PGA Tour//

Historisk avtale på PGA-touren – her er det du bør vite

Onsdag kom nyheten om at PGA-touren og nyetablerte Strategic Sports Group er enige om en avtale som kan påvirke golfsportens fremtid. Dette kan bli ringvirkningene.

Rory McIlroy (t.v.) og Viktor Hovland blir begge medeiere i et nytt selskap på PGA-touren i nærmeste fremtid. Her fra FedExCup-sluttspillet i fjor.
Publisert Sist oppdatert

Denne uken kom nyheten om at PGA-touren, med Jay Monahan i spissen, er enige med konsortiet Strategic Sports Group (SSG) om en avtale hvor SSG investerer omtrent tre milliarder dollar (omtrent 31,5 milliarder kroner) i PGA-touren. Investeringen vil gå inn det nye selskapet PGA Tour Enterprises, som i motsetning til den gamle strukturen, vil være en kommersiell aktør og ikke en ideell organisasjon. 

PGA-touren vil fortsette å eksistere som styringsorganet bak turneringene og den ideelle veldedighetsdelen av organisasjonen. PGA Tour Enterprises sitt fokus vil være å forvalte verdiene touren sitter på, hovedsaklig sponsoravtaler, TV-kontrakter og turneringene.

Strategic Sports Group består av flere amerikanske milliardærer som allerede eier eller deleier store profesjonelle idrettslag. Gruppen ledes av Fenway Sports Group som blant annet eier fotballklubben Liverpool og baseballaget Boston Red Sox.

PGA-kommisjonær Jay Monahan (t.v.) og leder av Fenway Sports Group John Henry under kontraktssigneringen.

I praksis vil investeringen bety at PGA-touren er økonomisk tryggere enn de har vært på lenge, samt få inn en stor amerikansk bolk på eiersiden. Sistnevnte kan være viktig i de pågående forhandlingene med det saudi-arabiske oljefondet (PIF). 

PGA Tour Enterprises er verdsatt til 12 milliarder dollar (omtrent 125 milliarder kroner). 

Hovland & co blir deleiere

Den største endringen er at medlemmene, altså spillerne, vil bli deleiere i det nye selskapet. Tidligere har PGA-touren vært en «player-run and player-owned»-organisasjon, men da i den ideelle organisasjonen. Nå får Viktor Hovland og de andre spillerne på touren aksjeposter i det nye selskapet, som i teorien kan sikre inntekter over tid – også etter endt golfkarriere. 

Summene er ikke akkurat små heller. Av de tre milliarder dollarene er det snakk om omtrent 930 millioner av dem (omtrent 9,7 milliarder kroner) blir aksjeutbytte for de omtrent 200 spillerne som er på PGA-touren i dag. 

Majoriteten av denne summen vil gå til de 30 største stjernene på touren. Spillere som Viktor Hovland, Rory McIlroy og Tiger Woods kan dermed se for seg en betydelig større eierandel enn spillere som akkurat kom seg med via Q-School like før jul. 

Den største stjernen av dem alle, Tiger Woods, uttrykket glede over den nye avtalen i et møte mellom spillerne, Jay Monahan og representanter fra SSG. 

– Når PGA-touren vokser, vokser golfen. Så jo mer vi investerer i touren, jo flere fordeler får vi av det. Dette (en avtale med spillere på eiersiden journ.amn.) har aldri skjedd tidligere i sportshistorien. Så vi er de første. Det er spennende for meg å kunne være en del av det, sier Woods ifølge Golf.com

Tiger Woods er fornøyd med nyheten om den nye investeringen i PGA-touren.

PIF-forhandlingene har blitt vanskeligere

Samtidig som nyheten om den eksterne investeringen i det nyetablerte selskapet PGA Tour Enterprises kom, sitter Jay Monahan og PGA-touren i forhandlinger med Yasir Al-Rumayyan og det saudi-arabaiske oljefondet. 

I en pressemelding uttalte touren at kunngjøringen onsdag «åpner for ytterligere investeringer fra Public Investment Fund (PIF) i fremtiden, underlagt alle nødvendige regulatoriske godkjennelser.»

Ifølge Golf Digest har Strategic Sports Group inngått avtalen med PGA-touren i troen om at PIF skal bli en del av PGA Tour Enterprises på sikt. Ifølge rammeavtalen som ble annonsert i juni i fjor skal Al-Rumayyan være styreleder i det nye selskapet, men han er ikke nevnt i onsdagens nyhet. Han var heller ikke med på møte med spillerne tirsdag, melder Golf Digest.

Nettstedet forteller også at de forhandlingene har fått seg et skudd for baugen. Personer fra den saudi-arabiske siden sier til Golf Digest at PIF var misfornøyde med at PGA-touren søkte privat egenkapital ved siden av deres potensielle investering, og derfor signerte Jon Rahm

Det spekuleres i om at dette vekket borgerkrigen til liv igjen, til tross for at stridsøksen ble midlertidig begravet i juni i fjor

Yasir Al-Rumayyan, lederen i saudi-arabiske oljefondet.

Skal ha stanset kvinnesammenslåing

I november i fjor var det også snakk om en potensiell avtale mellom LPGA-touren og LET (Ladies European Tour). Da møttes LET-spillerne under sesongavslutningen i Spania for å stemme om en mulig sammenslåing med den amerikanske touren. Kort tid etter samlingen sa imidlertid ledelsen at det ikke ville bli avholdt noen avstemning

Spillerne fikk ingen forklaring.

Ifølge et brev fra LPGA-kommisjonær Mollie Marcoux Samaan, som Golfweek har fått innsyn og omtalte nylig, bekreftet Marcoux Samaan at det var Golf Saudi som sendte inn en forespørsel om ytterligere informasjon om den foreslåtte driftsmodellen for touren etter en eventuell sammenslåing.

– Som en betydelig partner for LET, ville Golf Saudi forsikre seg om at de fullt ut forsto eventuelle risikoer, implikasjoner og muligheter for turneringene Aramco Saudi Ladies International og Aramco Team Series før de endelig forpliktet seg til arrangementene i 2024, skriver LPGA-kommisjonæren. 

Golf Saudi og det statlige olje- og gasselskapet Aramco er en betydelig bidragsyter på damenes europatour, som hovedsponsor av fem turneringer med én million dollar i premiepotten hver, samt fem millioner dollar i turneringen Aramco Saudi Ladies International.

Nå er samtalene om en potensiell sammenslåing lagt på is på ubestemt tid. 

Powered by Labrador CMS