Scroll nedover for å se:

*Turneringsinfo

* Analyse: Kongepokal-favorittene

* Starttider

* Vinn greenfeebilletter på Miklagard: gjett NM-vinnerne!

* Kampen om premiepengene

* Oversikt over best representerte klubber

* Baneguide

Norgesmesterskapet 2021

Hvor: Miklagard Golf på Kløfta i Viken. 25 minutters kjøretur fra Oslo på E6 retning Gardermoen.

Når: Torsdag 5. til søndag 8. august. Fire runder slagspill. Gratis inngang for alle. Turneringen er en del av Garmin Norgescup.

Bane: Par 72. 5823 meter for damer. 6586 meter for herrer. Tegnet av Robert Trent Jones Jr. Miklagard GK ble stiftet i 2001, og klubben har dermed 20-årsjubileum i år. Banen ble renovert i 2019-2020 med fem helt nye hull tegnet av Christian Lundin.

Etter at banen ble bygget om i fjor, har den blitt noe kortere. Ny bane kommer trolig også til å bety ny banerekord, og ifølge dem Norsk Golf har pratet med på Miklagard, spilles den nye banen totalt sett litt lettere enn tidligere. Banen er en internasjonal mesterskapsbane med brede landingssoner og mange valgmuligheter fra tee, store, ondulerte og lynraske greener med muligheter for mange forskjellige flaggplasseringer, strategisk plasserte bunkere spredt utover hele banen, og tidvis knehøy rough for dem som bommer utslagene grovt. Banen pleier å favorisere «ball-strikerne» som har god kontroll på det lange spillet, og nøkkelen til lave scorer er å plassere ballen på riktig side av de brede fairwayene slik at man får optimal vinkel inn mot flagget på jernslaget.

Under én-rundesturneringen Garmin Miklagard Open i fjor høst endte vinnerscorene til damene og herrene på henholdsvis ni og syv under par. Det viser at det er fullt mulig å gå lavt der ute.

Følg med på norskgolf.no fra torsdag til søndag for resultatoppdateringer, intervjuer og reportasjer fra Miklagard.

Nyttige lenker:

Leaderboard

Leaderboard onsdagskvalifisering

Leaderboard NM for funksjonshemmede og døve

Miklagard Golf på Facebook

– – –

Kongepokal-favorittene

Under NM på Holtsmark i 2020 var nesten hele norgeseliten på plass mens de internasjonale tourene var helt eller delvis stengt på grunn av koronapandemien. Denne sommeren er tourene i full gang igjen, men likevel har flere av våre beste spillere likevel valgt å prioritere norgesmesterskapet på Miklagard.

I herreklassen må regjerende mester Kristian Krogh Johannessen (Drammen GK) finne seg i å spille med et stort favorittstempel. Han kommer rett fra OL i Japan, hvor han endte på 53.-plass – til tross for at han var blant spillerne i feltet som gjorde flest birdier.

(Artikkelen fortsetter under)

Kristian Krogh Johannessen gikk i lederball med Jarand Ekeland Arnøy og Andreas Halvorsen da han vant NM på Holtsmark i fjor. Det er ikke utenkelig at trioen blir å se i lederballen på Miklagard i år også. (Foto: Christian Døvle/Norsk Golf)

På Miklagard blir man ikke på langt nær så hardt straffet som på Kasumigaseki Country Club, og med tanke på storspillet han har levert på Challenge Tour de siste månedene, er han den heteste kandidaten til å vinne sin andre kongepokal. Vi vet også at banen passer Kroghs spillestil godt, og med fjorårets NM-seier på Holtsmark viste han hvor godt han trives på Robert Trent Jones Jr. sine baner.

Han kan imidlertid vente seg tøff kamp fra flere andre proffspillere, blant andre Challenge Tour-kollega Elias Bertheussen (Byneset GK), Jarand Ekeland Arnøy (Fana GK) og Andreas Halvorsen (Larvik GK).

