Etter å ha avsluttet British Masters med en 66-runde med en birdie på det siste hullet for å komme seg til 13 under par for turneringen fulgte det engelske hjemmehåpet opp med par på det første omspillshullet for å beseire italieneren Guido Migliozzi – som bare var 18 måneder gammel da Bland debuterte på touren.

Dermed kunne Bland knytte neven og slippe følelsene løs. Før turneringen startet var Bland nummer tre på listen over spillere med flest spilte europatour-turneringer uten seier, og engelskmannen hadde egentlig planlagt en overgang til seniorgolf i nær fremtid.

Men nå klarte han endelig å bevise at han fortsatt klarer å hamle opp med ungdommen.

– Det kommer nok til å ta noen dager før dette synker inn. Det er dette jeg har jobbet for i 20 år. Jeg har vært nære på noen ganger, og jeg tror noen der oppe hjalp meg i dag, sa Bland etter at den historiske seieren var et faktum.

(Artikkelen fortsetter under)

– Et stort insentiv for meg i år var å spille min 500. turnering i karrieren. Denne seieren vil gjøre det mulig, og det er jeg utrolig stolt over. Jeg elsket innspurten av runden i dag. Jeg ledet med ett slag med seks hull igjen og slo alle slagene slik jeg trengte. Det er et enormt selvtillitsløft på veien videre.

Bland spilte sin første europatour-turnering i The Open Championship i 1998, og i de 476 turneringene mellom den uken og British Masters bokførte han tre andreplasser, to tredjeplasser og 26 andre topp-10-plasseringer.

Han har vært opp og ned fra Challenge Tour flere ganger i løpet av sin lange karriere og rykket opp fra Challenge-touren i 2001, 2004 og 2008. Han kvalifiserte seg også til europatouren gjennom q-school i 2007 og 2011.

Så sent som i 2018 mistet han europatourkortet igjen, men han svarte med å kvalifisere seg tilbake fra Challenge Tour igjen året etter, som den eldste spilleren noensinne.

– På det tidspunktet var jeg 46 år gammel. Jeg tenkte «hva skal jeg gjøre de tre-fire neste årene? Jeg kommer bare til å bli feitere. Jeg kommer bare til å bli dårligere».

– Jeg var ikke der for å få venner. Jeg der for å gjøre jobben og komme meg tilbake der hvor jeg følte jeg hørte hjemme.

Søndagens seier har vekket oppsikt over hele golfverden. PGA Tour-veteran Fred Couples er blant dem som har sendt sine gratulasjoner:

– I dag så jeg noe som minnet meg på hvorfor golf er verdens beste sport, skriver amerikaneren på Twitter.

– Hvis du ikke lykkes på første forsøk…Alle på europatouren heiet på Richard Bland i dag. Mye gråting. Fantastisk, skriver komiker og TV-personlighet Stephen Fry.

Den skotske golfjournalisten Michael McEwan oppsummerer prestasjonen til Bland slik:

– Bland spilte nærmere 1450 runder på europatouren og slo 104 000 slag i turnering før han rullet i seiersputten.

Moralen i historien er: aldri gi opp.