første ni er smalere og mer teknisk krevende enn ‘back nine’. Banen er til dels meget kupert – kanskje det mest ekstreme hullet er nummer 9, et par 3 hull som går oppover i bratt vinkel. Man kan se toppen av flagget men ikke greenoverflaten fra teestedet. Greenene er i topp stand, og med ganske vanskelige bevegelser er selv korte putter ikke gitt. Rocca vant sin første turnering her i 1989.

Etter runden bærer det til Ristorante San Vigilio, som er bygget som en slags utstikker mot Gardasjøen. Utsikten ved solnedgang er uforglemmelig, og megaromantisk. Dette er stedet for et ny- eller gammelforelsket par.

Under middagen får helten Constantino spørsmålet: hvordan kunne du, en middelaldrende mann i 1997, slå Tiger, som var 21 år, Masters-vinner og nummer en i verden? Tiger så jo så sliten ut under matchen.

Svaret kommer kontant, med glimt i øyet og med antydning til alle sex-skandalene rundt Tiger:

– Han gikk og la seg for tidlig!

Det gjør man i hvert fall ikke i Italia – ikke i Veneto. Nytelse kommer alltid først i Veneto.

– – –

Nyttige lenker:

golfinveneto.to

hotelvillacontarininenzi.com

hotelvillacondulmer.it

golfclubverona.com

golfmontecchia.it

Powered by Labrador CMS