Les også: Nå skal NM stige i kurs: – Viktig at vi spillerne blir involvert

Blant de beste amatørene må Bård Bjørnevik Skogen (Haugaland GK), hjemmehåpet Carl Didrik M. Fosaas (Miklagard GK) og Mats Ege (Stavanger GK) regnes som de sterkeste medaljekandidatene. Ege har dominert på Garmin Norgescup så langt i år med tre overlegne seirer av fire mulige. Blant de andre amatørene som stiller til start, har de to finalistene i NM-match Mikkel Antonsen (Drøbak GK) og Michael Mjaaseth (Oslo GK) nylig også vist at de er i god form.

(Artikkelen fortsetter under)

Karoline Stormo, her fra NM i 2020, er den største favoritten blant damene. (Foto: Christian Døvle/Norsk Golf)

På damesiden er det litt flere proffer som glimrer med sitt fravær, blant andre regjerende mester Celine Borge. Hennes Symetra Tour-kollega, NM-vinneren fra 2018, Karoline Stormo (Arendal & Omegn GK), stiller derimot til start og er feltets beste spiller på papiret.

Stormo, som er tidenes mestvinnende norske spiller på college, fikk en amputert start på proffkarrieren i fjor, men er nå godt i gang med sin første fulle sesong på Symetra Tour. Der har det vært litt opp og ned: hun klinte til med en topp-10-plassering allerede i sesongstarten, men etter det har det blitt fire missede cuter i hennes syv siste turneringer. For to uker siden endte hun imidlertid på 15.-plass i New York, som kan tyde på at formen er på vei tilbake.

LET Access-proff Sandra Nordaas har tatt store steg denne sesongen og er blant dem som også er ventet å kjempe om sin første kongepokal. Oslo GK-proff Stina Resen bør også forventes å være helt i toppen på søndagen.

Fana GKs Mia Sandtorv Lussand har imponert innledningsvis på juniortouren Srixon Tour i år, og var nylig topp-10 helt frem til siste runde i EM. Hun er sannsynligvis den fremste medaljekandidaten blant amatørene sammen med Julie Boysen Hillestad (Miklagard GK), Silje Torvund Ohma (Fana GK) og sammenlagtlederen i Garmin Norgescup Vilde Marie Nystrøm (Stavanger GK).

(Se hele startlisten her)

– – –

Starttider

Starttider for torsdagens og fredagens runder finner du her.

– – –

Facebook-konkurranse: Vinn greenfeebilletter på Miklagard

Gjett NM-vinnerne i begge klasser og delta i trekningen av en greenfeebillett til deg og en kompis på Miklagard GK.

(Klikk her for å delta i konkurransen)

(Foto: Lily Country Club)

– – –

Premiepenger

For å gjøre NM mer attraktivt for de beste spillerne har NGF innført premiepenger for proffene. Premiepengene utbetales på plassiffer.

Fordelingen av premiepenger under NM ser slik ut:

Damer:

1.-plass: 200 000 kroner

2.-plass: 120 000 kroner

3.-plass: 80 000 kroner

4.-plass: 60 000 kroner

5.-plass: 40 000 kroner

Herrer:

1.-plass: 200 000 kroner

2.-plass: 120 000 kroner

3-plass: 80 000 kroner

4.-plass: 60 000 kroner

5.-plass: 40 000 kroner

6.-plass: 30 000 kroner

7.-plass: 20 000 kroner

8.-plass: 16 000 kroner

9.-plass: 12 000 kroner

10.-plass: 8 000 kroner

– – –

Best representerte klubber i NM

Ingen klubber har flere automatisk kvalifiserte spillere til NM enn Miklagard. Amatøren Carl Didrik M. Fosaas er deres fremste medaljehåp. (Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

