PLAYERS IMPACT PROGRAM//

En milliard til 20 spillere – Hovland klatrer på lista

Engasjementet rundt Viktor Hovland (26) øker. Onsdag formidlet PGA-touren at nordmannen vil motta over 50 millioner kroner i bonus for sitt positive bidrag til touren i år.

Viktor Hovland feirer sammen med Shay Knight etter seieren på East Lake i høst. Nå får nordmannen også en solid og fortjent bonus for alt han bidrar med til PGA-touren.
Viktor Hovland feirer sammen med Shay Knight etter seieren på East Lake i høst. Nå får nordmannen også en solid og fortjent bonus for alt han bidrar med til PGA-touren.
Publisert Sist oppdatert

Det lønner seg å bli god. Spesielt i internasjonal herregolf akkurat nå.

I et brev sendt ut til PGA-tourens medlemmer onsdag formidles lista over de 20 vinnerne i årets Players Impact Program (PIP) – den omstridte ordningen som først ble introdusert i 2020/21 for å belønne spillerne som «genererer mest positiv interesse for touren».

Den samlede potten er i år på 100 millioner dollar, nærmere 1,1 milliard norske kroner. Og selvsagt er Viktor Hovland blant stjernene som kan vente seg en solid bonus på nyåret.

En objektiv måling

Årets sesong har vært nordmannens klart mest innbringende så langt i karrieren. Totalt har Hovland spilt inn over 33 millioner dollar (over 360 millioner kroner) i 2023. Og i takt med hans utrolige suksess og vinnende smil, øker også engasjementet rundt 26-åringen.

Sensasjonen fra Ekeberg – og da snakker vi ikke om KFUM Oslo, Hovlands tidligere fotballklubb, som nettopp rykket opp til Eliteserien – kom såvidt med på Topp 20-listen i 2022. 

Men i år gjør han et kraftig hopp til 7. plass på lista. Det gir en bonus på 5 millioner dollar, eller drøyt 53 millioner kroner.

Foran seg på lista har Hovland fortsatt Rory McIlroy, Tiger Woods, Jon Rahm, Jordan Spieth, Scottie Scheffler og Rickie Fowler.

– Poengmodellen skal være så objektiv som mulig. Målet er å veie innflytelsen som hver spiller har på PGA-touren, skriver administrerende direktør Jason Gore i brevet til medlemmene.

Spillerne vil motta de første 75 prosentene av pengene sammen med utbetalingen fra Sentry-turneringen i januar. De resterende 25 prosentene utbetales når spillerne fullfører sine plikter ovenfor programmet, altså deltar i de turneringene som PGA-touren pålegger sine største profiler.

DETTE ER PIP

PGA-tourens Player Impact Program (PIP) er et initiativ som belønner spillere basert på deres evne til å generere positiv interesse og engasjement rundt PGA-touren. Gjennom objektive målinger og kriterier evalueres spillernes påvirkning på touren, og de som driver mest engasjement, belønnes økonomisk. Dette programmet tar i betraktning spillernes innflytelse på og interesse fra publikum, og belønner dem basert på deres evne til å skape positiv oppmerksomhet og engasjement for PGA-touren. 

Bare 10 spillere neste år

Det er en dårlig skjult hemmelighet at PIP ble innført som ett av flere grep for å holde på de fremste spillerne. I en tid da flere stjerner forlot sirkuset til fordel for pengesterke og saudi-støttede LIV Golf, har de beste fått stadig mer av PGA-tourens kake. 

Det er ikke alle medlemmene på touren like fornøyde med. 

Onsdag ettermiddag la tourveteranen Nate Lashley ut brevet fra PGA-touren på sin Instagram-konto, og fulgte opp med følgende melding: 

«Vil gjerne høre fra golf-fans om de synes disse 100 millionene dollar ble brukt fornuftig? Det er 150-200 medlemmer på PGA-touren, og ledelsen brukte nettopp 100 millioner dollar på 20 spillere. Virker litt latterlig. Dette er et spark i ansiktet på resten av PGA Tour-spillerne.»

Tour-ledelsen kunngjorde i mars at neste års PIP vil reduseres til 50 millioner dollar, som da skal deles ut til de 10 beste spillerne.

Her er årets PIP-vinnere:

 1. Rory McIlroy — $15 million
 2. Tiger Woods — $12 million
 3. Jon Rahm — $9 million
 4. Jordan Spieth — $7.5 million
 5. Scottie Scheffler — $6 million
 6. Rickie Fowler — $5.5 million
 7. Viktor Hovland — $5 million
 8. Justin Thomas — $5 million
 9. Tommy Fleetwood — $5 million
 10. Max Homa — $5 million
 11. Xander Schauffele — $3 million
 12. Jason Day — $3 million
 13. Tony Finau — $3 million
 14. Collin Morikawa — $3 million
 15. Matt Fitzpatrick — $3 million
 16. Wyndham Clark — $2 million
 17. Cameron Young — $2 million
 18. Justin Rose — $2 million
 19. Patrick Cantlay — $2 million
 20. Brian Harman — $2 million
Powered by Labrador CMS