LIV GOLF//

SISTE: Rahm til LIV Golf – slik forklarer han valget

Natt til fredag norsk tid bekreftet verdenstreeren ryktene. Han er klar for saudiske LIV Golf.

jon rahm liv golf
– Pengene var én av grunnene, sier Jon Rahm, som nå blir kaptein for et nytt lag på LIV-touren.
Publisert Sist oppdatert

Ryktene har sirkulert lenge. Men natt til fredag norsk tid ble utvalgte amerikanske journalister hurtig innkalt til pressekonferanse.

Den startet på samme måte som tidligere pressekonferanser i LIV Golf-regi. En kort introduksjon fra en ordstyrer. Et utålmodig pressekorps med mange spørsmål. Men forskjellen denne gangen var at seansen foregikk på Zoom, med en rekke små kameraruter som fylte skjermen. 

Omsider ble nok et kamera skrudd på. Og der satt han. Jon Rahm. I svart skinnjakke fra LIV Golf med matchende svart caps.

Verdt risikoen

–  Det LIV Golf hadde å tilby, var kanskje verdt risikoen å ikke spille i Ryder Cup, sier Jon Rahm ifølge Golf.com.

Han har nettopp blitt spurt om konsekvensene. Om hans sjokkovergang til den saudi-arabiske LIV-touren kan få det utfallet. At verdenstreer Rahm – en av Europas helter i Roma tidligere i høst – ikke blir å se igjen i Ryder Cup.

– Valget har jeg tatt for meg og min familie. Jeg mener det er den beste veien videre akkurat nå. Og derfor er det verdt å risikere Ryder Cup for.

Den spanske 29-åringen innrømmer at tvilen om framtidig Ryder Cup-deltagelse er det som har kvernet mest i hodet hans de siste ukene.

– Det har vært noen søvnløse uker for meg og familien, bekrefter han.

For ryktene har svirret lenge. Og de færreste har våget å tro på dem. Rahm har vunnet fire ganger på PGA-touren i år. Han vant Masters på Augusta i vår. Og så sent som i august uttalte verdenstreeren seg svært negativ til LIV-touren og tilbakeviste alle påstander.

Men ryktene ble bare sterkere utover høsten. Rahm gikk i skyttergraven. Agenten hans tok ikke telefonen.

Forstår reaksjonene

– Jeg kommer sikkert til å få en del meldinger og reaksjoner nå. Og det forstår jeg. Men jeg tror likevel at de fleste som jeg kaller venner vil ha ryggen min. Og de få jeg anser som familie, støtter meg allerede.

– Men det har vært tøft, det har virkelig vært tøft, forklarer han.

– Temaet har jo vært diskutert ute på banen hver eneste dag. Folk har vitset om det. Og mange tror at de vet, det ene og det andre. Det har vært vanskelig å konsentrere seg om det jeg skal gjøre, det har til og med vært vanskelig å trene.

Valget må ha vært ekstra vanskelig for Rahm, som de siste 18 månedene gjentatte ganger har vært krystallklar. For PGA-touren. Mot LIV Golf. 

I februar understreket han sin lojalitet. I juni sa han at LIV Golf-formatet med shotgun-start, tre runder og ingen cut aldri kunne regnes som en golfturnering. At hans eneste ønske var å spille mot de beste og videreføre tradisjoner som har eksistert i hundrevis av år.

– Visse ting kan jeg leve med, sier Jon Rahm nå.

– Men når det er sagt, så er dette en levende organisasjon som utvikler seg hele tiden. Så jeg håper jo at lederne på LIV-touren lytter til noen av mine råd og gjør endringer som er til det beste for spillet.

– Vil ikke lyve

Under nattens pressekonferanse benektet han at Phil Mickelson, en nær kollega gjennom mange år, hadde betydning for valget. Heller ikke landsmann Sergio Garcia skal ha visst noe. Ei heller skal han ha pratet med Europa-kaptein Luke Donald eller lederne på DP World Tour.

– Jeg er takknemlig for alt PGA-touren har gitt meg. Og det er ikke enkelt å forlate en slik tour med stolte tradisjoner. Men det er enda bedre å være en pioneer som tråkker opp løypa og skaper nye tradisjoner.

– Hadde pengene en betydning?

– Pengene er en av årsakene, ja. Jeg skal ikke sitte her å lyve for dere. Det er definitivt en av årsakene, innrømmer Jon Rahm.

I likhet med Bryson DeChambeau, Cameron Smith, Phil Mickelson og de andre stjernene som har meldt overgang til LIV Golf, vil heller ikke Rahm bekrefte tall.

Flere amerikanske medier rapporterer at avtalen skal være verdt 300 millioner dollar – nærmere tre milliarder norske kroner. 

Det som er klart, er at Rahm blir partner, kaptein og franschise-eier av sitt eget LIV Golf-lag.

– Hvem andre skal spille på det laget? 

– Det kan jeg ikke si nå. Du får vente og se, svarer John Rahm med et lurt smil.

– Men du vet det?

– Dere får bare vente og se.

Powered by Labrador CMS