1. Miklagard Golf: 15 spillere (2 damer, 13 herrer)

2. Oslo GK: 14 spillere (6 damer, 8 herrer)

3. Stavanger GK: 8 spillere (5 damer, 3 herrer)

3. Oppegård GK: 8 spillere (2 damer, 6 herrer)

5. Vestfold GK: 7 spillere (2 damer, 5 herrer)

6. Moss & Rygge GK: 6 spillere (3 damer, 3 herrer)

7. Sola GK: 5 spillere (3 damer, 2 herrer)

7. Fana GK: 5 spillere (2 damer, 3 herrer)

7. Nøtterøy GK: 5 spillere (1 dame, 4 herrer)

10. Ålesund GK: 4 spillere (1 dame, 3 herrer)

10. Larvik GK: 4 spillere (1 dame, 3 herrer)

10. Bergen GK: 4 spillere (4 herrer)

10. Asker GK: 4 spillere (1 dame, 3 herrer)

– – –

Baneguide

NB! Hull 1 ble bygd om i 2019/2020, mens hull 9, 12, 15, 17 og 18 er helt nye.

Hull 1 (nytt)

Utslagsstedet på hull 1 har blitt flyttet tilbake mot høyre der hvor treningsgreenen var. Utslaget har nå en kraftigere dogleg mot høyre og er visuelt sett mer krevende. Det er bygd en ny fairwaybunker ved knekken av doglegen, mens fairway er flatet noe ut slik at det ikke er like kraftig høydeforskjell ned mot green som tidligere. De fleste vil nok slå ut med et langt jern eller hybrid, men det er mulig å skaffe seg en kort wedge inn hvis man kutter hjørnet på skogen med en aggressiv fade med driveren.

Hull 2

Hull 3

Hull 4

Hull 5

Hull 6

Hull 7

Hull 8

Hull 9 (nytt)

Nye hull 9 er bygd til venstre for der hvor gamle hull ni var tidligere, langs høyresiden av den nye driving-rangen foran klubbhuset. Dette utsøkte par 3-hullet beskyttes av en svillesatt bekk som slynger seg rundt den lange, smale greenen. Greenen er diagonalstilt med flere platåer, og den vanskeligste flaggplasseringen er bakerst til høyre. Her er det kort vei fra birdie til bogey.

Hull 10 (tidligere hull 11)

Hull 11 (tidligere hull 12)

Hull 12 (nytt)

Nye hull 12 er et par 3 plassert mellom gamle hull 12 og 13. Greenen er kraftig ondulert med ulike platåer, der den vanskeligste flaggplasseringen er bakerst til høyre. På flaggplasseringen kort høyre kanaliseres utslagene som en trakt ned mot hullet. Misser man kort høyre, risikerer man at ballen ruller ned i den tykke roughen ved straffeområdet.

Hull 13

Hull 14

Hull 15 (nytt)

Har blitt gjort om fra et par 3-hull i oppoverbakken til et drivebart risk-reward par 4-hull. Hele åtte bunkere er i spill fra tee. Noen av dem omkranser green, mens en annen ligger midt i den foretrukne landingssonen i fairway, slik at man må tenke seg om nøye før man velger kølle.

Hull 16

Hull 17 (nytt)

Et fryktinngytende par 3-hull i nedoverbakke. Greenen rammes inn av bunkere og ser ut som et frimerke når man står på tee. Den er imidlertid nesten 35 meter dyp. Når teestedet står lengst bak her, kommer par til å føles som birdie.

Hull 18 (nytt)

Det gamle avsluttende par 4-hullet er erstattet med et av Norges mektigste par 5-hull. Utslaget er flyttet tilbake på kulen, slik at man får utsikt over hele Miklagard – men utsikten mot landingssonen er delvis blind. Når man nærmer seg green, åpenbarer det seg en bekk som kommer til å være i spill på både andre- og tredjeslaget. Greenen har blitt flyttet cirka 100 meter lenger ned enn der den var tidligere for å gjøre plass til den nye rangen ved klubbhuset. Balkongene ved det nye hotellet har panoramautsikt over hva som skjer når NM skal avgjøres på hull 18.