Vi har nesten alle blitt revet med i den myke balltrenden. Spesielt Callaway SuperSoft har fått mye skryt hos oss. Wilson Staff DX2 er en annen av våre favoritter. I år er det veldig mange veldig myke baller å få kjøpt. Hvis du som utstyrsprodusent ikke har en ball med Soft i navnet, er du helt ute.

Callaway SuperSoft får selskap av Chrome Soft. Selv toppballen Chrome skal være myk.

Srixon lanserer Ultisoft, som skal være en utramyk superball. De har fra før Soft Feel.

Wilson Staff er helt i teten med DX2 Soft, DX3 Soft og DX3 Spin.

Titleist lanserer TruSoft, som erstatter DT Solo.

Dette er bare noen av valgene du har hvis du er ute etter en myk ball.

Ikke bare forbrukerne liker dem. Også testere over hele verden har gitt sitt godkjentstempel. Videre testing i løpet av 2015 hos en rekke aktører, har vist at supermyke baller med lav kompresjon ikke passer alle golfere i alle deler av spillet. Vi har kanskje vært litt forhastet i vår utstrakte anbefaling.

Hva er kompresjon?

 

Kompresjon er et mål på hvor mye ballen blir trykket sammen ved belastning. Lavere tall betyr mykere ball. Den blir i større grad deformert i trefføyeblikket, og vil brette seg ut over slagflaten slik at du får kontakt med et større område.

 

Kjernen er det viktigste for å oppnå lav kompresjon. Derfor får du alltid høre det når en produsent har klart å lage større kjerne.

Lengde og spinn

En TruSoft er ikke forskjellig fra Pro V1 fra tee. Det gjelder også alle de andre myke ballene. Det er en myte at lav kompresjon kun er for spillere med lav svinghastighet. Det er riktig at disse har stor nytte av denne typen ball, men også gode spillere liker å spille med dem og får gode resultater. Dette var tydelig under utstyrstesten 2014, der vår tidligere proff i testen likte Callaway SuperSoft veldig godt. Han drivet konstant over 300 meter med den. Like langt som alle andre typer, og med samme ballbane og spinn fra tee.

Forskjellen finner du i nærspillet. En ball med lav kompresjon kan spinne mindre med wedgene dine. Hvis du er en spiller som setter sin lit til mye backspinn på innspill, pitch og chip, bør du trolig gå for en annen type ball.

Vi sier trolig fordi selv gode spillere setter pris på den lettere følelsen ved å lobbe en ball med lav kompresjon. Callaway SuperSoft har litt badeballfølelse. Den popper lett opp i luften. Du må ikke jobbe så mye med den for å få luft under vingene.

Ballprodusentene har sett problemet med mindre spinn med disse populære ballene. Wilson Staff DX3 Spin er en konsekvens av problemstillingen. Titleist TruSoft skal være eksepsjonell på dette området. Det blir spennende å se hvordan TruSoft presterer i år.

Hvordan velge

Spesielt én ballprodusent stoler helt og fullt på svinghastighet for å finne den perfekte ballen for deg. Vårt forslag er å gjøre som blant andre Titleist sier. Ta med noen forskjellige balltyper ut på banen eller treningsfeltet. Slå innspill til greenen, chipper, pitch og putter. Velg den ballen du liker best følelsen av, og som gir best resultat.

Titleist ballkjerne

Det kan blir dyrt å gå til innkjøp av seks forskjellige balltyper. Hør med kjente om de har noen du kan låne. Du trenger helst tre av hver av praktiske årsaker, men kan helt klart klare deg med kun én.

Ikke tenk svinghastighet. Selv om de er myke eksploderer de ikke når du driver 270 meter.

Hvis du ikke mister mye spinn på korte slag, og liker følelsen – da kjøper du en lavkompresjonsball. De er artig å spille med, er priset bra i forhold til kvalitet og flyr like bra på lange slag.