- Avgjørende at golf er morsomt

Henrik Bjørnstad og Peter Hagström står for mye av ryggraden i sportslig plan. Lørdag ble hovedelementene presentert for Golfforum.

Publisert
I mai 2012 fikk Henrik Bjørnstad og Peter Hagström det omfattende oppdraget av Norges Golfforbund å lage en aldersrelatert treningsplan, helt fra nybegynner og barn til toppnivå og etablerte klubbspillere. Treningsplanen for spillerutvikling vil utgjøre mye av ryggraden i sportslig plan som vil bli sluttført i løpet av noen måneder.

På bakgrunn av måneder med research har Bjørnstad og Hagström kommet langt på vei i å skape en rød tråd for hvordan treningsplanen skal se ut. De har hentet informasjon fra dialog med spillere og trenere for å se hvordan det jobbes med trening i golf-Norge, lest seg opp på litteratur, og ikke minst: Bjørnstads erfaringer gjennom sitt liv som golfspiller. 

På bakgrunn av innhentet informasjon er konklusjonen at miljø, trygghet og mestringsfølelse bør står i fokus i den aldersrelaterte treningen – uavhengig av ferdighetsnivå.

I arbeidet med aldersrelatert treningsplan, som bygger på fakta rundt barn og unges utvikling, er det skilt mellom tre målgrupper: «barn og unge», «talent på vei mot toppen», og «aktiv livet ut». På Golfforum ble noen komprimerte hovedelementer i treningsplanen for hver av de tre kategoriene presentert. 

Under har vi oppsummert noen av grunntankene.

Barn og unge – tenk som barna!

– Et barn er ikke en liten voksen! Når vi tilrettelegger golftrening for barn, må vi tenke som barn. Golf kan umulig være gøy for en syvåring når det er tilrettelagt for en voksen, bedyrer Henrik Bjørnstad.

Fra podiet på Quality-hotellet på Fornebu sier han at lek er nødt til å stå i sentrum på treningene. Det er som barn og ung man skal innføres for den generelle bevegelsestreningen med golftekniske grunnprinsipper, men Bjørnstad legger ekstra vekt på at kreativitet og fantasi bør stimuleres og være en naturlig del av golftreningen. Golf er en sport som byr nettopp på disse to punktene. 

– Barn må digge golf. Klarer vi å få dem til å gjøre det, er halve jobben gjort. Jeg husker selv da jeg var liten, det var altoppslukende, sier Bjørnstad, og forteller om sine barndsomsdager som nybegynner da han tilbragte hele sommeren på sin lille hjemmelagde korthullsbane ute på et jorde. 

Norske golfanlegg står her overfor en utfordring. Om man ikke klarer å slå en golfball lenger enn 50 meter, er det ikke gøy å stå over et golfhull på over 300 meter.

De korte hjemmesnekrede hullene ga Bjørnstad mestringsfølelse, en myk inngang til golfsporten, og gjorde ham forberedt da overgangen til en ordentlig golfbane kom året etter.

Bjørnstad og Hagström trekker frem Tiger Woods’ juniordager som et eksempel til etterfølgelse. Rudy Duran var Tigers trener under oppveksten hjemme i California. I stedet for å legge fokus på teknikktrening på rangen, var 80 prosent av tiden hans ute på banen. Tiger fikk frihet til å utforske sin kreativitet. Duran satte Tiger i ulike scenarier og ga han morsomme arbeidsoppgaver, alt fra å skru ballen rundt klubbhuset til å punche ballen lavt under noen grener. Slik fant Tiger sin identitet i golfen.

– Hvordan han trente på den tiden er i tråd med hvordan vi ønsker at vår treningsplan skal se ut.

Et annet element i barn og unges trening, er å oppfordre dem til å drive med andre idretter.

Studier viser at barn som er aktive i flere idretter har lettere for å lære en ny sport. Derfor skal de oppfordres til aktivitet i andre idretter, og gjerne inkorporere det som en naturlig del av golftreningen.

– Er man god til å kaste en ball kan man nesten garantert si at vedkommende kan klare å slå en golfball langt. Idretter er tilknyttet, og da er det viktig å ta det med. Vi har ubegrensende muligheter her. Vi ønsker å skape en større atletisk bredde blant spillerne våre, og da er det viktig å begynne tidlig. Allsidighet er viktig, og har man et godt fundament fysisk tar man ting lettere og fortere enn om man spesialiserer seg på en ting.

Talent på vei mot toppen – din egen sjef

– Det er mange veier til toppen. Felles for dem er mengden med trening man legger ned. I sport snakker man ofte om 10 000-timersregelen. Den går ut på at du må trene 10 000 timer fra du begynner til et nivå hvor du kan forvente å være i toppen. Trener du 1,5 time tre ganger i uka i 10 måneder i 10 år vil totalsummen bli 1800 timer. Da vil du nok føle at du har spilt relativt mye, men da er du likevel 8 200 timer unna, sier Bjørnstad. Som tidenes eneste nordmann på PGA-touren bedyrer han at det ikke er noen snarvei til toppen. 

– Dette forteller litt om hvilken jobb du har å gjøre gjennom egentrening, og hvor viktig indre motivasjon er. Det er der man finner nøkkelen til å ta deg videre. Da er det avgjørende at treningen vi tilbyr er morsom. Det er ikke bare for barn og unge treningen skal være morsom. Oppleves treningen som dritkjedelig er det logisk at man ikke vil fortsette med det, konkluderer han.

