Ny rapport: Kortere bane gjør golf morsommere

Stadig flere klubber bygger nye teesteder for å gjøre banen kortere. Nå bekrefter tall fra en ny storskalastudie de positive effektene dette tiltaket har.

Publisert

Om Viktor Hovland og hans PGA Tour-kollegaer plutselig skulle begynne å konkurrere på baner på langt over 7 000 meter, ville det bli møtt med mye motstand blant spillerene. Faktum er imidlertid at klubbgolfere som deg og meg møter tilsvarende utfordringer på våre lokale baner – dersom man ser lengden på banen i forhold til hvor langt man slår.

I 2011 lanserte USGA sammen med PGA of America holdningskampanjen «Tee It Forward», der målet var å få golfere til å bli flinkere til å velge passende teested til sitt nivå. Siden den gang har mange klubber blitt oppmerksom på hvilke lengder de anbefaler for medlemmer og gjestespillere, og i Norge har mange klubber fjernet fargekodingen av teestedene og begrepene «dametee» og «herretee».

En ny studie fra American Society of Golf Course Architects, først rapportert av golf.com, bekrefter nå at slike endringer har mye for seg.

De sendte nylig ut en online spørreundersøkelse til mer enn 35 000 respondenter, en gruppe som bestod av golfbanearkitekter, daglig ledere og andre klubbledere, baneeiere og golfproer. Et av spørsmålene de ble stilt, var dette:

«Dersom klubben deres har bygd flere fremskutte teesteder de siste årene, hvilke av de følgende påstandene beskriver deres opplevelse så langt?»

Her svarte rundt 20 prosent av respondentene at det hadde ført til flere spilte runder, en tredel sa det hadde ført til en mer mangfoldig spillergruppe, cirka like mange svarte at det hadde hjulpet til med å fordele slitasjen over flere teesteder, og nesten 40 prosent sa at det hadde hjulpet hastigheten på spillet

Og kanskje viktigst av alt: nestren tre fjerdedeler sa at de fremskutte teestedene førte til at man hadde det morsommere med golfen.

Les også: Kommentar: Vi spiller for lange baner

De fleste overvurderer egen slaglengde

Tallene over gir mening, for ved å velge utslagssted som står mer i samsvar med ferdighetene sine, vil amatørgolfere kunne treffe flere greener og slå flere innspill med mellomlange og korte jern i stedet for wooder og hybrider.

Dessuten slår de fleste spillere kortere enn de faktisk tror, og feilvurderer dermed hvilket teested som er passende for seg. 

Statistikk fra slagsporingssystemet Arccos, som sporer titusener av spillere verden over hvert år, viser for eksempel at menn med 13-20 i handicap i snitt slår rett i underkant av 200 meter med driveren. Anbefalt banelengde for spillere med denne slaglengden er ifølge USGA og PGA of America 5300 til 5500 meter. Det er 3-500 meter kortere enn det som tilsvarer «gul tee» hos de fleste norske golfklubber.

Her er det viktig å bemerke at gjennomsnitt er den viktige verdien – ikke hva som er det potensielt lengste slaget.

(Les også: Så langt slår spillere med samme handicap og samme alder som deg)

Til og med de fleste lavhandicapere overvurderer hvor langt de slår. Ifølge Arccos-statistikken slår spillere under seks i handicap slår i snitt 224 meter med driveren. For spillere med denne slaglengden er anbefalt banelengde fra USGA og PGA of America fra 5650 til 5850 meter – altså burde også de fleste i denne spillergruppen også holde seg unna det bakerste teestedet for å få mer glede ut av golfen.

(Les også: Slik kan golfbaner bli bedre tilpasset kvinner)

Under kan du se USGA og PGA of Americas oversikt over anbefalte lengder på 18-hullsbaner, basert på hvor langt man slår driveren. Kanskje kan denne oversikten være til inspirasjon for å forsøke å flytte deg et hakk frem på teeboksene når sesongen braker løs igjen til våren? 

Tallenes tale er i hvert fall klare: du kommer sannsynligvis til å ha det morsommere. I tillegg gjør du gruppene bak deg en tjeneste.

(Les også: – Golf kan aldri gjøres for lett for dem som slår kort)

Anbefalt banelengde for ulike slaglengder

Basert på gjennomsnittlig slaglengde med driveren

PGA Tour-proffer: 6900 – 7100 meter

270 meter: 6500 til 6750 meter

250 meter: 6100 til 6250 meter

225 meter: 5 650 til 5850 meter

200 meter: 5 300 til 5500 meter

180 meter: 4750 til 5000 meter

160 meter: 4000 til 4200 meter

140 meter: 3200 til 3400 meter

115 meter: 2550 til 2750 meter

Under 100 meter: 2000 til 2100 meter

Powered by Labrador CMS