I fjor sommer kom den gledelige og overraskende nyheten om at tidenes beste norske golfspiller på herresiden, Henrik Bjørnstad, gjør comeback – syv år etter at han la køllene på hylla.

I løpet av den samme høsten deltok han i norgesmesterskapet for mid-amatør, en Challenge Tour-turnering i Irland, og førstesteget av europatour-kvalifiseringen. Det ble en «reality check» for 39-åringen, som innså at han hadde lang vei å gå før han nærmet seg gamle takter.

Det er rimelig vanskelig å si hvordan spillet ligger an når man ikke spiller turneringer, så jeg kommer til å få mange svar der nede

Henrik Bjørnstad

En vinter og vår med hardtrening sammen med hans nye trener Nicolai Langeland på Miklagard har imidlertid gitt resultater, og Bjørnstad føler at spillet nå endelig begynner å nærme seg.

Turneringsprogrammet har derimot vært av det glisne slaget, men nå har han mottatt wild-card til å delta i Challenge Tour-turneringen Made in Denmark på Himmerland Golf, som slår i gang torsdag denne uken.

– Det føles veldig bra å reise for å spille turnering igjen. Det er rimelig vanskelig å si hvordan spillet ligger an når man ikke spiller turneringer, så jeg kommer til å få mange svar der nede, sier Bjørnstad til Norsk Golf.

– Jeg har trent veldig mye golf i år, men det er ikke til å legge skjul på at det er helt annerledes når man får scorekortet i lomma og skal kjempe mot andre spillere. Jeg føler meg uansett mye mer klar for turnering nå enn jeg var i fjor høst. På det tidspunktet var spillet egentlig helt jævlig, men jeg greide likevel å holde meg i nærheten av å komme meg gjennom førstesteget av europatour-kvalet.

Ikke stresset

Det var Bjørnstads management Next Hole Consulting som sikret ham invitasjonen til ukens Challenge Tour-turnering i Danmark. De hadde også forespeilet ytterligere syv frikort til ham i 2018 siden Miklagard i utgangspunktet skulle arrangere Challenge Tour-turneringen Viking Challenge, men da turneringen måtte avlyses fordi European Tour ikke følger reglene til det internasjonale antidopingbyrået, forsvant også Bjørnstads muligheter til Challenge Tour wild-cards.

Han har heller ingen kategori på Nordic League denne sesongen, og dermed har det gått ni måneder siden forrige gang han var i aksjon i turnering.

Bjørnstad sier at det ikke stresser ham.

– Jeg tar det med knusende ro at det ikke har blitt noen turneringer så langt i år. Det eneste jeg sikter mot, er europatour-kvalifiseringen som begynner i september. Alt som skjer før det, er kun forberedelser. 

– Tror du at du får flere wild-cards på en større tour før europatour-kvalifiseringen starter?

– Next Hole jobber med saken, og det er én turnering til som henger litt i lufta akkurat nå. Uavhengig av hva som skjer med den, planlegger jeg å få et par-tre turneringer til under beltet før kvalifiseringen starter, for å få flere svar på hvordan spillet ligger an. Hva slags turneringer det blir, er ikke så nøye for meg, og det er mye mulig det blir noen mindre turneringer hjemme i Norge.

Droppet turnering i Fredrikstad – jobbet med svingendringer

Bjørnstad hadde i utgangspunktet tenkt til å spille forrige ukes Swedish Golf Tour-turnering på Gamle Fredrikstad GK, men følte ikke spillet var klar til den turneringen.

Han sa den turneringen kom midt i en periode hvor han jobbet med en svingendring, som gjorde at han ikke hadde nok tro på spillet sitt til at han ville melde seg på.

– Jeg er ganske happy med spillet mitt nå, men det har vært veldig mye range-spill på meg de siste ukene for å lete etter litt forskjellige ting i svingen som det har tatt litt tid å finne tilbake til. Jeg slet litt med å finne tilbake til det ekstra kraft-giret som jeg hadde tidligere, så jeg har gjort noen tekniske «tweaks» for å få litt ekstra futt, forklarer Bjørnstad, og legger til:

Jeg måtte komme til erkjennelsen at jeg faktisk har blitt litt gammel

Henrik Bjørnstad

– Jeg måtte komme til erkjennelsen at jeg faktisk har blitt litt gammel, ler han.

– Det er helt greit, for jeg føler meg ung i kroppen, og det er mange som er mye eldre enn meg som gjør det bra ute på touren. Men jeg har måttet gjøre litt svingendringer for å få farten tilbake, så jeg har begynt å løfte litt på venstre hæl i baksvingen. Det har hjulpet veldig.

(Artikkelen fortsetter under)

 

 

Trying to make those awkward 30-40 meter shots a little less awkward. #grind #golf

A post shared by Henrik Bjørnstad (@bjornstadhenrik) on Jun 20, 2018 at 11:17am PDT

 

 

New day, new swing. #drill #grind

A post shared by Henrik Bjørnstad (@bjornstadhenrik) on Jun 9, 2018 at 9:12am PDT

 

 

 

I tillegg til Bjørnstad kommer også Kristian Krogh Johannessen (Drammen GK) og Jarand Ekeland Arnøy (Fana GK) til å spille i Danmark denne uken. 

Når turneringen slår i gang, kan du følge utviklingen her.