Norsk Golf startet nylig en ny serie som retter fokuset mot golfens hverdagshelter. I første episode møtte vi greenkeeperne Ragnhild Skilbred (Larvik GK) og Mads Thers (Holtsmark GK) som hver eneste dag står tidlig opp for å gjøre banene rundt oss best mulig.

I andre del treffer vi Aqeel Shafqat, som bare var fire år da Saddam Hussein angrep Kuwait i 1990. I 40 dager var familien på flukt. De tapte hus og hjem, alt de hadde.

Familien fant til slutt ly i det som på folkemunne heter «Little Norway», området rundt byen Kharian i Punjab-provinsen, et par timers kjøretur sørøst for Pakistans hovedstad Islamabad.

Aqeel vokste opp i «Little Norway», fikk med seg en mastergrad i business og giftet seg i 2008. To år senere flyttet han til Norge.

En annen kultur

– Jeg er flyktning, og det var fint å komme hit. Men jeg opplevde det som vanskelig å finne min plass i det norske samfunnet, forklarer Aqeel.

– Mennesker med røtter i en annen kultur opplever at forskjellene mellom egen kultur og norsk kultur er store, og det gir utfordringer. Mange innvandrere unngår å møte nordmenn på grunn av forskjellene. Det gjorde også jeg.

For fem år siden etablerte han Inkludering Norge, en frivillig organisasjon som på ulike måter forsøker å hjelpe innvandrere til å forstå og innlemmes i en norsk hverdag.

Så hvordan kan vi skape felles arenaer for å bli bedre kjent med hverandre? For Aqeel er golf blitt en del av svaret.

– Golf er en sport som gir tid til den gode samtalen, sier han.

– Golf bidrar til kulturutveksling og knytter nye vennskap. Som innvandrere har vi en annen bakgrunn, et annet kroppsspråk. Gjennom golfklubben kan vi lettere forstå norsk natur og kultur, og lære de sosiale kodene.

Tiltak for integrering

Ved inngangen til 2020 var det registrert 25 400 flere innvandrere enn året før. Det bor nå over 800 000 innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre i Norge, noe som tilsvarer 15 prosent av befolkningen.

Men tallene fra Statistisk sentralbyrå gjenspeiles ikke i norske golfklubber. Ikke i medlemsregisteret, ikke i styrene. Og ei heller i startfeltet på landets ungdomsturneringer.

I samarbeid mellom Moss og Rygge GK og flyktningtjenesten i kommunen har Inkludering Norge nå kjørt flere golfkurs for innvandrere på den lokale klubben. Tilsvarende kurs er igangsatt også i Mørk, Hakadal, Ringerike og Gjersjøen GK.

Resultatet er at flere innvandrere er blitt medlemmer og nå finner en plass i det norske samfunnet.

– Jeg har kjent på kroppen hvordan det er å måtte flykte fra sitt hjemland for å finne seg til rette i en ny kultur. Mitt engasjement i golfen handler om å få flere innvandrere til å forstå at du selv må ta det første skrittet. Og at golf er en fantastisk mulighet til å bli kjent med nordmannen, sier Aqeel Shafqat.

­Dommer og trener

I dag er han ikke bare styremedlem i Gjersjøen GK. Godt hjulpet av Fraser Mudie, hovedpro i Mørk GK, har Aqeel gjennomført 3,5 års frivillig trenerutdanning. Underveis har han også utdannet seg til golfdommer.

Den 5. oktober mottok han det synlige beviset på å ha bestått Trener 3, og vil nå bli tilbudt en påbygning for PGA Coach-tittelen.

Med jobb på Toppgolf har han allerede rukket å bli en populær instruktør i golfmiljøet rundt Nordhaug og Haga GK.

– Integrering er mer enn å snakke norsk, understreker Aqeel.

– Det handler også om kulturell forståelse. Respektere norske verdier, forstå norsk natur. Jeg ble veldig sliten av alle de sosiale kodene som jeg ikke klarte å løse.

Så langt har hundrevis av innvandrere funnet sin vei til nordmannen gjennom Shafqats prosjekter, og flere skal det bli.

– Alle våre tiltak har som mål å integrere innvandrere i det norske samfunnet. Og jeg leter alltid etter vinn-vinn-situasjoner, der alle parter kan ha noe igjen for det, sier Aqeel.