9 hendelser vi vil huske fra 2016-sesongen

2016 har vært et minneverdig golf-år på flere måter. Her er hva vi vil huske aller best.

Publisert

9. Nike takker for seg

I august kom sjokknyheten om at Nike avslutter produksjonen av golfkøller og baller med umiddelbar virkning. Nike har vært i golfbransjen helt siden de lagde sine første golfsko i 1986, men det var først da deres «Poster Boy» Tiger Woods entret den internasjonale golf-scenen at Nikes golf-satsing virkelig skjøt fart. I 2002 startet de produksjonen av golfkøller, og Tiger – på toppen av sin storhetstid – hadde 13 Nike-køller i bagen. Selv om Nike gjennom årene tok stadig større markedsandeler, opplevde de aldri den veksten som utstyrsgiganten forventet. Avgjørelsen om å legge ned golfkølleproduksjonen kom etter flere år med synkende salg, og Nike dedikerer seg nå til det mange mener de kan aller best: sko og klær.

Relaterte saker:

Nike avslutter køllesatsing 

Nå trener Tiger med TaylorMade-køller 

Tutta valgte eksotiske japanske køller 

Se Rorys ekstremtall med ny driver 

Jason Day + Nike = Sant? 

8. Tiger er tilbake

Etter nesten 16 måneders ventetid gjorde Tiger Woods endelig sitt comeback til PGA Tour-sirkuset i starten av desember. Gjennom 2016-sesongen ble det spekulert i om Tiger Woods kom til å legge opp som golfspiller. Derfor var gleden (og lettelsen) stor da Tiger annonserte comeback i oktober, og nyhetene på om Tigers comeback har vært blant årets mest leste på norskgolf.no. Han trakk seg imidlertid bare noen dager før han skulle spille sin første turnering på over et år, og dermed var spekulasjonene om karriereslutt i gang igjen. Tiger insisterte imidlertid på at han trakk seg fordi han ikke følte seg klar riktig ennå, og da han omsider var tilbake i aksjon på Bahamas i desember, var det mange lyspunkter å spore i Tigers spill. Han var naturlig nok rusten og gjorde flest dobbelbogeys i hele feltet, men noterte også flest birdies av alle. 2017 kan bli et morsomt år på PGA-touren hvis Tiger kan hevde seg mot den yngre generasjonen som har etablert seg i verdenstoppen.

Relaterte saker:

Brennhet Tiger skrudde tiden tilbake 

Tiger: – Jeg elsker å være tilbake 

– Det hadde vært litt typisk hvis han kom tilbake med et smell 

7. Kofstad best når det gjelder som mest

Når man tenker på Espen Kofstad sin golfkarriere, er det vanskelig ikke å spørre seg selv: «Tenk hvis…?». For tenk hvis 29-åringen fra Oslo ikke hadde fått store deler av proffkarrieren satt tilbake av skader? Kofstad er nemlig en av få norske golfere som har bevist at han har evnen til å være best når det gjelder. Kofstad startet året på 1442. plass på verdensrankingen, og en OL-billett virket utopisk. Ingen spiller i verden klatret imidlertid mer på rankingen enn Kofstad de påfølgende månedene. To uker før De olympiske lekene startet, var Kofstad avhengig av å vinne på Challenge Touren i Slovakia for å kvalifisere seg til OL. Det klarte han. Noen måneder senere hadde Kofstad kniven på strupen igjen. Da var han tilbake i europatourens Q-School-kvalifisering, hvor han sikret kortet med knappest mulig margin etter en thrilleravslutning av de sjeldne.

Relaterte saker: 

Kofstad klar for europatouren etter thrilleravslutning 

– Plutselig endret ALT seg i løpet av fem minutter 

6. Spieths kollaps

The Masters 2016 vil like mye bli husket for hvordan Jordan Spieth rotet bort seieren som at Danny Willett vant. Spieth så ut til å marsjere mot sin andre grønne jakke på rad, før han dumpet utslaget i vannet på det korte hull 12.  Deretter «duffet» også det neste slaget fra fairway i dammen, og Spieth klarte aldri å hente seg inn igjen etter kvadruppelbogeyen som fulgte. Kollapsen vil bli husket som en av majorhistoriens mest spektakulære – og ikke minst overraskende.

Relatert:

Masters-drama: Spieth-kollaps da Willett vant den grønne jakken 

Spieth sin caddie: – Ikke synes synd på oss

5. Endelig, Dustin!

Dustin Johnson har i en årrekke vært en av de største stjernene på PGA-touren. Han er den eneste spilleren som har vunnet minst én turnering i hver eneste sesong siden 2008. Likevel har han ikke lykkes i majorene. Han har vært nære på flere ganger, men seierne har blitt rotet bort på mest frustrerende vis. Som i PGA Championship i 2010, da han grunnet køllen i en bunker på det siste hullet, pådro seg et straffeslag og dermed ikke kom med i omspill. Eller som i U.S. Open i fjor da han treputtet eagle-putten fra fire meter og dermed gikk glipp av muligheten til omspill med Jordan Spieth.

I sommer var det endelig Johnsons tur under U.S. Open på Oakmont, men også denne gang stod seieren i fare for å bli ødelagt på mest frustrerende vis. Under avslutningsrunden gjorde nemlig regelrytterne i USGA sitt for å spolere seiersfesten. Det hele begynte på hull fem da Johnson adresserte en par-putt fra en meter. I det han stilte seg opp til ballen beveget ballen seg en ørliten millimeter. Noen hull senere informerte dommersjefen Johnson om at han kanskje kom til å bli tildelt et straffeslag etter runden. Dermed måtte han gå de siste hullene av søndagens avslutningsrunde av U.S. Open på Oakmont uten å vite om han hadde ledelsen alene, var i delt ledelse eller ett slag bak. Heldigvis svarte Johnson med å spille noe av sitt livs beste golf, og straffeslaget ble aldri avgjørende for utfallet av turneringen.