– Vi ønsker ikke bare å skape fantastiske golfspillere, men gode mennesker slik at de får en god balanse. Persondelen henger sammen med å være golfspiller – det er et komplisert spill. Derfor ønsker vi å skape eierskap til utviklingen. DU er sjefen over din egen prosess!

– Hvor langt unna er vi dette i Norge i dag?, spør konferansier Tom Erik Andersen.

– Det varierer veldig. Jeg skal ikke bli alt for kritisk her, men jeg ser mye som jeg savner blant juniorer opp til 16 17 år. Treningen er alt for seriøs for veldig mange i denne perioden, og jeg ser mange høye skuldre der ute. Man skulle nesten tro det var PGA Tour-alvor. De legger lista for høyt i forholdt til det nivået de har for å kunne hoppe over denne lista. Vi vil roe de ned litt, og sørge for at utviklingen skjer i riktig rekkefølge. Ting gikk veldig fort da jeg var ung og skulle bli god. Mine gode og dårlige valgt som ung har vært en veldig fin ballast å ha med seg inn i utarbeidelsen av denne planen, svarer Bjørnstad.

Aktiv livet ut – tenk nytt

Målgruppen «aktiv livet ut» deles inn i tre tinn – rekrutteringsfasen (Veien til Golf), ivaretakelse (54 til 26 i handicap) og utvikling (under 26 i handicap). En undersøkelse utført av det svenske golfforbundet viser at spillere som når 26 i handicap blir i golfen.

– Hvis vi kan jobbe med spillere til å sakte men sikkert nærme seg dette nivået vil vi få færre avhopp, flere medlemmer og klubbene vil få bedre økonomi, sier Peter Hagström.

En undersøkelse utført av professor ved Høgskolen i Telemark, Jan Ove Tangen kartlegger hvem den norske golferen er, og hvilke motiver norske golfspillere har for å begynne med golf.

I undersøkelsen kommer det frem at hovedmotivene for at nordmenn begynner med golf er at man ønsker å ha det moro, og et ønske om å være sammen med venner og andre. Det viser viktigheten av å ha noen å spille med.

– Den som ikke har noen å spille med slutter. Mestringen er også viktig. Er det ikke moro så slutter man. Her har vi mye å se på i anleggstilpasningen, og golfen har mye å lære av andre idretter, sier Bjørnstad og sammenligner med andre idretter.

Ballbinger og syverfotball har funket veldig bra for fotballen. Ved Midtstubakken har den minste hoppbakken et kritisk punkt på bare syv meter.

– På den bakken kunne til og med jeg kommet i gang uten å være livredd med en gang. Det handler om å komme i gang og få en myk start før man pusher seg over til neste bakke. Dette kan vi lære av, sier Bjørnstad.

Bjørnstad og Hagström peker på Jack Nicklaus sitt «Golf 2.0»-initiativ i USA. Siden 2006 har USA mistet 23 prosent av kvinnene og 36 prosent av barn og unge. Konklusjonen Nicklaus kom frem til basert på undersøkelser er at golf tar for lang tid, er for vanskelig, for dyrt og lite tilgjengelig.

Med de tankene i bakhodet gjorde han et eksperiment på sin hjemmebane Muirfield Village. Han arrangerte en 12-hullsturnering, hvor spillerne måtte slå fra et teested nærmere enn hva de pleier. Det ble gravd nye golfhull, tre ganger så store som vanlige hull. Tanken var at runden skulle gå fortere, spillerne ville oppleve mer mestring, og spilleglede som kosnekvens av dette.

Muirfield er en gammel golfklubb med rike tradisjoner. Medlemmene var skeptiske til opplegget, men endret mening i løpet av runden, forteller Bjørnstad.

– De følte at det var et tilskudd til den vanlige golfrunden. De kunne gå ut på golfbanen med et litt mindre stressnivå, og nyte opplevelsen.

Konklusjonen for å få flere spillere som holder seg aktive livet ut er å tilpasse golfanlegg etter alle ferdighetsnivåer. Aktivitetstilbudet må bli bedre, nye spillere må bli flinkere til å integreres i miljøet, og den må bli mer tilgjengelig og ufarliggjøres.

Når planen er fullført er arbeidet langt fra over. Da gjenstår den viktigste delen – å få planen ut til klubbene som skal gjennomføre den.

Denne planen er helt verdiløs om vi ikke får satt den ut i livet. Jeg føler dette er en plan jeg kunne stått for uansett om det er golf eller fotball. Dette kunne vært en plan for hvilken som helst annen idrett. Det handler om trivsel, glede, lek og moro. Hvis det ikke er moro gidder vi ikke. Det er sunn fornuft slik jeg ser det. 

– Jeg har lekt fra jeg begynte til den dag i dag. Selv på det høyeste nivået, hvor det kan se veldig seriøst ut, er alt basert på lek og moro. Det er når man har det gøy at magien kommer frem. Mye av de erfaringene er lagt til grunn for det vi har jobbet med de siste månedene, avslutter Bjørnstad.

NB! Vi har fått flere spørsmål fra våre lesere om det er en ferdig versjon av sportslig plan som presenteres på golfforum. Planen er hverken fullført eller nedfelt på papir. Sportslig plan skal etter planen være ferdig i starten av 2013, i god tid til utendørssesongen slår i gang.

Powered by Labrador CMS