VI GRATULERER//

I dag fyller NGF 75 år – slik ble forbundet stiftet

Oslo GK tok initiativet til etableringen av det nasjonale forbundet for golf.

Oslo GK hadde allerede eksistert i 24 år før Norges Golfforbund ble en realitet. I jubileumstidsskriftet til Golfentusiasten fra 1973 kan du lese mer.
Publisert Sist oppdatert

I dag – den 28. mai 2023 – fyller Norges Golfforbund 75 år.

Det fikk oss til å lete i arkivene, og blant de historiske godbitene fant vi denne utgaven av Golfentusiasten fra jubileumsåret 1973 – da forbundet feiret sin 25-årsdag.

I tidsskriftet leser vi om forløpet til etableringen. Det var Oslo GK, stiftet tilbake i 1924, som våren 1947 tok initiativet til å samles. Den 20. august møttes representanter fra Bergen GK, Høsbjør GK og verten Oslo GK på Bogstad for å «snakke om sakene». Og det ble ikke bare med praten. Et interimstyre ble oppnevnt med mandat til å forberede stiftelsen av et golfforbund. «Dette styret lå ikke på latsiden,» rapporterer Golfentusiasten.

Ingen stor ståhei

Alf Monrad Aas
Alf Monrad Aas var en av stifterne til NGF – og ble forbundets første president fra 1948 til 1953.

Norges Golfforbunds fødselsdag ble 28. mai 1948. Men det var uten fanfarer og ballonger. På den første generalforsamlingen møtte bare fire herrer: Alf Monrad Aas, Cato Aall, Jacob Treider og Einar Bergsland.

«Ære være dem for at de ikke ble kvalt av manglende entusiasme, men stiftet golfforbundet med lover og det hele,» skriver forbundsorganet.

Det går en rød tråd gjennom de første protokollene at «flere baner og klubber» var forutsetningen for Golf-Norges videre utvikling og eksistens. Trondheim GK kom til i 1952, Stavanger GK i 1956, Vestfold GK i 1958, Ibestad GK i 1968 og Bærum GK i 1973. Med bærumklubbens innmeldelse rundet det totale medlemstallet 3000 spillere.

En del av idretten

Til tross for at det første styret tidlig tok opp tanken om en tilknytning til den øvrige norske idrett, skulle det gå mange år fra stiftelsesdatoen før norske golfledere foreslo at også golfsporten hører hjemme i idrettens familie, i Norges Idrettsforbund.

«At så mange så på en inntreden i NIF som en fare er i dag ufattelig,» understreker Golfentusiasten i sin jubileumsutgave fra 1973.

Først på generalforsamlingen i 1963 ble det vedtatt å søke om medlemsskap, og året etter ble NGF offisielt medlem av NIF. I den forbindelse ble også navnet endret fra Norsk Golfforbund til Norges Golfforbund.

Redaksjonen i Norsk Golf gratulerer NGF med 75-årsdagen!

PS! De driftige ildsjelene bak golfhistorie.no har i samarbeid med Nasjonalbiblioteket digitalisert samtlige utgaver av Golfentusiasten og etterfølgeren Norsk Golf. Her kan du lese hele jubileumsutgaven i 1973.

Powered by Labrador CMS