Har lært fra fjorårets NM match-flause – forenkler formatet

Denne helgen spilles norgesmesterskapet i matchspill på Hakadal GK i Akershus. Der er turneringsformatet forenklet for å unngå den samme fadesen som i fjorårets utgave av turneringen.

Publisert

NM i matchspill, som er en del av Garmin Norgescup, skulle bli et frisk nytt pust i den norske turneringskalenderen i fjor. I stedet endte det med en fadese: Turneringen på Drammen GK ble gjennomført med et nytt format med nihullsmatcher og innledende puljespill. Det resulterte i delte plasseringer i flere puljer, og flere spillere ble rangert feil da turneringen bevegde seg videre til sluttspill i A-puljen og B-puljen. Dermed ble ikke turneringen gjennomført i henhold til turneringsbestemmelsene.

Daniel Øverås fra Ålesund vant i utgangspunktet turneringen, men kort tid etterpå besluttet NGF å annulere resultatene og heller sette opp et nytt omspill om mestertittelen. Det vakte sterke reaksjoner, og i ettertid omgjorde og beklaget NGF avgjørelsen, slik at de opprinnelige resultatene ble stående og Øverås omsider kunne kalle seg norgesmester i matchspill.

Fredag til søndag denne uken er det duket for den andre utgaven av NM i match på Hakadal Golfklubb. Der har NGF lagt til rette for at det forhåpentligvis blir en langt mindre dramatisk gjennomføring av turneringen.

– Vi har forenklet formatet. Vi kommer ikke til å ha en egen A-pulje og B-pulje i sluttspillet, slik at man ikke konkurrerer om fjerde-, femte- og sjetteplassen og så videre. Det blir et «vanlig» matchsluttspill der de som blir slått ut, kan reise hjem, forklarer toppidrettssjef i Norges Golfforbund, Øyvind Rojahn, til Norsk Golf.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Rojahn sier at årets format gjør at alle resultater kan kjøres gjennom Golfbox. Det var ikke tilfellet i fjor da resultatene måtte registreres delvis gjennom Golfbox og delvis manuelt av turneringssekretariatet.

Det blir et «vanlig» matchsluttspill der de som blir slått ut, kan reise hjem

– Det gjorde det veldig uoversiktlig, spesielt med tanke på at Golfbox-skjermene som spillerne så på i klubbhuset, viste noe helt annet enn de resultatene som faktisk var tilfellet. Det var veldig uheldig og kommer ikke til å skje igjen, sier Rojahn, som også lover at NGF kommer til å ha flere personer til stede under turneringen.

NM i match innledes med gruppespill, der dameklassen består av fire puljer, mens herreklassen består av åtte puljer. Hver pulje består av seks spillere, der alle spillerne i hver pulje vil møte hverandre én gang. Her vil vunnet match gi tre poeng på tabellen, delt match gir ett poeng og tapt match null poeng – på samme måte som i fotball. 

Etter puljespillet rangeres spillerne etter hvor mange poeng de har oppnådd, hvor de fire spillerne med flest poeng i hver gruppe avanserer til sluttspillet, som starter på ettermiddagen den andre spilledagen, totalt 16 damer og 32 herrer. 

Ved delte plasseringer i puljen (like mange poeng), rangeres spillerne slik:

1)  Innbyrdes oppgjør, hvis fortsatt likt; 2)  Flest antall «opp», hvis fortsatt likt; 3)  Færrest antall «ned», hvis fortsatt likt; 4)  Loddtrekning.

Europatour-damene stiller opp

På damesiden er det et av de sterkeste startfeltene i et norgesmesterskap noensinne med hele fem Team Norway-spillere på startstreken.

På grunn av det glisne turneringsprogrammet på Ladies European Tour deltar både Tonje Daffinrud (Vestfold GK), Celine Borge (Vestfold GK) og Karoline Lund (Losby GK), samt LET Access-spiller Mariell Bruun (Larvik GK). Kjekstads Tina Mazarino vant turneringen i fjor, og skal forsøke å forsvare trofeet til helgen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Blant herrene er det et langt svakere startfelt enn på damesiden, og regjerende mester Daniel Øverås er blant de mange spillerne som glimrer med sitt fravær. Garmin Norgescup-lederen Carl Didrik M. Fosaas (Miklagard GK) er imidlertid på plass og må regnes som en av favorittene. Det er iallfall ingen tvil om hvem som er den mest meritterte spilleren i feltet: toppidrettssjef Øyvind Rojahn, som spilte på europatouren i en årrekke, skal teste spillet sitt mot unggutta.

Vi minner om at flere av de beste norske amatørspillerne er i aksjon utenlands denne uken i henholdsvis Ladies’ British Open Amateur Championship og European Amateur Championship.

NB! Det deles ikke ut kongepokaler i NM i match. Det gjøres kun i norgesmesterskapet i slagspill, som spilles på Sola GK i august.

Deltagerliste

Turneringsbestemmelser

Powered by Labrador CMS