UTSTYR//

Hovlands suksess knyttes også til en endring i bagen

Det siste året har Viktor Hovland forbedret nærspillet kraftig. Det meste skyldes bedre teknikk, men bak hans siste triumfer ligger også en viktig wedge-endring.

Viktor Hovland er blitt mye skarpere i den korte delen av spillet. Forklaringen ligger også i utstyret.
Publisert Sist oppdatert

Det er Golf.com som setter fokus på wedge-endringen, som tar utgangspunkt i en video på sosiale medier hvor den norske superstjernen demonstrerer sin flop shot-teknikk for Pings utstyrsrepresentant Kenton Oates. 

Klippet varer i knappe 30 sekunder. Og det mest bemerkelsesverdige er ikke Hovlands slag. Det er å forvente at en av verdens beste spillere fra kort avstand kan slå ballen rett opp i luften og få den til å lande mykt med spinn på greenen.

Det oppsiktsvekkende er Hovlands erkjennelse og avsluttende kommentar: «Wow! Dette har jeg aldri klart før!»

Bøyd 58 grader

I samarbeid med trener Joe Mayo har Hovlands arbeid med nærspillet gitt enorme resultater.

I et nylig intervju på golf.coms «Fully Equipped»-podcast, forklarer Oates at framgangen også kommer som følge av en endring i bagen til årets sammenlagtvinner på PGA-touren. Det startet med et bytte av lob-wedgen til Ping Glide 2.0 før BMW Championship i fjor.

– Viktor har gjort jobben, sier Kenton Oates. 

– Han sleit rundt greenene, og likevel ønsket han også å mestre slaget hvor man åpner opp køllebladet og sikter mot pinnen. Han kunne ha valgt en tryggere løsning, og valgt et landingsområde lenger fra hullet. Men han sa til oss at han var nødt til å ha dette slaget i bagen.

Det første Oates gjorde var å finne fram en lob wedge med lite bounce (58TS - Thin Sole) som han bøyde to grader svakere til 60 grader.

Å bøye en wedge to grader svakere vil også legge til to grader bounce (vinkelen på sålen).  Det tillot Hovland å beholde en lob wedge med tynn såle i bagen, men samtidig gi ham litt mer bounce – og dermed hjelp – for å hindre at køllen gravde seg ned i bakken.

Normal 60-grader

Etter hvert som Hovland ble tryggere med wedgen, kunne også den ekstra bouncen fjernes. 

Under Players Championship tidligere i år kom nordmannen tilbake til Oates og ba om en normal 60-graders Glide 2.0 TS for å øke mulighetene rundt greenen. 

– Nå spiller han med en normal 60-grader som er mer allsidig. Den sitter lavere mot bakken på grunn av mindre bounce, men krever også mer ferdighet. Etter byttet har statistikken hans blitt gradvis bedre, og han har aldri bedt om bytte tilbake til den bøyde 58-graderen, forteller Oates. 

At Hovland fortsatt bruker Glide 2.0-wedgen når Ping allerede har kommet til den fjerde versjonen (4.0), er en personlig preferanse.

– Sålen på Glide 2.0 er perfekt for ham. På 4.0-wedgen med samme egenskaper måtte vi sannsynligvis gjort noen små endringer for å tilpasse den, sier Oates.

Powered by Labrador CMS