Tre av Norges beste golfspillere på herresiden har nå lagt opp de siste ni månedene. I tillegg til Joakim Mikkelsen, tok Knut Børsheim på slutten av fjoråret avgjørelsen om å gi seg som golfproff.

 

Anders Engell forteller om sin avgjørelse i et blogginnlegg her på norskgolf.no.

 

Han skriver at han ikke har opplevd den progresjonen han ønsker, og har innsett at han ikke befinner seg på et høyt nok nivå. Han skriver også at det har vært ekstremt krevende økonomisk å forsøke og leve av golfen.

 

– Dette er noe jeg har tenkt på i flere måneder. Jeg har veiet det frem og tilbake, pratet med de nærmeste rundt meg, og kommet frem til at dette er det riktige å gjøre. Jeg har vært heldig som har hatt muligheten til å gi dette en sjanse, men nå føler jeg meg veldig klar for nye utfordringer, forteller Engell på telefon til Norsk Golf. 

 

Anders Engell hadde en god collegekarriere ved Saint Mary’s College of California, der han det siste året var den av de norske collegegolferne med lavest snittscore. Etter sommeren 2012 bestemte han seg for å bli proff. Han ble det samme året kåret til «Årets talent» av NGF, og også plukket ut til Team Norway-satsingen for nyetablerte proffer. Som proff har imidlertid de gode resultatene sittet langt inne.

 

– Tanken da jeg ble proff var å gi meg selv to år og se hvordan jeg lå an da. Jeg har i løpet av disse to årene ikke opplevd tilstrekkelig progresjon. Den største overgangen har vært plutselig å stå økonomisk ansvarlig selv, og å få det til å gå rundt. Golfspillere trenger ofte mange år på lavere nivå for å komme seg opp til en tour der man faktisk tjener penger. Mens man er på det lave nivået er man lite attraktiv for sponsorer, noe som gjør satsingen ekstra tøff, sier Anders.

 

Les hva idrettssjefen i NGF, Øyvind Rojahn sier til Norsk Golf om avgjørelsen her.

 

– Hvilke råd vil du gi amatører som er i ferd med å bli proff?

 

– Gjøre det de kan for å forberede seg på profflivet, og tenke på hvem man skal få hjelp fra. Det økonomiske er en veldig stor del av det, og i den grad man har kontakter som kan ønske å være bidragsytere må man forsøke å utnytte det. Bortsett fra det er det bare å trene knallhardt. Nivået er ekstremt høyt, men samtidig er det bare golf. Et bra slag er et bra slag uansett om du er proff eller amatør. Det å plutselig være selvstendig næringsdrivende er det største sjokket for mange, og man må ha en enorm «drive» for å lykkes.

 

NGF bestemte tidligere i sommer at årets Norwegian Challenge blir den siste Challenge Tour-turneringen i Norge. Dermed forsvinner også frikort-mulighetene til de norske spillerne, som nå må ta et steg tilbake til Nordic League for å gjøre seg fortjent til sine Challenge Tour-starter. Engell sier det ikke hadde noen innvirkning på avgjørelsen om å legge opp.

 

– Hadde jeg ligget an til å spille meg til full status på Challenge Tour i år hadde jeg kanskje gitt det et år til, men det har jeg ikke lykkes med. Jeg hadde tatt denne avgjørelsen uavhengig av om NGF hadde kunnet tilby med åtte wild cards neste år eller ikke. Jeg er bare takknemlig for den hjelpen jeg har fått fra NGF gjennom Team Norway. 

 

– Har du følt press på det å være en del av en såpass eksklusiv satsningsgruppe som Team Norway?

 

– Skal man opp og frem må man takle såpass. For meg har det bare vært til hjelp, slår Anders fast. 

 

Da Joakim Mikkelsen la opp for to uker siden, skrev han blant annet om hvordan negativ oppmerksomhet rundt sin satsing og sterke meninger på nett hadde tæret på. Anders sier slike diskusjoner ikke har påvirket hans avgjørelse.

 

– Jeg bruker ikke mye energi på å lese hva som står skrevet på nettet. Jeg har ikke fulgt noe særlig med på diskusjonene rundt min eller andres satsing.

 

– Hva er planene dine videre?

 

– Jeg har bachelor i business administration. Jeg skal begynne å søke etter jobb, og etterhvert bygge på med en master i finans. 

 

 

Rojahn om Engell: Vi kan ikke tvinge spillerne til å fortsette