7,5 runder på 24 timer//

Josh (38) satte rekord på Lofoten Links

Det var aldri meningen å sette en rekord – Joshua Kriger ville bare spille golf og ha en flott opplevelse i naturen. Men etter at 24 timer var gått, hadde han fullført 7,5 runder.

På ett døgn gikk Joshua Kriger 7,5 runder på en av Norges mest spesielle baner - Lofoten Links.
Publisert

Noen mennesker bare elsker golf. Folk som kan slå og gå i timesvis, rundt og rundt en golfbane. Helt til føttene verker og man bare må ha en pause.

En av dem er amerikaneren Joshua Kriger (38).

For noen uker siden var han på et lengre opphold i Lofoten med golf som formål. I løpet av de seks dagene aner han ikke hvor mange slag han slo eller runder han gikk. Bortsett fra på den dagen hvor han gikk flest.

I løpet av ett av døgnene han hadde på Gimsøy spilte han hele 7,5 runder.

I løpet av den dagen gikk han 58 kilometer - med baggen på ryggen. Som han selv sier på morsmålet:

«Thank God for Footjoys».

Ifølge Kriger var det ikke noe mål i seg selv å sette en rekord. Han ønsket bare å spille golf og være i ett med den nordnorske naturen.

– Jeg spilte bare for å spille. Også ville jeg oppleve hele banen gjennom et døgn for å se hvordan den utviklet seg i de forskjellige forholdene, sier han til Norsk Golf på telefon.

Par 3-hullet har klart å bli et av de mest kjente golflandemerkene her til lands. Kriger gikk forbi dette hullet utallige ganger på seks dager.

Når vi snakker med han er vel hjemme i «upstate» New York, men han gleder seg allerede til neste tur til Norge og Lofoten.

– Det er en fantastisk bane. En bane som bare må oppleves. Med midnattsolen blir det hele en uvirkelig opplevelse, spesielt i morgentimene mellom klokken 03 og 04, forteller han.

– Da gikk jeg rundt og snakket med fuglene, som på en måte hadde blitt venner fordi jeg var der ute så mye.

Unikt å spille så lenge

I løpet av de mange rundene spilte Kriger både alene og med tilfeldige personer som var på banen samtidig. En av de hyggeligere opplevelsene var å spille med en annen amerikaner som hadde fått en golftur til Lofoten i 40-årsgave fra konen sin.

Bursdagsmannen hadde planlagt runden slik at han var på banen ved midnatt for å sikre at han spilte golf på vei inn i fødselsdagen hans.

– Men midt i runden begynte det å pøsregne, sånn skikkelig. Det gikk jo fint, men nærmest i dét klokken slo 12 brøt skyene opp og solen tittet frem. Det var et fint øyeblikk å ta del i, forteller Kriger.

Tross alle de fine øyeblikkene, innrømmer han at så mye golf i så mange dager tar på.

I deler av sommerhalvåret går solen aldri forbi horisonten.

– Hvordan var det å spille golf så mange timer i strekk?

– Jeg har trent en god del til det her. I våres var jeg en periode i de sveitsiske alpene, og da spilte jeg mye på fjellbaner for å bli vant til all gåingen.

– Det viktigste er egentlig bare å «go with the flow», og ikke legge så mye press på deg selv. Riktig tempo i svingen er essensielt, men var klar over at den både kommer og går, legger han til med et smil.

Kriger har spilt golf i mange land, men ifølge han selv er det ingen som slår Lofoten Links.

Golfen som medisin

I løpet av sine 38 år har han vært en del i Norge. Faren hans var professor ved BI i Oslo på 90-tallet, og var en stund sammen med en dame fra Henningsvær. I løpet av de årene ble amerikaneren introdusert til naturen og omgivelsene Lofoten har å tilby, men det skulle fortsatt ta mange år før den første runden på links-banen skulle finne sted.

Kriger har spilt golf i mange år, men det var første da han jobbet i Afrika som del av et CDC-prosjekt (Centres for Disease Control and Prevention, tilsvarende Folkehelseinstituttet i Norge journ.anm.) golfen tok overhånd. I løpet av de årene tok han med seg golfkøllene over hele kontinentet og spilte på baner i alle land han besøkte.

– Én av de vakre tingene med golf er at selv om man ikke kan språket i landet man er i, så kan man kommunisere gjennom idretten. De uskrevne reglene er de samme enten man er i New York, Lofoten eller Tanzania, sier Kriger.

Siden da har han tatt med seg køllene uansett hvor han reist.

– En fantastisk historie

En av de mange som er imponert over Joshuas prestasjon er Katie Martynowicz, salg- og markedsføringsansvarlig på Lofoten Links. Det var hun som tok i mot Kriger da han fortalte hva han skulle gjøre.

– Vi tenkte bare «wow», dette blir interessant. Vi anbefaler alle som er her om å spille flere runder, men aldri så mange på én dag, forteller hun.

– Man blir i ett med naturen i øyeblikk som dette, sier Joshua Kriger.

– Det er så mange ting ved banen som man ikke legger merke til første gang. Designeren har lagt inn små feller og fristelser overalt, så den bør absolutt oppleves flere ganger.

Martynowicz er først og fremst glad for at Kriger fikk seg en god opplevelse, men synes også det er gøy å ha en offisiell rekord på flest runder på én dag.

Vil tilbake til nord-Norge

På grunn av familietilhørigheten til Norge kaller Joshua Kriger dette landet for sitt «andre hjem». Nå planlegger han neste tur tilbake igjen allerede. Kanskje blir det en enda lengre tur til Lofoten.

– Jeg kom i prat med noen på klubben der, og vi spøkte om jeg kunne få en jobb der oppe. De sa at jeg hadde bevist en «helt ok arbeidsmoral», forteller han lattermildt.

Amerikaneren anbefaler alle å dra en tur til Grimsøy.

Uansett hva som skjer i fremtiden er han sikker på at han skal tilbake til Lofoten Links.

– Og jeg anbefaler alle andre om å gjøre det samme!

Powered by Labrador CMS