REGELSPØRSMÅL//

Fra leserne: Hva skjer når ballen plugges i fairway?

Vår regelekspert Thore Wilhelmsen i NGF svarer Norsk Golfs lesere på fem raske spørsmål om golfregler. Har du et eget spørsmål? Send inn!

Med bløte baner på høsten øker sjansen for at ballen plugges. Hva gjør man da?

Er du selv i tvil ute på banen? Send ditt regelspørsmål til redaksjon@norskgolf.no. Thore Wilhelmsen i NGF svarer deg.

 1) Oversvømt grøft?

«I utgangspunktet skal jo alle normale vannhinder være markert. Men jeg var borti en situasjon der utslaget mitt havnet i en slags liten grøft som går langs en grusvei. Til vanlig får man ikke fritak av å ligge i grøften, men på grunn av mye nedbør den siste tiden så har grøften blitt til en slags bekk. 

Jeg fikk beskjed fra en spillepartner at jeg kunne få fridropp da vannet regnes som «casual water»/tilfeldig vann. Er dette riktig oppfatning av reglene?»

– Sondre

Thore svarer: Hei Sondre. I utgangspunktet bør alle straffeområder merkes, helst som røde straffeområder. En grøft som vanligvis ikke inneholder vann, bør være en del av det generelle området og kan ev. være merket eller omtalt i lokale regler som et unormalt baneforhold (fridropp). Hvis en liten grøft hverken er merket eller omtalt og den inne- holder vann pga. mye regn, er det fritak for midlertidig vann (fridropp). Er det en større umerket grøft, kan det være at det er et umerket rødt straffeområde. Sjekk definisjonen av straffeområde.

2) Hvit dobbeltstake?

«Hei, jeg lurer på hvordan out-of-bounds-regelen fungerer når ballen går over den hvite linjen, men blir liggende «forbi» hvit dobbeltstake (som markerer at out of bounds-området er slutt). I klubbmesterskapet skjedde dette nemlig i vår flight, og vi valgte å spille videre der ballen lå – uten straffeslag. Var dette riktig?»

– Tommy Schjølberg

Thore svarer: Hei Tommy. En «dobbeltstake» som markerer utenfor banen, et straffeområde, GUR eller annet som står ved siden av hverandre, helst med en fot mellomrom, betyr at grensen fortsetter uendelig i den retningen dobbeltstaken «peker». Så det betyr ikke at grensen starter eller stopper der. Står f.eks. dobbeltstakene i en vinkel mot resten av grensen, betyr det at grensen fortsetter uendelig i den retningen (vinkelen).

3) Plugget ball i fairway?

«I disse våte tider kan det skje at en ball havner i et tidligere nedslagsmerke i fairway. Dersom man ikke spiller med ballplassering, hva gjør man når man er i denne situasjonen? Må jeg spille ballen som den ligger, eller kan jeg droppe den ut?»

– Stian

Thore svarer: Hei Stian. En ball er bare plugget hvis den er plugget i sitt eget nedslagsmerke. Hvis ballen triller bortover og kommer til ro i et gammelt nedslagsmerke, er den ikke plugget. Du har da to alternativer, enten spille ballen som den ligger, eller erklære den uspillbar og fortsette etter regel 19 (ett straffeslag).

4) Avstandsmerke i veien?

«Hei! Om jeg har et avstandsmerke foran meg som er i veien for linjen min, kan jeg fjerne merket/staken for å kunne slå slaget jeg har lyst til? Sist jeg spilte var det et ganske robust 150-metersmerke jeg var redd for å treffe, men jeg visste ikke om jeg kunne flytte på det eller ikke. »

– Rolf

Thore svarer: Hei Rolf. Om et avstandsmerke kan flyt- tes på eller ikke, må være omtalt i lokale regler. Det normale er at avstandsmerker er uflyttbare hindringer (du får dessverre ikke fritak hvis de står i spillelinjen). Hvis det ikke står noe i lokale regler, spill som at de er uflyttbare og fortell gjerne til klubben etterpå at de må omtale avstandsmerkene i sine lokale regler.

5) Feil i svar i forrige utgave av Norsk Golf?

«I forrige utgave av Golfskolen skrev Norsk Golf at man kan droppe seg ut av bunkeren mot ett straffeslag. Stemmer dette?»

– Torkel Flaten

Thore svarer: Du har helt rett – det hadde sneket seg inn en liten feil. Ved uspillbar ball i bunker kan man droppe seg ut av bunkeren, i flagglinjen, mot to straffeslag. Se regel 19.3b. De tre andre alternativene er å droppe ballen innenfor to køllelengders avstand (ikke nærmere hullet), droppe seg bakover i flagglinjen (men innenfor bunkeren) eller gå tilbake der det forrige slaget ble slått. Disse tre gir ett straffeslag ifølge regel 19.3a. 

I regelboken illustrerer figur 19.3 de fire droppemulighetene ved uspillbar ball i bunker.

Powered by Labrador CMS