Relatert:

Dustin Johnson brøt major-forbannelsen 

4. Da Ryder Cup nådde kokepunktet

Årets utgave av Ryder Cup på Hazeltine National Golf Club hadde høyere temperatur enn vi noen gang har sett tidligere. Kombinasjonen av et rølpete publikum som ble servert noen halvlitere for mye og europeere som lot seg provosere, gjorde Ryder Cup-turneringen til et fyrverkeri av de sjeldne. Og for noen dueller man ble servert i løpet av de tre dagene i Minnesota! De to mest minneverdige matchene kom på avslutningsdagen; I den delte matchen mellom Phil Mickelson og Sergio Garcia ble det til sammen utvekslet 19 birdies, og hadde de gått bestball sammen, ville scoren vært på 58 slag.

Parallelt med denne magiske matchen utspilte det seg en intens duell mellom kruttønna Patrick Reed og Rory McIlroy, som hadde spilt hovedrollen for Europa gjennom hele uken. Han viste en glød, entusiasme og et temperament vi aldri har sett fra nord-iren tidligere. Avslutningsmatchen mellom ham og Patrick Reed ble akkurat så dramatisk som man hadde håpet på. Matchen nådde kokepunktet på hull 8. Se og nyt!

Reed gikk til slutt seirende ut av duellen, og det samme gjorde Team USA. De ga Europa juling og tok dermed tilbake tilbake trofeet for første gang på åtte år.

Relatert: 

USA festet grepet da publikum stjal showet 

USA cruiset inn til etterlengtet Ryder Cup-triumf 

3. Stavnar skriver norsk golfhistorie

2016 hadde frem til desember vært et tungt år for de norske dameproffene. Suzann Pettersen leverte sin dårligste sesong på ti år, Marianne Skarpnords år på europatouren var uten de store høydepunktene, Tonje Daffinrud klarte bare så vidt å berge europatour-kortet, Marita Engzelius har ikke klart å løfte spillet til det neste nivået og også vært satt tilbake av skader, Caroline Martens har fått hele sesongen ødelagt av skader, og Rachel Raastad må tilbringe nok en sesong på LET Access Tour.

Så kom plutselig 16 år gamle Madelene Stavnar ut av det blå.

Hun klarte det «umulige» i finalen av europatourens Q-School-finale i Marokko. Stavnar, som bare er halvveis i sitt første år på videregående skole, blir nå tidenes yngste norske spiller på europatouren – uansett kjønn. Hun var yngst i feltet og er tre år yngre enn det Suzann Pettersen var da hun debuterte som Ladies European Tour-spiller. I en situasjon der langt mer erfarne proffgolfere har bukket under for presset, leverte Madelene Stavnar sin beste golf  da det gjaldt som mest i den femte og avgjørende runden av Q-School-finalen i Marokko. Vi gleder oss til fortsettelsen!

Relatert:

16 år gamle Madelene skrev norsk golfhistorie 

Daffinrud om Stavnar: Håper hun fortsetter å spille fryktløst 

Portrett: Generasjon prestasjon 

2. En duell for historiebøkene

Det har vært legendariske dueller opp gjennom golfhistorien. Få kan konkurrere med hva som utspilte seg under sommerens avslutningsrunde av The Open Championship på Royal Troon.

Ikke bare ble Henrik Stenson tidenes første mannlige svenske majorvinner; Han leverte også tidenes beste The Open-resultat med en score på 20 under par. Søndagsduellen mot Phil Mickelson var en svensk maktdemonstrasjon, og en oppvisning i golf fra dem begge. Mickelsons bogeyfrie runde, toppet med eagle-krydder, var ikke nok til å matche Stensons fantastiske ti birdier og to bogeyer. Svenskens 63 slag på finaledagen tangerte dermed tidenes beste majorrunde, slik Mickelson gjorde tre dager tidligere i samme turnering.

– Jeg har nok aldri spilt så god golf uten å vinne, konstaterte Mickelson etter runden.

Relatert:

Stenson ble tidenes første mannlige svenske majorvinner 

Stort intervju med Henrik Stenson på hjemmebane

1. OL

Det var knyttet stor spenning til hvordan den første golfturneringen i OL på over 100 år kom til å bli mottatt. Opptakten til turneringen var preget av zika-frykt, store stjerner som strakk seg en etter en, og kritikk mot det «kjedelige» formatet med 72 hulls slagspill. Mange fryktet at OL skulle bli en B-preget konkurranse. I stedet ble arrangementet en stor seier for golfsporten, både internasjonalt og nasjonalt. Selv om det ikke ble noe edelt metall på verken Suzann Pettersen, Marianne Skarpnord og Espen Kofstad, hindret det ikke over 300 000 nordmenn i å følge dramaet som utspilte seg i den historiske golfturneringen i Rio – høyere interesse for golf enn det noen gang har vært i Norge tidligere.

Mens Inbee Park klinket til med en fem slags seier på damesiden, ble herrenes turnering en langt mer jevnspilt affære. Her var det dramatikk til absolutt siste slag, og Justin Rose overmannet Henrik Stenson på turneringens 72. hull. Etter å ha sett hvor fantastisk spennende denne turneringen endte opp med å bli, skal man ikke se bort fra at de hjemmeværende verdensstjernene angret en smule på at de ikke stilte i Rio. Vi gleder oss allerede til Tokyo 2020!

Relatert:

OL-gull til Park – Tutta avslører familieplaner

Justin Rose ble olympisk mester 

Powered by Labrador CMS